Subscriu-te al nostre butlletí
Assabenta’t de les activitats destacades de Fabra i Coats: Fàbrica de Creació de Barcelona. Residències artístiques, festivals, concerts, activitats educatives i moltes altres activitats.
Fàbrica tèxtil de maó vist construïda a la dècada de 1910 i convertida en una sala per a concerts i exposicions d'art alternatiu
Mark Cunningham i Monocrom! presentaran nous projectes i Pedrada s’estrenarà en aquesta mostra de residents de música, que tindrà lloc del 25 d’abril al 10 de maig.
Fabra i Coats: Fàbrica de Creació estrena el FIL_IN, una nova mostra amb projectes dels seus residents musicals, alguns dels quals presenten treballs per primer cop en directe. En els primers concerts de la mostra, Mark Cunningham preestrenarà Asombra7, i el duo Monocrom! oferirà el nou projecte Policrom. A més, debutarà una nova formació nascuda a la Fabra: Pedrada.
El FIL_IN tindrà lloc del 25 d’abril al 10 de maig a les sales polivalents de Fabra i Coats: Fàbrica de Creació. En total, es podran veure 19 propostes en sis sessions diferents, sempre a partir de les 19 h i amb entrada lliure. L’aforament és limitat.
Mark Cunningham
Els primers en pujar a l’escenari, dijous 25 d’abril, seran Mark Cunningham, Monocrom! i Fernanda Aleman & FTFS, aquests últims en un concert en format Silent Inmersive Experience dels residents Espai Sideral.
El trompetista Mark Cunningham preestrenarà Asombra7, el seu projecte de residència a la Fabra. Un paisatge sonor per a viatges imaginaris i un nou capítol en el seu treball en solitari, que completa una trilogia formada per Odd Songs (2020) i Blue Mystery (2023). Cunningham s’acompanyarà de samples, beats i enregistraments ambients, alguns fets en col·laboració amb altres residents i companys musicals.
Mark Cunningham (Nova Jersey, 1952) va iniciar la seva carrera musical a l’escena No Wave de Nova York als anys 70 amb un dels seus grups seminals, Mars, tocant el baix i la guitarra. Als anys 80 va començar a treballar amb la trompeta i l’electrònica a les escena d’improvisació en Nova York i el 1991 es va establir a Barcelona.
En aquest enllaç trobareu música, vídeos i articles d’aquest músic de llarga trajectòria.
Monocrom!
Policrom és el nou projecte del duo Monocrom!, format pel saxofonista Dani Molina i el productor musical Ramir Martínez. Es tracta d’una proposta sonora i visual que reflexiona sobre les conseqüències de la crisi climàtica en les nostres vides. El títol de l’obra simbolitza una doble evolució: d’una banda, el pas de Monocrom! a un treball centrat en el color com a timbre, és a dir, la qualitat que diferencia els sons; de l’altra, una mirada crítica als canvis en la relació entre humans i natura.
L’exploració sonora es basa en la improvisació i l’experimentació amb sons acústics i electrònics. Policrom s’estructura en tres peces llargues i interconnectades: Verd, Blau i Roig —tres colors primaris de la imatge digital (RGB) i tres metàfores dels efectes del canvi climàtic: el verd, pels boscos; el blau, per l’aigua; i el roig, pel foc. La primera peça, Verd, ja està finalitzada i evoca la vida vegetal, des dels boscos terrestres fins a la posidònia marina. Es divideix en tres parts: Boscúria, Posidònia i Micèlia.
A través d’Spotify podeu escoltar la música de Monocrom!. En aquest enllaç de YouTube hi trobareu el videoclip de Posidònia.
Fernanda Aleman & FTFS: Silent Inmersive Experience
Fernanda Aleman combina ritmes hipnòtics, atmosferes vocals amb ecos de mantra, sintetitzadors analògics, guitarres i silencis plens de poesia. La seva música evoca la serenitat i l’energia de les muntanyes andines.
Amb més de 15 anys de carrera, ha publicat sis discos, diversos singles i ha actuat a escenaris de Llatinoamèrica i Europa, com el Festival Fusión (Alemanya), MIRA Festival i el Mercat de Música Viva, o el Spot Festival (Dinamarca). Aquest 2025 presenta Norte, un directe amb visuals i artistes convidades.
