Activitat

#Activitats

20 setembre, 2019 - 10:00 a 26 octubre, 2019 - 15:00

Més que una exposició, REHOGAR X + és un espai d’aprenentatge i investigació no formal que mostra els seus resultats en directe. Un espai in progress que amplia el seu contingut amb els materials generats per l’equip resident, col·laboradors i participants.

REHOGAR X + és un projecte de recerca pràctica que s’acosta a la qüestió del disseny com a forma oberta i com a recurs. Partint d’aquestes dues perspectives, opera com una unitat de recerca experimental i oberta que, a través de quatre dispositius, rastreja referents històrics i s’endinsa en projectes reals per situar el present, explora amb les pròpies mans les seves possibilitats transformadores i especula sobre nous contextos de l’habitar i futurs camins per a la pràctica del disseny. 

Dispositiu 01 

Màquina del temps és un dispositiu que ens permet desplaçar-nos en el temps. Retrocedir al passat per reconèixer referents: figures, publicacions i moments clau en la història; entendre el present; i traslladar-nos cap al futur per avançar nous camins per a la pràctica del disseny.

Amb una selecció inicial de 120 referències, aquest artefacte en construcció s’amplia amb noves aportacions de les persones visitants i participants en les activitats. 

Dispositiu 02  

Atles mutant és un dispositiu cartogràfic de projectes, iniciatives i comunitats que, a través de la praxis, busquen mutar el territori i investiguen noves formes d’habitar des del respecte a les persones i a l’entorn. 

El dispositiu s’inicia amb una cartografia digital dels 496 projectes participants en les deu edicions de REHOGAR, que combina la geolocalització amb els eixos temàtics, les línies de treball i els vincles entre ells. El dispositiu s’expandirà, incorporarà nous projectes i aprofundirà en les capes conceptuals i relacionals.  

Dispositiu 03 

Praxis és un dispositiu per experimentar amb els processos de fabricació, i està equipat amb els estris i eines necessaris per a diferents tècniques de transformació.

El dispositiu es planteja el repte d’activar alguns dels projectes participants de les darreres edicions de REHOGAR, per evolucionar-los i generar noves propostes. 

Dispositiu 04 

Artefactes comuns és un dispositiu d’arxiu i desenvolupament d’artefactes i dispositius mòbils que activen processos de transformació al territori a través del treball comunitari.

S’inicia amb la recopilació d’artefactes que han participat en les diferents edicions de REHOGAR i una selecció dels desenvolupats pel col·lectiu Makea Tu Vida. 

#ACTIVITATS
 
Al llarg de 40 dies s’organitza una programació contínua d’activitats: un programa públic i obert per a l’activació dels dispositius, i un grup de treball resident que treballarà in situ en l’ampliació d’aquests dispositius i l’aprofundiment en els seus continguts.
 
Així, REHOGAR X + fa una decidida crida a la participació en les activitats i a formar part del grup de treball resident.

Taller Aprenent a fer mobiliari en codi obert
Coordinat per Makea Tu Vida 
20 i 21 de setembre
De 10 a 14 h i de 16 a 20 h
Planta 1
 
Treballant amb metodologies de disseny obert i recolzant-nos en les reflexions i solucions de mobiliari referents del moviment do-it-yourself de dissenyadors com Victor Papanek, Enzo Mari o Ken Isaacs, dissenyarem i construirem col·lectivament diversos prototips funcionals que equiparan temporalment l’espai de treball. 
 
Cicle Dispositius en Obert
Coordinat per Makea Tu Vida 
25, 26, 27 de setembre i 26 d’octubre 
De 17 a 20 h
Planta 1 
 
Un cicle/taller de quatre sessions cuinat a foc lent i amb la complicitat de col·laboradores expertes. Plantejat com un exercici de cocreació, es treballarà en el desenvolupament dels diferents dispositius, dels quals s’ampliarà el contingut. Cada sessió tindrà una durada de 3 hores, amb una primera part on la persona convidada plantejarà el tema de la sessió i una segona part en què es donarà pas a un exercici col·lectiu amb les persones participants.
 
Màquina del temps: mirar enrere per entendre el present i imaginar el futur
Raquel Pelta (investigadora i historiadora del disseny) 
Elisabet Roselló (historiadora i investigadora cultural)
Dimecres 25 de setembre 

De la mà de Raquel Pelta i Elisabet Roselló, ens desplaçarem en el temps per conèixer referents històrics relacionats amb un disseny més responsable socialment i mediambientalment, i començarem a desenvolupar col·lectivament possibles escenaris futurs. Aquesta sessió és, també, el punt d’inici del grup de treball que posteriorment continuarà amb el desenvolupament del dispositiu Màquina del temps.

Atles mutant: disseny, pràctiques transformadores i comunitats d’aprenentatge
Efraín Foglia (dissenyador en interaccions digitals, investigador i docent)
Susanna Tesconi (dissenyadora d’entorns d’aprenentatge i investigadora)
Dijous 26 de setembre 

Amb Susanna Tesconi i Efraín Foglia treballarem conjuntament per teixir una cartografia conceptual i relacional de projectes, iniciatives i comunitats que, a través de la praxis, busquen mutar el territori i investiguen noves formes d’habitar des del respecte a les persones i a l’entorn. Aquesta sessió és, també, el punt d’inici del grup de treball que posteriorment continuarà amb el desenvolupament del dispositiu Atles mutant.

Artefactes comuns: comunitat i processos de transformació
Makea Tu Vida (disseny obert, reutilització i construcció col·lectiva)
Divendres 27 de setembre
*Sessió suspesa. Nova data: divendres 28 de setembre, de 12 a 14h

Amb Makea Tu Vida coneixerem alguns artefactes i dispositius mòbils que activen processos de transformació al territori a través del treball comunitari, i posteriorment desenvoluparem un exercici d’anàlisi i creació col·lectiva. Aquesta sessió és, també, el punt d’inici del grup de treball que posteriorment continuarà amb el desenvolupament del dispositiu Artefactes comuns.
 
Inscripcions a les activitats, mitjançant el formulari que es pot trobar aquí.

Àpat col·lectiu, tancament i presentació de publicació
 

Dissabte 26 d’octubre, a les 12.30 h
Planta 1: vestíbul i terrassa
 
Un àpat col·lectiu ens generarà un espai de reflexió on compartir el que s’ha treballat durant la residència i generar preguntes sobre la rellevància i la possibilitat d’evolucionar cap a comportaments i formes de fer més justes i responsables.

​SESSIONS DE TREBALL
 

Planta 1
De dimarts a divendres, de 16 h a 20 h 
Equip de residents (Makea + col·laboradors)
 
El grup de treball resident, format per membres del col·lectiu Makea Tu Vida i col·laboradors, treballaran en horari de tarda, de 16 a 20 hores, en el desenvolupament i l’ampliació dels dispositius, així com en feines de documentació i redacció.

Programació