Espectacles, tallers, xerrades, jocs, debats, exposicions… tot això i molt d’humor, irreverència i lletjor, com a temes escollits enguany, és el que es podrà viure en la 3a edició del FAACCC (Festival de les Arts Comunitàries de Catalunya) que organitza Basketbeat del 4 al 7 d’octubre a la Fabra i Coats de Barcelona.
Tant a Catalunya com a la resta d’indrets del món hi ha experiències que, a través de l’art, volen arribar més enllà. Són interaccions entre l’activisme, l’educació, l’acció social i la cultura que volen crear vincles socials i teixit comunitari per caminar cap a una societat més justa. Les “arts comunitàries” prenen formes diverses i obren moltes preguntes i camins possibles i, amb l’objectiu de connectar-les, de reflexionar sobre elles i de potenciar-les, el FAACCC esdevé un punt de trobada entre veïns i veïnes, entitats, administracions.
La programació està pensada per gaudir d’experiències col·lectives que qüestionen, amplien i deformen la forma en què estem construint la societat i les relacions actuals. Així, amb el sentit de l’humor i la lletjor com a carta de presentació d’enguany, hi ha més de trenta activitats i espectacles per triar i remenar.
Les xerrades i els tallers posaran sobre la taula preguntes com si és possible un ecosistema saludable en les arts comunitàries amb Artibarri; si tenim dret o no a la mandra per anar més enllà de la lògica productivista amb un taller amb Artur Carvalho i Hugo Cruz que també presenta el seu llibre sobre participació, política i pràctiques artístiques; quins són els models de finançament i d’organització interna més sostenibles per als col·lectius és el que s’abordarà en una jornada per a professionals, entre altres. A més, el plat fort es reserva per les sessions diàries del 1r Congrés de les Arts Comunitàries que abordarà les metodologies artístiques, la irreverència i el sentit de l’humor.
Pel que fa als espectacles, es parlarà de sexe, de crisi climàtica, del sentit de l’humor, de memòria, de la manera com vivim a les ciutats… destaquen Sexpiertos de la Cia Tanttaka Teatroa (Premi Max a la Millor Producció de la XXVI edició) al voltant de la diversitat sexual i les múltiples experiències; Bloom and Doom de Caterina Moroni en forma de caminada i ritual urbà que ha estat creada prèviament amb alumnes de l’Escola La Maquinista de Sant Andreu durant el FAACCC OFF per mostrar l’emergència de la crisi climàtica i demanar l’acció per a un futur possible i més sostenible; i el FAACCC Comedy, amb monòlegs per no deixar de riure col·lectivament sobre la societat, la política i la filosofia. Aquest és només un tastet de tot el que pots trobar al programa sencer aquí.