Creu en el poder transformador de l’art i la música. Les seves lletres parlen d’amor, cura i arrelament. A més, impulsa projectes culturals a Barcelona: entre d’altres, és cofundadora de Las Pibas Producen (residents a la Fabra), i forma part de col·lectius com AMAS, DICE Spain, Causa Sonora i Mutek Spain. Per conèixer més sobre la seva música, podeu entrar al seu web.
FTFS (Catalina Joy Ansaldi) és dissenyadora audiovisual i productora creativa amb més de 10 anys d’experiència en instal·lacions audiovisuals, producció d’esdeveniments i direcció creativa. Treballa en una àmplia gamma de projectes, des de la gestió d’instal·lacions d’il·luminació i la creació de contingut fins a la producció d’esdeveniments de moda i art immersiu.
Aquest concert tindrà el format de Silent Inmersive Experience, dels residents Espai Sideral, que ofereix experiències musicals a través d’uns auriculars en format silent. Espai Sideral són Nur & Ray, que organitzen i produeixen experiències sensorials i immersives amb auriculars sense fil que emeten per radiofreqüència.
Jornada Foehn Records
L’endemà, dissabte 26 d’abril, tindrà lloc dins del FIL_IN la jornada Foehn Records, amb tres artistes d’aquesta discogràfica: Maria Coma, Azulceleste i Pedrada.
Foehn Records és un segell independent fundat a Barcelona l’estiu del 2001, i el seu objectiu és promocionar les facetes menys tradicionals del pop, el rock i l’electrònica. És resident a Fabra i Coats: Fàbrica de Creació, una residència que inclou la composició de nous treballs musicals i la creació d’espectacles, col·laboracions interdisciplinàries i tallers de creació sonora.
Tota la informació sobre Foehn Records, al seu web.
Maria Coma
Cantant, compositora, pianista i investigadora de les arts escèniques amb arrels a Catalunya i Mallorca, el nou treball de Maria Coma, Vocal Roots, es troba en la intersecció entre música d’autor, música vocal polifònica, art sonor, performance i corporeització. Amb un èmfasis i interès en l’instrument de la veu i en la interrelació entre el cos i la veu, crea pràctiques vocals i corpòries desenvolupant un llenguatge musical polivalent, multidimensional i físic.
Coma ha publicat cinc àlbums de llarga durada com a compositora i músic solista, ha fet més de mig miler d’actuacions per Espanya, Alemanya i Sud Amèrica, i ha col·laborat en projectes d’altres artistes. Podeu veure els seus vídeos i escoltar la seva música aquí.
Azulceleste
Projecte musical nascut a Barcelona de la trobada entre Matteo Sibille i Cote Fournier, dos artistes amb trajectòries molt diferents però complementàries, Azulceleste fusiona cançó folk amb capes electròniques i textures experimentals, amb influències de Bon Iver, Sufjan Stevens o Ben Howard. Van fer el seu debut discogràfic aquest passat 2024.
Cote Fournier, uruguaià establert a Barcelona des de fa dues dècades, és un multiinstrumentista inquiet implicat en nombrosos projectes, com el format de so envolvent Real360. Matteo Sibille, originari dels Alps italians, ha viscut entre Itàlia, Tenerife i Barcelona, sempre vinculat a la música. Junts formen una proposta que ofereix un directe intens i emocional amb una posada en escena cuidada i immersiva.
Trobareu els seus vídeos aquí.
Pedrada
El primer cap de setmana del FIL_IN clourà amb un grup que farà el seu debut en directe. Pedrada és la unió de membres de les tres bandes residents al buc 13 de la Fabra i Coats. Connectant imaginaris creatius de la psicodèlia de Gambardella, del post-jazz de Blood Quartet i de la cançó lliure dels Seward, Pedrada promet un ritual sonor d’alt voltatge.
El FIL_IN seguirà el següent cap de setmana amb sis concerts més. Reserveu-vos les dates!
Assabenta’t de les activitats destacades de Fabra i Coats: Fàbrica de Creació de Barcelona. Residències artístiques, festivals, concerts, activitats educatives i moltes altres activitats.