La temporada 2020-21, marcada per la pandèmia, ha estat una època de trànsit i una etapa força difícil en termes de participació i vida comunitària als barris, així com d’acompanyament i gestió cultural dels diversos projectes i iniciatives.
Tenint en compte aquest context, l’Arnau Itinerant ha presentat l’Informe Final d'avaluació de la temporada 2020-2021, un document que recull les aportacions realitzades per les persones participants dels diversos espais de participació, així com documents de diagnosis i avaluació participativa que s’han anat incorporant des de l’octubre 2020 fins ara. El document també inclou el balanç comunitari del 2020, un gràfic de les constel·lacions d'agents i aliances generades i dades quantitatives i qualitatives per tal de representar les diverses capes i dimensions del sistema cultural del Teatre Arnau.
L’informe es divideix en 5 parts:
- En primer lloc, una introducció, que situa els antecedents, el punt de partida i el treball durant el 2020 del Teatre Arnau.
- En segon lloc, un descriptor detallat dels diversos espais de participació del Teatre Arnau, a partir de diverses entrevistes i avaluacions participatives.
- En tercer lloc, la Programació 2020-2021, amb una breu introducció i avaluació del jurat, a més d’un descriptor complex dels projectes.
- En quart lloc, presenten el treball en territori, una de les grans apostes d’aquesta Oficina Tècnica, en relació amb les xarxes i contactes desenvolupats, tant en l’àmbit de barris com en l’àmbit de ciutat.
- En cinquè lloc, s’explica de forma detallada la feina desenvolupada per l’Oficina Tècnica.
CONCLUSIONS DE L’INFORME
L’Arnau Itinerant s’ha desenvolupat en el 2021 en unes condicions no gaire favorables, degut a la crisi causada per la pandèmia de la COVID-19 que ha tingut una repercussió significativa en els processos de treball comunitari i la cultura. Podríem dir, respecte als resultats que s’esperaven en el 2021, que s’ha aconseguit mantenir viu el projecte tot i les condicions desfavorables amb uns punts forts que se’n destaquen:
Comunitat Arnau
- El treball de promoció de la participació de l’Arnau en processos i xarxes comunitàries existents i/o activitats en els tres barris de referència amb l’establiment d’aliances per a la programació de 2022.
- La implicació en algunes xarxes a nivell ciutat i possibles aliances amb equipaments.
Governança
- El manteniment periòdic de l’espai de l’assemblea com a òrgan decisori de l’Arnau Itinerant.
- El reforçament del grup coordinador com espais d’estratègia i interlocució.
- El manteniment periòdic de la Comissió d’Obres que, encarregada de seguir el procés de rehabilitació de l’edifici del Teatre Arnau, ha mantingut una dinàmica de reunions i trobades amb BIMSA, l’empresa constructora.
- La millora del protocol de governança amb el document d'acollida i el dossier Teatre Arnau 2018-2021.
- El reforç de la imatge i comunicació de l’Arnau a les xarxes socials, davant les restriccions de la presencialitat.
Programació
- La realització completa de la programació amb la representació dels cinc projectes previstos seleccionats per al Jurat constituït en el 2020.
- La consolidació d’indicadors de la programació i millora.
Donades les circumstàncies crítiques esmentades, cal destacar el paper clau que l’Oficina Tècnica, l’Oficina de Comunicació i l’Espai de Coordinació (com a espai representant de l’assemblea) han tingut en el sosteniment del projecte 2020-2021, la programació i el treball de territori.
REPTES 2022 I CONTINUÏTAT
Comunitat Arnau
- Consolidar les aliances establertes amb el teixit cultural, social i associatiu dels territoris per a dur a terme la programació.
- Participar en nous espais, xarxes, plataformes culturals per a sensibilitzar, donar a conèixer i ampliar la Comunitat Arnau.
Governança
- Establir un model organitzatiu per al futur Teatre Arnau (associació de segon grau/federació d’entitats) de cara al 2023 amb implicació de la Comunitat Arnau.
- Reforçar la Comissió d’Obres amb més participació i articulació amb la programació.
- Reforçar el treball de grup de coordinació.
Programació
- Promoure la participació de la comunitat Arnau en la programació (Comissió de Programació) amb un equilibri en la representació dels tres barris.
- Reforçar una línia comunicativa comuna dels projectes, la línia argumental i imatge a partir dels valors, criteris establerts i eixos de l’Arnau.
- Establir aliances per a la co-producció amb grans equipaments dels barris i ciutat.
- Dotar de recursos els projectes estructurals de l’Arnau: Arxiu i Arnau Gallery.
Si voleu informació més detallada al respecte, us podeu descarregar l’informe que adjuntem a continuació.