Subscriu-te al nostre butlletí
Assabenta’t de les activitats destacades de Fabra i Coats: Fàbrica de Creació de Barcelona. Residències artístiques, festivals, concerts, activitats educatives i moltes altres activitats.
Fàbrica tèxtil de maó vist construïda a la dècada de 1910 i convertida en una sala per a concerts i exposicions d'art alternatiu
‘Substrat comú'’ mostra a Fabra i Coats: Centre d’Art Contemporani les obres finalistes de la convocatòria Miquel Casablancas 2024 i els tres projectes desenvolupats el 2023 a través de les residències conjuntes amb SAC.
Els artistes Albert Gironès, Natalia Domínguez i Laia Ventayol, que durant el 2023 van ser residents de Fabra i Coats: Fàbrica de Creació a través del programa de residències en col·laboració amb Sant Andreu Contemporani (SAC), presenten els projectes que varen desenvolupar a la fàbrica en l’exposició titulada Substrat comú. Una nova arqueologia de la matèria. La mostra es pot visitar fins al 24 de novembre a Fabra i Coats: Centre d’Art Contemporani, i també inclou les obres finalistes de la convocatòria Miquel Casablancas 2024.
L’exposició proposa una reflexió sobre la importància de la matèria en la creació artística contemporània. A través de diferents disciplines —escultura, instal·lació, audiovisual—, hi ha una revisió del materialisme no només com a tema, sinó també com a mètode. El concepte de matèria és explorat des de diverses perspectives, posant en relleu la seva capacitat de transformar-se i d’articular el temps.
Aquesta idea de substrat material, que anticipa canvis i possibilitats, és present en les obres de múltiples artistes, que exploren la tensió entre allò digital i allò físic, entre el tangible i l’immaterial. N’és bon exemple la instal·lació de Natalia Domínguez (Lack of – Ambient soundtrack), en la qual escoltem exhalació, manca d’alè i asfíxia en una situació d’opressió, cosa que evoca una coneguda consigna crítica carregada de materialisme: “Tot allò sòlid s’esvaeix en l’aire”.
El projecte d’Albert Gironès, El miracle del Sol, suggereix que, més enllà de creences i sense arribar a desacreditar-les, la construcció de la realitat està necessàriament intervinguda per la nostra pròpia percepció i experiència sensorial.
Laia Ventayol explora el dinamisme a través de balanços i equilibris en el projecte Balancí. Per a l’artista, les relacions dinàmiques entre els cossos serien el paradigma de la circulació d’afectes.
A més dels tres artistes esmentats, també trobareu a Fabra i Coats: Centre d’Art Contemporani obres de Marc Anglès —que aquest 2024 és resident de Fabra i Coats: Fàbrica de Creació—, Isabel Bonafé, Mikel Escobales, Marina González Guerreiro, Gala Hernández López, Hodei Herreros Rodríguez, Abel Jaramillo, Claudia Rebeca Lorenzo, Lucas Marcos Barquilla, Jara Roset i Lola Zoido.
Més informació, en aquest enllaç.
Assabenta’t de les activitats destacades de Fabra i Coats: Fàbrica de Creació de Barcelona. Residències artístiques, festivals, concerts, activitats educatives i moltes altres activitats.