/barcelonasostenible/

DESCARBONITZEM-NOS

REPTE: reduïm les emissions de GEH un 80% el 2030 a raó d’un 15% anual (o equivalent) d’acord amb el Compromís assumit per Barcelona com a membre de la Missió Europea “100 ciutats intel·ligents i climàticament neutres al 2030”, formalitzat i validat per la Comissió Europea en l’Acord Climàtic de Ciutat.

Descarbonitzar Barcelona és un repte enorme, que cal abordar amb perspectiva de ciutat. Per això és molt benvinguda l’adhesió de totes aquelles administracions, organitzacions, empreses i particulars que vulguin donar-hi suport oferint una contribució pròpia i significativa a l’assoliment de la neutralitat climàtica, amb la qual Barcelona serà una ciutat més saludable, resilient, inclusiva i sostenible.

Com a ciutat membre de la Missió europea 100 ciutats intel·ligents i climàticament neutres el 2030, Barcelona s’ha compromès a accelerar el procés de descarbonització, apuntant cap a una reducció del 80% de les emissions de gasos amb efecte hivernacle (*), al llarg de la present dècada. Aquesta fita s’emmarca en el Compromís Ciutadà per una Barcelona + Sostenible 2024-2034 i es concreta a l’anomenat Acord climàtic de ciutat, validat per la Comissió Europea

Amb l’adhesió a aquest repte, assumim els compromisos següents:

  • Per avançar en la descarbonització, ens dotem d’una estratègia pròpia i fem tot el que estigui a l’abast per reduir el 15% de les nostres emissions de gasos amb efecte hivernacle generades en un any.
  • Per assegurar la transparència, fem un seguiment dels resultats obtinguts i compartim les dades amb la plataforma d’entitats que participen del repte.
  • Per afavorir l’aprenentatge col·lectiu, compartim les bones pràctiques i altres experiències significatives que faci l’organització en aquest camí.  

Les grans línies d’acció són:

  • Estalviar energia.
  • Fomentar les energies renovables.
  • Eliminar els combustibles fòssils.

Acceptem el repte de descarbonitzar el municipi, avancem per fer de Barcelona una ciutat climàticament neutra.

 

Suma’t al repte!

El projecte de treball per reptes requereix que formeu part de la Xarxa Barcelona + Sostenible i haver signat el Compromís Ciutadà per una Barcelona + Sostenible. Si encara no ho heu fet, podeu fer-ho ara.

 

 

(*) El conjunt d'emissions que es consideren de cara al compromís són les que provenen del consum d'energia d'edificis i vehicles (electricitat, gas natural i altres combustibles), com a emissions d’abast 1 i abast 2.

 

 

Preguntes freqüents

Aspectes generals

  • Entenem el treball per reptes com una aposta concreta per, a través de l'impuls d'accions i projectes, aconseguir un impacte significatiu en la sostenibilitat i el repte climàtic a la ciutat.

    Els agents que participen d'aquesta aposta són el mateix ajuntament i les empreses, entitats, comerços, escoles, ciutadania i centres de recerca de la ciutat. Tots ells es comprometen a desenvolupar mesures des del seu camp d’actuació i esfera d’influència.

    Els dos reptes que es comencen a treballar de manera prioritària en el període 2024-2026 són “Descarbonitzem-nos” i “Estalviem aigua”. L'aposta pels reptes forma part de la Xarxa Barcelona + Sostenible en el marc del nou Compromís Ciutadà per a la Sostenibilitat 2024-2034. 

    Són de caràcter voluntari, oberts a tothom que hi vulgui contribuir i aconseguir un impacte positiu i transformador.

  • A més dels dos reptes actualment actius (“Descarbonitzem-nos” i “Estalviem aigua”), l’Ajuntament de Barcelona, en els anys vinents, treballarà els següents reptes, també en matèria de sostenibilitat:

    • Activem-nos!: traspassem usuaris del vehicle privat al transport públic, a la bici i a peu en els desplaçaments quotidians.
    • Alimentem-nos amb seny: oferim opcions d’alimentació saludable i baixa en carboni en els menús (restaurants, menjadors escolars, altres menjadors comunitaris, càterings) i prenguem mesures per evitar el malbaratament alimentari.
    • Una ciutat plena de vida: incrementem i millorem la superfície de verd en l’espai públic i privat.
    • Limitem-nos i fem-nos circulars: reduïm el consum material i promoguem la producció i el consum circular.
    • Localitzem-nos: promoguem el consum en el comerç local de productes fabricats localment.
    • Protegim-nos del fred i la calor: oferim espais privats com a refugi climàtic.
  • Sumar-se als reptes implica poder disposar d'un assessorament i contribuir a través de la teva empresa, entitat o família a l’assoliment dels objectius de millora de la sostenibilitat del teu municipi. Gràcies a aquest acompanyament, podràs tenir un millor posicionament ambiental, estalviar en la teva factura d’electricitat i aigua, així com aprofitar els avantatges fiscals disponibles i establir sinergies amb els altres adherits.

