Escolab a la Setmana Mundial del Cervell
La campanya divulgativa sobre el cervell i el sistema nerviós en què han participat cinc centres de recerca capdavanters, apropen les neurociències a vora mig miler d'estudiants.
Escolab, el programa de l’Ajuntament de Barcelona on centres de recerca de la ciutat obren les portes a estudiants d’ESO, batxillerat i cicles formatius, conclou avui la seva agenda d’activitats educatives organitzades entorn la Setmana Mundial del Cervell (del 10 al 16 de març). Aquesta campanya divulgativa s’emmarca en la iniciativa internacional Obre en una finestra nova, que té la missió d’apropar a la població els coneixements actuals que tenim sobre el sistema nerviós i l’impacte que pot tenir la recerca dins d’aquest àmbit en les nostres vides i les de les persones que ens envolten.
Consistent en onze activitats dutes a terme per cinc centres de recerca capdavanters en investigacions biomèdiques en el camp de les neurociències, el programa ha cobert temàtiques clau en l’àmbit de la salut mental, des de l’ansietat, els trastorns bipolars i depressius, fins a malalties neurodegeneratives i autoimmunes, passant per l’esquizofrènia, pels efectes del cànnabis en el cervell adolescent i pels traumatismes cranials per accidents de trànsit. En total, hi han participat 436 estudiants de tretze centres educatius.
Centre de Regulació Genòmica (CRG): és un institut internacional de recerca biomèdica en els àmbits de la genòmica i la proteòmica, situat dins el PRBB, i ha ofert la xerrada Viatge apassionant a l’interior del cervell, fent èmfasi en els processos d’aprenentatge i memòria, tot explicant com neurocientífiques i neurocientífics estudien el funcionament del cervell i les seves malalties.
Institut de Recerca Sant Pau (IR Sant Pau): ubicat al Campus de l’Hospital Sant Pau, promou la recerca bàsica, clínica, epidemiològica i de serveis sanitaris en el camp de les ciències de la salut i la biomedicina, i ha realitzat la xerrada Aconseguirem curar l'Alzheimer?, que ha inclòs una visita al seu Dimension Lab Obre en una finestra nova amb equipaments de realitat virtual i realitat augmentada, sobre com s’apliquen les tecnologies 3D per explorar cervells de diferents edats i patologies, i per planejar cirurgies.
Campus de l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron: la Unitat d’Investigació de Neurotraumatologia i Neurocirugia ha impartit la xerrada Accidents de trànsit i traumatismes cranials, on s’ha explicat com es produeixen aquestes lesions cerebrals, quines són les més freqüents i quina és la població més afectada.
Institut de Neurociències de la UAB (Inc-UAB): situat en el campus de la Universitat Autònoma de Barcelona, es dedica a l’estudi del sistema nerviós i les seves alteracions des de diverses disciplines, i ha guiat l’alumnat a l’interior dels seus laboratoris per mostrar-los com fer servir microscopis, aparells de biologia molecular i altres equipaments, així com el dia a dia de la recerca en neurociències a la universitat.
Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi Sunyer (IDIBAPS): és l’institut de recerca biomèdica situat a l’Hospital Clínic, i ha impartit un ric ventall de xerrades divulgatives amb la col·laboració del personal investigador de diferents grups de recerca.
- Grup de Patogènesi de les malalties neuronals autoimmunes: Dr. Jekyll o Mr. Hide: la doble cara del sistema inmune en el cervell. Protecció o malaltia?
- Grup de Neuropsicologia: Canvis cerebrals previs a la malaltia de Parkinson: neuroimatge i cognició
- Grup d’Esquizofrènia: Psicosi i esquizofrènia: Herència o ambient?
- Grup de Trastorns bipolars i depressius: Avenços en el diagnòstic i tractament del trastorn bipolar
- Grup de Neurociència de sistemes: Metabrain: Nanopartícules i cervell, la ciència de la modulació cerebral
- Grup de Neuroimatge multimodal en psicosis d'inici recent i d'alt risc i Grup de Psiquiatria i psicologia de la infància i l’adolescència: Què passa en el cervell adolescent quan s’usa cànnabis?
- Grup d’Imatge dels trastorns relacionats amb l'estat d'ànim i l'ansietat (IMARD): Què passa al cervell quan tenim por?
Identifica't
Centre educatiu
Encara no ets usuari?
Centre de recerca
Ets un usuari d’un centre de recerca ja registrat?
Iniciar sessióVols donar d'alta el teu centre de recerca?
Completa el formulari