La quarta edició de Comunitzar la Música va aplegar artistes i altres professionals i activistes culturals per reflexionar i intercanviar experiències sobre formes d’organització del sector des de l’autogestió i la base. El Centre Cultural Albareda va acollir la trobada el mes de novembre i ara recuperem les conclusions del que es va dir en el vídeoresum que ja tens disponible aquí.
Enguany, aquesta proposta organitzada per la comissió de preguntes de la Plenària del festival Acció Cultura Viva, va posar el focus en les connexions entre la música, les noves generacions i la intergeneracionalitat, en la ràdio com a canal de difusió i l'accessibilitat en l’escena musical autogestionada. Des de la Llobregat Block Party, col·lectiu activista de cultura Hip-Hop, van presentar una relatoria original i creativa a cop d’improvisacions de rap a partir de les paraules clau proposades per cada grup de treball que resumien els debats viscuts.
Així, des del grup d’accessibilitat van parlar de “pasta” (diners), inversió, prejudicis, normalització i mirada en va sortir una improvisació amb una estrofa creada i entonada per tots els assistents que reclamava més inversió i suport per als projectes de base el que els falta són recursos econòmics i suport de l’administració per sostenir apostes que són molt potents en l’àmbit comunitari i social, però poc rendibles econòmicanemt.
Per la seva banda, el debat sobre les ràdios es va centrar a entendre els diferents projectes de ràdios comunitàries i les seves idiosincràsies així com es van crear vincles per conèixer-se entre els que encara no col·laboren. A més, també van realçar el valor el que és comunitari, del directe i de la trobada personal davant l’era dels creadors de contingut individualistes a les xarxes socials. Els conceptes claus van ser el “cara a cara”, algoritme, pirata o comunitat.
El grup que va parlar d’intergeneracionalitat i de les noves generacions va destacar també la cara i la creu de les xarxes socials: la difusió extensiva i la pèrdua de contacte humà. A més, també es va abordar l’equilibri entre el que s’institucionalitza i el que es manté en l'underground, dels espais segurs i del sentit de les comunitats culturals. Així, frases com “per amor a l’art”, “l’enveja és dolenta”, “la comunitat no és un aparador”, “contradiccions” o “viejoven” van ser els conceptes aportats per resumir el debat.
La jornada es va tancar amb una batalla de rap entre els membres de la Llobregat Block Party al voltant de tots els temes tractats per rematar una jornada de comunitat, cultura i projectes aixecats des de la base.