Aspectes pràctics

  • Has de signar el formulari del repte al qual et vols adherir. Tingues en compte que cal que formis part de la Xarxa Barcelona + Sostenible i hagis signat el Compromís Ciutadà per una Barcelona + Sostenible [hipervincle a la signatura del Compromís].

  • Et pots adherir al repte en qualsevol moment. No obstant això, si t’hi adhereixes ara, estaràs al cas de totes les activitats i eines de suport disponibles.

  • Sí, tindrà continuïtat. Durant el període 2024-2026 estaran actius els reptes “Descarbonitzem-nos” i “Estalviem aigua”. Els pròxims anys s’activaran altres reptes de sostenibilitat.

  • Ser membre de la Xarxa Barcelona + Sostenible, i que visquis o desenvolupis una part important de la teva activitat a Barcelona. L’adhesió és voluntària i no té cap cost econòmic.

  • Un cop t’adhereixis als reptes, des de la Secretaria tècnica Barcelona + Sostenible se’t sol·licitaran dades de consum per calcular el teu impacte i potencial estalvi d’emissions de GEH i aigua, tot depenent del repte al qual t’hagis adherit (petjada de carboni i/o petjada hídrica). Aquestes dades seran tractades amb els criteris de protecció i privacitat vigents.

  • En cas de dubte, pots contactar amb la Secretaria tècnica dels reptes a través del següent correu electrònic: reptesbcnsostenible@bcn.cat

  • Tindràs accés a diferents recursos, que es troben a la “Caixa d’eines” : Recursos transversals,  Recursos per estalviar aigua i Recursos per descarbonitzar-nos. També podràs accedir a un assessorament. Aquest acompanyament personalitzat implica sessions de treball col·lectiu i espais per a la resolució de dubtes, en el cas d’entitats i organitzacions.

  • Sí. Actualment les línies de subvenció actives són les que trobareu a l’apartat caixa d’eines: Recursos transversals,  Recursos per estalviar aigua i Recursos per descarbonitzar-nos.

Descarbonitzem-nos

  • Les emissions de GEH d’origen humà són les principals causants de l’escalfament global. Totes les nostres activitats tenen unes emissions de GEH associades. Reduir-les és crucial per mitigar els impactes globals i locals del canvi climàtic si volem preservar les condicions actuals del planeta.

  • Les emissions que es calcularan són les directes i les indirectes de l’energia adquirida. Les dades que se us sol·licitaran per calcular els objectius del repte són les següents:

    • Entitats i organitzacions: consum energètic d’edificis (consum elèctric, gas natural, gasoil, altres combustibles), producció d’energia renovable, consum de combustible de maquinària, consum de combustible de vehicles propis. De forma addicional, si hi ha consum de xarxes de fred i calor o emissions de gasos refrigerants. 
    • Ciutadania: consum energètic d’edificis (consum elèctric, gas natural, gasoil, altres combustibles), producció d’energia renovable i consum de combustible de vehicles propis.
  • Les actuacions per a la descarbonització, és a dir, per a reduir la nostra dependència dels combustibles fòssils, s’emmarquen en els següents projectes:

    • Estalviem energia i siguem més eficients: canvi d’hàbits i inversions per a l’estalvi.
    • Endollem-nos a les renovables: instal·lació de renovables, contractació d’energia verda, suma a l’autoconsum compartit.
    • Eliminem combustibles fòssils: aposta per una mobilitat més sostenible, descarbonització de la climatització i les cuines.
  • En aquesta pàgina trobaràs un recull d’accions impulsades per empreses, entitats i organitzacions de la ciutat relacionades amb cada un dels reptes. Es tracta d’iniciatives ja realitzades que impliquen una millora en termes de sostenibilitat i que van més enllà del compliment de les normatives ambientals vigents.

  • Sí. Podràs sumar-te a més d’un repte, si vols.