Notícies

Impulsant comunitats energètiques: els projectes de la Favb i Cultural Rocaguinarda

..
17/12/2024 - 10:54 h

Un estudi que planteja la viabilitat d’un model de Comunitat Energètica de Barri extrapolable a tota la ciutat i la construcció d’una instal·lació solar fotovoltaica de la mà de l’obertura d’una oficina tècnica de barri per assessorar sobre l’estalvi energètic, són dues de les iniciatives que han rebut el suport de les Subvencions pel Clima de l’Ajuntament.

El projecte Comunitats Energètiques de Barri (CEB), impulsat per la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (Favb) amb el suport de les Subvencions pel Clima, avalua la viabilitat de crear comunitats energètiques (CE) de barri a Barcelona. Aquest projecte aborda diferents àmbits —jurídic, tècnic i econòmic— per identificar les necessitats i complexitats associades a la seva implementació.  

En concret, analitza les cobertes d’edificis més adequades per instal·lar plaques fotovoltaiques, segons la radiació solar i les capes de protecció urbanística i explora les formes legals disponibles dins del marc normatiu actual per facilitar la constitució i operativitat de les CE a Barcelona. A més, estudia fórmules de participació i col·laboració entre administracions públiques locals i comunitats energètiques en un context urbà, promovent models participatius. 

El projecte integra, també, la perspectiva de la pobresa energètica, amb l’objectiu que el model de CE sigui accessible a tota la ciutadania i contribueixi a pal·liar les situacions de discriminació energètica. En aquest sentit, s’ha elaborat una guia específica que ofereix eines per garantir la diversitat representativa del veïnat dins d’aquestes comunitats. 

La Comunitat Energètica (CE) del Guinardó, per la seva banda, va néixer de la inquietud d’un grup de socis de la Cooperativa Cultural Rocaguinarda. El projecte que du a terme actualment amb el suport de les Subvencions pel Clima de l’Ajuntament de Barcelona promou la construcció d’instal·lacions de generació solar fotovoltaica en cobertes públiques o privades al barri, per a l’autoconsum compartit, gestionades pels membres de la Comunitat Energètica. Així com la complementa amb l’obertura d’una oficina al barri amb l’objectiu de gestionar el projecte i la CE, assessorar sobre l’estalvi energètic i el consum responsable, i promoure la figura de productor i consumidor (o prosumer) energètic a comunitats i veïnes en general.

Primers resultats 

Amb el projecte de Comunitats energètiques de Barri s’ha iniciat la creació d’un visor de teulades, una eina que analitza i identifica quines cobertes són òptimes per instal·lar plaques fotovoltaiques. A nivell jurídic, s’ha fet una proposta d’opcions viables dins del marc normatiu actual i s’han identificat referents locals que han aconseguit licitar cobertes per a l’ús comunitari. També s’han proposat fórmules de col·laboració entre administracions i CE que faciliten la seva configuració a la ciutat. 

S’ha creat una xarxa de col·laboració entre les CE existents a Barcelona, que mitjançant trobades trimestrals, comparteixen experiències, identifiquen reptes comuns i formulen propostes conjuntes. Així mateix, s’ha publicat un manifest col·lectiu que recull les demandes i propostes adreçades a les administracions públiques. En aquest sentit, s’ha interpel·lat també l’Ajuntament de Barcelona perquè integri i potenciï les CE en les seves polítiques de transició energètica.  

La Comunitat Energètica del Guinardó ha estat treballant en la primera instal·lació que se situarà a la coberta no transitable del Casal de Joves de Girapells, de propietat municipal i de gestió ciutadana. Aquesta instal·lació no només promou l’autoconsum compartit d’energies renovables al barri del Guinardó, sinó que també representa un model que pot ser reproduïble a altres edificis públics o privats de la ciutat. 

La proposta consisteix en la sol·licitud d’una concessió demanial de l’ús de la coberta de l’equipament per a 25 anys, prorrogables 5 anys més. La generació total prevista d’aquesta primera instal·lació serà de 21,6 kWp, i es distribuirà entre totes les participants (que habitin dins el radi de 2 km des del punt de generació) de forma igualitària i intel·ligent. A més, el 10% de la generació prevista d’aquesta primera instal·lació i de les que s’afegeixin en un futur, es destinarà a la reducció de la pobresa energètica de les famílies vulnerables del barri. 

A més, la tardor del 2023 va inaugurar l’oficina de la Comunitat Energètica i es va contractar una tècnica energètica a temps parcial amb l’objectiu d’oferir assessorament i acompanyament als veïns i veïnes del barri en temàtica d’eficiència i sobirania energètica. El local, situat al carrer Xiprer, 2, que rep el nom d’Espai Cooperatiu del Guinardó, és un espai compartit amb altres entitats (SOM energia, SOM Comunitat del Barcelonès i Ecorocaguinarda, el grup agroalimentari de Rocaguinarda) a través del qual s’afavoreix el teixit associatiu del barri i es promou el cooperativisme.

Properes passes

El projecte de la Favb continuarà treballant en el diàleg amb les administracions per desenvolupar marcs normatius que afavoreixin la creació i sostenibilitat de les CE i restituirà els resultats de l’estudi a la ciutadania a través de tallers, activitats i trobades amb el suport de materials comprensibles i accessibles per a tothom, amb la voluntat de generar consciència col·lectiva sobre la importància de la transició energètica. Finalment, continuarà també promovent la col·laboració en el sí de la xarxa de comunitats energètiques existent i incentivant la creació de noves iniciatives.

Quant a la Comunitat Energètica del Guinardó, el juliol del 2024 l’Ajuntament els va concedir la cessió de la coberta, i actualment estan treballant amb l’Agència d’Energia de Barcelona, Districte i Azimut 360 per a acabar de perfilar els aspectes més tècnics de la instal·lació. El projecte d’enginyeria ja està acabat i ara hauran de començar amb la instal·lació de la planta fotovoltaica.