Notícies
La Jornada d’Entitats amb el Projecte CASBA recull propostes per una Barcelona més accessible
Les persones amb discapacitat i el personal tècnic de diferents entitats participants fan propostes de millora per les properes edicions.
Una persona fa una explicació durant la jornada. Entre el públic hi ha persones amb cadira de rodes.
El passat 9 de desembre es va celebrar la Jornada d’Entitats amb el Projecte de Comerç Accessible (CASBA), un espai de reflexió i participació on persones amb discapacitat i tècnics i tècniques de diverses entitats van compartir opinions, idees i propostes de millora per continuar avançant cap a una ciutat més inclusiva.
La jornada va començar amb una presentació del projecte per a les noves entitats interessades a participar-hi. Es va fer un recorregut per la història del projecte, iniciat el 2013, destacant la col·laboració dels quatre agents principals: persones amb discapacitat, universitats d’arquitectura, comerciants i institucions. També es va explicar com les entitats poden contribuir al projecte participant en sessions formatives per sensibilitzar futurs i futures arquitectes sobre les necessitats d’accessibilitat al comerç.
Les persones participants van valorar les sessions de sensibilització i van aportar suggeriments per reforçar-ne l’impacte. Es van fer diverses propostes de millora de cara a les sessions que es podran implementar en futures edicions del projecte. També es va posar èmfasi en la importància de mantenir viu el diàleg entre els agents principals per avançar cap a una societat més accessible i inclusiva, sempre posant les necessitats de les persones al centre.
En la jornada, a més de fer la valoració del Projecte CASBA, es va comptar amb una xerrada del Josep Maria Soro, periodista i presentador a TV3 i TEBVist, la primera televisió inclusiva creada per persones amb discapacitat intel·lectual. La seva presentació va estar enfocada a oferir consells pràctics sobre com parlar en públic, especialment dirigida a les persones amb discapacitat que participen en les sessions a les aules amb els estudiants d’arquitectura.
La conclusió de tota la jornada és que, tot i que Barcelona és una ciutat pionera en l’accessibilitat, continua havent-hi molta feina a fer per aconseguir una ciutat inclusiva i amb una accessibilitat universal. Tal com va dir Pablo Martín Vega, l’artista i pallasso que va concloure l’acte amb una actuació que va barrejar humor, serietat i camaraderia, totes les persones participants del projecte estan unides en un mateix objectiu. Tècnics i tècniques de les entitats, comerciants, universitats, personal tècnic de l’IMPD i institucions treballen juntes, en equip, per continuar impulsant un canvi real per a totes les persones. Aquesta col·laboració és clau per seguir avançant. Així, gràcies a totes les persones que continuen lluitant per l’accessibilitat i formant part del Projecte CASBA, aquest seguirà creixent i evolucionant per fer del comerç local un espai accessible per a tothom.
El projecte CASBA
El Projecte CASBA és una iniciativa de l’IMPD nascuda el 2013 que busca millorar l’accessibilitat dels establiments comercials de Barcelona. Connecta i fomenta la col·laboració entre el teixit comercial, les entitats i col·lectius de persones amb discapacitat, l’alumnat d’arquitectura i l’Ajuntament de Barcelona. Amb aquesta sinergia s’impulsa l’adaptació dels comerços de la ciutat a les necessitats de persones amb discapacitat, promovent així la inclusió i la igualtat d’oportunitats.
En les 11 edicions realitzades més de 800 alumnes han participat en l’anàlisi de gairebé 1000 comerços i 60 equipaments públics. Per a més informació sobre el projecte podeu consultar la pàgina web del Projecte CASBA.