Com sona la ciutadania als Espais Socials de la Verneda i Raval?
Aquest projecte educatiu i comunitari de lleure sorgeix del programa cultural Cohabitar entre- del Centre d’Art Contemporani de Barcelona Fabra i Coats, dirigida a centres educatius i altres entitats de la ciutat. En aquest cas, s’ha establert una col·laboració amb l’Àrea Impuls Social de la Fundació Catalunya-La Pedrera, en el marc del Programa d’Acompanyament Educatiu (PAE) en els Espais Socials de la Verneda i Raval. Aquest espais són més de 40 a tota Catalunya, són llocs d’acció social, trobada, treball i tallers creatius per grups de joves i estudiants en diversos barris i municipis. Aquesta proposta forma part del projecte pedagògic i de proximitat Teixir la ciutat, el programa transversal de la segona fase de Cohabitar entre-.
A partir de l'exposició titulada Desbordar la cultura on s'inclou el col·lectiu anglès Ultra-red, proposem un taller que s'activi a partir de la pregunta Com sona la ciutadania a...? (al teu barri, a la teva ciutat, a casa teva, etc.). Cada grup intentarà respondre a aquesta pregunta a partir de metodologies de treball cooperatiu i pràctiques artístiques de mapejat col·lectiu, de passejos visuals i sonors, i d'activitats amb el cos. Aquesta proposta pretén generar dinàmiques de treball que ajudin a investigar i representar la diversitat de ciutadanies, cultures i persones que configuren els seus barris i entorns més immediats. Durant el primer trimestre, l’equip educatiu i els grups de joves han treballat qüestions i aspectes relacionats amb les emocions mitjançant la filosofia i diferents disciplines artístiques, i a partir del segon trimestre es desenvoluparà el taller en qüestió. Fins al moment, s’han dut a terme diverses reunions per tal de presentar la proposta i adaptar-la segons les necessitats específiques del context. També s’han desenvolupat sessions de treball i formació amb l’equip educatiu dels diferents Espais Socials, relacionades amb el disseny col·lectiu del taller partint dels sabers, metodologies i realitat de cada centre.
El calendari previst de treball és de gener a març del 2017 amb una mitjana de 4-5 sessions per cada grup . La proposta inclou sessions de treball i formació amb l’equip educatiu ( 2 sessions de continguts i capacitació tècnica), a més de sessions de treball amb els grups de joves i la participació de l’equip educatiu per dur a terme el desenvolupament del taller. Aquestes sessions es durant a terme en els diferents Espais Socials, l’espai públic, i el Centre d’Art. Hi ha prevista una trobada després de la finalització del taller per avaluar el taller, i una trobada per compartir l’experiència amb altres equips educatius dels Espais Socials al Centre d’Art.
Els agents que participen en aquesta proposta són els següents:
- Àrea d’Impuls Social: Equip Coordinació PAE (Teresa Hernández + Elisabet Vinagre).
- Espais Socials de la Verneda i Raval: Equip d’educadors i educadores + grups de joves d’ESO (20-25 persones per cada Espai Social).
- Centre d’Art Contemporani Fabra i Coats i Joan Ivern.