Suma't als Reptes!
Actuem conjuntament establint totes les aliances possibles entre administracions, organitzacions, empreses i ciutadania per a fer front a aquests grans reptes de ciutat:
El Compromís Ciutadà per una Barcelona + Sostenible
El Compromís Ciutadà per una Barcelona + Sostenible 2024-2034 plasma la voluntat i les aspiracions de la Xarxa Barcelona + Sostenible per aconseguir una ciutat més sostenible i responsable dels impactes del nostre estil de vida a escala local i global. S’adapta als reptes actuals i orienta la seva acció per donar respostes fermes i comunes davant l’escenari d’emergència climàtica i de crisi ecosocial.
Descarrega't el CompromísBarcelona pel Clima
Barcelona es reafirma, d’aquesta manera i una vegada més, en la lluita contra el canvi climàtic. El Compromís de la Xarxa B+S respon a l’objectiu de ciutat d’ampliar la xarxa d’aliats i aliades compromesos amb l’acció climàtica, com marca el Pla Canviem pel Clima 2030, i alhora s’alinea amb l’Acord climàtic de ciutat, presentat a la Comissió Europea el mes de setembre del 2023, que fixa els objectius de mitigació per accelerar la transició energètica i climàtica de la ciutat. L’Acord incorpora el Compromís cap a la neutralitat climàtica el 2030 i defineix una primera iteració del full de ruta de descarbonització de la ciutat. Aquesta és la concreció que fa Barcelona en el marc de la Missió europea de les 100 ciutats intel·ligents i climàticament neutres el 2030, i preveu el treball amb el teixit empresarial i social de la ciutat per al compliment de les fites establertes.
Punt de partida
Som conscients que afrontem grans desafiaments comuns i que a Barcelona es concreten específicament en:
Emergència climàtica
La temperatura mitjana anual a Barcelona ha augmentat 2o C entre el 1780 i 2022. Segons el sisè informe de l’IPCC, encara és viable reduir les emissions de CO2 a la meitat per al 2030 respecte les del 1990. Però en ell s’alerta que la finestra d’oportunitat s’està tancant: és ara o mai. Barcelona, com a ciutat missió de la Unió Europea, s’ha compromès a reduir les emissions un 80% el 2030.
Pèrdua de biodiversitat
Barcelona ha de protegir i renaturalitzar el medi terrestre, fluvial i marí costaner. Cal restaurar els ecosistemes i augmentar la fauna i flora amb espècies adequades per al nostre règim hídric, millorar la ràtio de superfície de verd per habitant i maximitzar-ne els serveis socioambientals.
El model de producció i consum
El model global ha generat transformacions econòmiques i socials que han comportat vulneracions de drets humans, explotació laboral, conflictes ecosocials i fluxos migratoris. Cal promoure el consum de proximitat, la prevenció de residus i les iniciatives d’economia social i solidària.
La salut planetària i de les persones
Els nostres hàbits tenen conseqüències directes en l’estat del medi natural. Al seu torn, la situació del planeta influeix en la salut de les persones, causa i agreuja malalties i incideix en les taxes de mortalitat. Cal recuperar la connexió amb la natura, promoure la salut física i mental i cercar un benestar integral tant de manera individual com col·lectiva.
El model alimentari
Barcelona té una sobirania alimentària escassa i depèn en bona part d’un sistema alimentari agroindustrial, intensiu i globalitzat. És hora de repensar com ens alimentem, amb un abordatge transversal que promogui cadenes de subministrament més curtes, justes i equilibrades, que prioritzi la proximitat, el comerç local, la restauració i la pagesia del nostre territori, així com la sostenibilitat ecològica de tot el sistema alimentari.
L’accés a l’habitatge
El 16% de les famílies dediquen més del 40% dels seus recursos a l’habitatge. Cal garantir l’accés a un habitatge de qualitat i digne, que es mantingui en condicions sostenibles i saludables, especialment per als col·lectius en situació més vulnerable i la població jove.
La mobilitat segura, sostenible i saludable
Tot i que les dades d’ecomobilitat (transport públic, en bici o a peu) superen el 80% dels desplaçaments interns a Barcelona, el trànsit continua essent la font d’on provenen la major part dels contaminants atmosfèrics, la contaminació acústica i més del 25% de les emissions de gasos amb efecte hivernacle. Cal seguir promovent la mobilitat sostenible, amb transport públic accessible en tots els aspectes, també econòmicament, tant a la ciutat de Barcelona com al conjunt de l’àrea metropolitana.
El model cultural i educatiu
Cal produir i intercanviar coneixements, promoure canvis de valors, d’actituds i d’hàbits, fomentar bones pràctiques i crear contextos de canvi en el model de consum que ajudin a incorporar la cultura dels límits planetaris. S’ha d’explicar a tot tipus de públics que és possible consumir menys i viure millor, que és possible viure bé sense fer malbé el planeta, amb una qualitat de vida i uns nivells de felicitat i benestar iguals o millors que els actuals.
El model energètic
El 9,6% de l’energia consumida a Barcelona prové de fonts renovables. D’altra banda, el 22,7% de la població de Barcelona pateix pobresa energètica. Cal accelerar la transició cap a un model de reducció de consum energètic, més eficient i que maximitzi la generació renovable i local.
La gestió de l’aigua
Barcelona ha reduït el consum d’aigua potable domèstica a menys de 100 l/hab/dia. Però pot millorar, sobretot en la gestió i optimització dels recursos hídrics alternatius (aigua regenerada, freàtica, aigües grises, pluvials) per als usos que no requereixen aigua potable.
Sumem-nos-hi
Sabem que totes les persones som, i hem de ser, protagonistes en la transformació necessària que implica l’aposta per la sostenibilitat, cadascú des de la seva parcel·la de responsabilitat i capacitat d’acció. Centres educatius, entitats, empreses, comerços, sindicats, organitzacions socials, infants, joves, persones adultes i grans: tothom és necessari en aquesta mobilització.
Suma-t'hi tu també!
Sumant-te al Compromís Ciutadà per una Barcelona + Sostenible 2024-2034, formaràs part de la Xarxa Barcelona + Sostenible i actuaràs conjuntament per fer front als reptes climàtics de la ciutat:
- Col·laboraràs amb accions individuals i participaràs en les accions col·lectives que organitza la Xarxa Barcelona + Sostenible.
- Compartiràs les teves accions i faràs d’altaveu de les que promogui la Xarxa Barcelona + Sostenible.
Entitats, empreses, comerços i professionals Centres educatius Ciutadania
REPTES
Com a humanitat hem de fer front a una situació complexa, amb un escenari d’emergència climàtica i crisi ecosocial, que requereix d’un compromís per trobar solucions a escala local i global de manera ferma i urgent.
La suma de les nostres accions complementàries i col·laboratives vers un mateix objectiu és la clau per afrontar els grans desafiaments de la ciutat.
Barcelona impulsa una nova línia d’acció: els Reptes de ciutat. Reptes centrats en temàtiques d’especial rellevància, que diferents agents de Barcelona afrontem amb un mateix objectiu comú per tal d’aconseguir un impacte significatiu en la sostenibilitat i l’acció climàtica de la ciutat. La contribució als reptes pot ser a través d’accions, projectes o mesures que cadascú pot desenvolupar des del seu camp d’actuació i esfera d’influència.
Els reptes prioritaris per treballar en el període 2024-2026 són la descarbonització i l’estalvi d’aigua.