L’associació juvenil Maletas Viejas va organitzar a principis del mes d'abril una passejada per les memòries agrícoles de Trinitat Vella. Aquesta activitat forma part del projecte Memòria Viva que s'engloba dins del programa Cultura Viva. Una eina per posar en comú el passat de Barcelona a través de processos col·lectius de creació cultural.
El punt de sortida era el Casal de Gent Gran del barri, on des de l'espai Memòria Viva havien estat preparant durant setmanes un fanzine anecdotari campestre amb les veïnes de la Trini. Un cop al Casal, els i les participants van fer camí per Via Barcino, una zona que havia estat envoltada de camps de conreu, fins arribar a l’Hort Urbà de Trinitat Vella. Allà l'ús de les parcel·les, cedides per l’Ajuntament de Barcelona, és temporal i el perfil dels seus usuaris són persones de més de 65 anys capacitades pel treball agrícola.
En Felipe, un delineant ja jubilat, els hi va ensenyar l’hort a tot el grup i els hi va explicar un munt d’històries sobre com era el barri abans del 1989, any en què van desaparèixer els conreus que aleshores eren regats per les aigües del Rec Comtal.
Després d'escoltar el relat d'en Felipe i de poder xerrar amb la Flor, una veïna de més de 80 anys amb una energia incommensurable que pren cura de la parcel·la d'hort més florida, el grup va conversar sobre la necessitat de compartir el bagatge de la gent gran amb les veïnes més joves. Perquè aprendre a cultivar hortalisses obre la porta als sabers del camp que contenen la memòria del paisatge de quan a la Trini tot eren camps, hi creixien les vinyes, les criatures jugaven al carrer i les dones cosien a l'ombra de la figuera.
Durant la passejada els i les participants també van descobrir on es venien les verdures que es conreaven a Trinitat Vella, en quins camps creixien les flors o què era una “capacha”, una bossa de palla rodona amb tapa que duien les dones que treballaven al camp. Sens dubte, un matí molt instructiu i productiu als antics horts de la Trini.