Programa
Montserrat Iranzo i Domingo i les dones i homes del grup artístic comunitari de l’Antic Teatre.
L'Antic Teatre és Cultura de Base: des de la lliure iniciativa independent i ciutadana, manté un compromís constant amb la cultura com a bé de primera necessitat; concretament, amb la producció i l'exhibició de l'art contemporani multidisciplinari. Se centra en la investigació i en el foment de les arts en viu, sempre des del risc i amb una perspectiva interseccional integrada. Amb aquesta mirada crítica hi caben tota mena de gèneres (performance, teatre, dansa, circ, espectacles familiars) i projectes artístics comunitaris en diàleg amb el teixit associatiu d'un barri afectat per la gentrificació.
L'Antic Teatre aposta, per tant, per un model de centre social i cultural on l'arrelament a la comunitat territorial té un paper vertebrador. Un dels pilars fonamentals d'aquesta voluntat és el projecte artístic comunitari amb veïnes i veïns de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, que enguany celebra la seva 11a edició.
Creat el 2011 per tal de combatre la soledat, l'aïllament i procurar que la gent gran del barri tingui una participació activa en la vida artística i cultural de la ciutat, el projecte també és un espai des del qual respondre a les desigualtats, l'aclaparadora opressió turística i la gentrificació que es viu al barri. Així mateix, suposa l'articulació continuada i sostinguda al llarg del temps d'un espai des d'on abordar processos i projectes col·laboratius i cocreats amb persones no-professionals emprant llenguatges tan diversos com la dansa, la performance, el teatre-document, el documental audiovisual, les dramatúrgies col·lectives i les arts plàstiques. Enguany, el projecte celebra el seu desè aniversari amb l'edició del llibre Deixar de prendre 4 pastilles -editat per Neret Edicions- que ben aviat veurà la llum.
Actualment, i des de fa sis anys, el grup artístic comunitari de l'Antic Teatre està coordinat per Marta Galán Sala, autora i directora de projectes col·laboratius i/o comunitaris d'arts vives, artista-educadora, docent i gestora cultural i Montserrat Iranzo i Domingo, ballarina, coreògrafa, dansa terapeuta, treballadora social, docent i investigadora en projectes intergeneracionals i socials on la dansa n'és l'eix.
A l'espai "Finestres obertes", després d'una breu presentació del projecte per part de Semolina Tomic, posarem el focus en les metodologies artístiques que emprem, tant les que conformen l´assaig com les que practiquem durant el procés intensiu de creació de les produccions que realitzem (una per any). En primer lloc, explicarem el treball d'entrenament psicofísic amb les participants. En segon lloc, les metodologies fonamentades en la dansa social, la DMT (dance moviment therapy) i les emprades a la darrera obra estrenada: Les Vedettes, on hem treballat la tipologia de moviment del jazz concret i característic de Bob Fosse.
Per acabar, practicarem en directe l'anomenada «arqueologia del quotidià», una metodologia emprada amb grups diversos per Marta Galán Sala que proposa l'articulació d'un relat de vida a partir d'un document, un objecte o una fotografia amb l'objectiu de generar un dispositiu escènic de memòria viva capaç de referir a un aspecte concret de la història d'una persona, un grup, un col·lectiu, un context, un territori, una pràctica social... El violoncel·lista i performer Pau de Nut ens acompanyarà generant l'espai sonor (tal com ho va fer durant el procés de creació de Les Vedettes – Antic Teatre i Festival Grec de Bcn).
NOTA: Sou convidats/es a assistir a aquesta sessió aportant documents, fotografies, objectes, etc... que relacioneu amb la vostra biografia artística, amb la relació que, al llarg de la vida, hagueu tingut amb la pràctica artística (o amb la seva absència...)
També et pot interessar
©Foto: Sincerely Media
CONGRÉS ACADÈMIC - PARTICIPACIÓ I TREBALL CULTURAL IV
Modera: Anna Villarroya
Mundos Paralelos, una ruta flamenca pel Paral·lel (PLACES EXHAURIDES)
Carlos Cuenca, Alba Guerrero, Guillermo Castro, Bernat Jiménez de Cisneros, Carmen Muñoz, Raúl Lorenzo, Karen Mora, Cristina Candela, Salvador S. Sánchez
©Foto: Sincerely Media