-
En un context d’auge de l’extrema dreta i crisi ecosocial, aquesta cinquena temporada reivindica la cultura a l’espai públic i la vida comunitària per afrontar els reptes socials actuals a Barcelona.
-
Més de 10 projectes, 40 espectacles i activitats i 2 col·laboracions externes conformen una programació elaborada de forma oberta i participativa que es distribueix entre el Raval, el Poble-sec i Sant Antoni.
El Teatre Arnau es va adaptar amb resiliència i creativitat al context postpandèmic i va apostar tant per reivindicar l’espai públic com a lloc cultural i d’accés universal com per reforçar les aliances i el treball en xarxa entre les entitats, veïnat, artistes i altres agents als barris del Raval, el Poble-sec i Sant Antoni.
Amb la programació que presenta per a aquesta temporada 2023-2024 vol fer un pas més enllà i mostrar com la vida i la cultura comunitàries no només són un bàlsam i un espai per a l’aixopluc i la cura, sinó també eines per fer front als reptes socials i culturals globals que també fan estralls a Barcelona: l’auge de l’extrema dreta, la crisi ecosocial i l’aïllament social. Des de l’intercanvi de mirades, el diàleg i l’experimentació en comunitat a través de les arts vives, es vol mantenir viva la memòria de les lluites veïnals passades, avançar en els reptes presents i posar en pràctica el dret a l’accés a la cultura per a tothom.
Una programació elaborada de forma oberta i participada
D’aquesta manera, a través d’una comissió que ha comptat amb la implicació dels diferents agents implicats des de ja fa cinc anys en cada barri, s’ha elaborat una programació escènica i d’arts vives amb una quarantena de propostes: des d’un espectacle que recupera la memòria activista del Poble-sec entre joves i gent gran, nous murals a les parets del Teatre Arnau, rumba catalana o teatre contra la islamofòbia, fins a espectacles drag, jornades de cultura urbana, de circ familiar o de poesia feminista, entre moltes altres.
Teatre públic, gestió comunitària
El Teatre Arnau és un teatre de titularitat pública i gestió comunitària. És a dir, el veïnat i diverses entitats dels tres barris (Raval, Sant Antoni i Poble-sec) i de la comunitat de les arts escèniques qui creen i produeixen els projectes col·lectivament a partir de l’Assemblea Arnau i dels seus diversos espais de participació. Va néixer l’any 2015 a partir de les reivindicacions fetes per una plataforma ciutadana de veïns i veïnes amb treballadores culturals del món de les arts escèniques per evitar l’enderrocament de l’emblemàtica teatre del paral·lel, promoure’n la remodelació i fer-ne un espai cultural per al veïnat.