Jornada El Tercer Sector i l'Economia Social
Les capacitats d'un territori, sigui ciutat o país, en el camp de l'R+D són un factor determinant de la seva fortalesa per ser competitiu en un món creixentment globalitzat i on el coneixement està esdevenint cabdal per al desenvolupament econòmic.
Podem dir que els països i les regions amb una estructura econòmica més sòlida, on el pes de les activitats amb més valor afegit, sovint lligades al món industrial, és més elevat i que tenen una qualitat de l'ocupació també més gran, s'han vist menys afectats per la crisi o ve la seva recuperació ha estat més ràpida.
Ara bé, la traducció en desenvolupament econòmic dels resultats de la recerca generats gràcies a l'R+D requereix que el territori tingui també els elements necessaris que facilitin la transformació del nou coneixement generat en nous –o millorats– productes o serveis.
La fortalesa d'una ciutat, regió o país per estar present i ser competitiva en l'economia del coneixement no està determinada només per les seves capacitats en R+D –que en tot cas en són una condició necessària, imprescindible–, sinó que també requereix una connexió eficaç i eficient entre l'R+D i el teixit productiu.
Barcelona i la seva àrea metropolitana tenen un ecosistema de la innovació que s'ha desenvolupat de forma notable des l'inici del segle XXI i que, malgrat la crisi econòmica, s'ha continuat consolidant. Però encara necessita créixer més en dimensió i especialment en nivell de maduresa, de manera que cap dels seus elements representi un factor limitant per al funcionament del conjunt i la seva eficiència s'incrementi.
Avui dia i cada cop més, la capacitat d'innovar de les empreses condiciona la seva competitivitat futura i, per extensió, també la del seu territori. Alhora, la capacitat d'innovació d'un territori està condicionada per la capacitat d'innovació de les seves empreses.
Per tant, la potenciació de la connexió entre l'àmbit públic i el sector productiu és especialment necessària per fer possible l'aprofitament de les capacitats i els resultats de l'R+D en forma de nou coneixement.
L'objectiu de l'estudi és presentar una panoràmica detallada de l'estat actual del sistema d'R+D i innovació de Barcelona i la seva àrea metropolitana, que representa entre el 80 i el 90%, segons el paràmetre que es consideri, del conjunt del sistema català. I es complementa amb una mostra de "l'ecosistema" de recerca i innovació de Barcelona i la seva àrea metropolitana. Per aquest motiu s'han demanat aportacions a centres de recerca i centres tecnològics, a infraestructures de suport a la recerca i a la connexió entre recerca i el teixit productiu, i també a empreses innovadores de base tecnològica.