II Fòrum Rosa Virós. Desigualtats de gènere a les feines i pobresa de les dones. Què s'ha de fer?
L’equitat de gènere és una condició necessària i imprescindible per aconseguir societats justes i socialment responsables, capaces de garantir que cap persona quedi al marge del benestar social.
És obvi que la taxa de pobresa i situació de precarietat de les dones supera amb escreix la dels homes. De cap manera es pot mantenir un context injust, socialment desequilibrat i econòmicament ineficient, ja que malbarata el treball i el talent femení.
Les seves causes tenen múltiples i velles arrels, en especial la divisió sexual del treball, que es reflecteixen en nombrosos àmbits de la nostra societat, sent especialment punyents a l’àmbit del treball.
Entre els objectius del Consell Econòmic i Social de Barcelona i la Regidoria de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona es troba la necessitat d’abordar les desigualtats de gènere amb propostes que ajudin a fer-les disminuir fins assolir la seva desaparició.
L’accés al treball remunerat en condicions dignes és un dret de l’esser humà, alhora que la principal eina per eradicar la pobresa, però no podem ignorar que un gran nombre de dones el duen a terme en condicions de forta explotació que cal remoure.
Cal garantir l’accés i les mateixes condicions laborals de qualitat per a homes i dones, i alhora, cal avançar en garantir espais de treball lliures d’assetjament i el desenvolupament de l’emprenedoria i lideratge femení en el teixit empresarial. De fet, quan ens referim a treball remunerat parlem d’un concepte que comprèn el treball per compte propi i per compte d’altri.
Ens trobem en un moment en el que més enllà dels diagnòstics sobre les causes de les desigualtats, cal endegar polítiques actives que facin realitat la plena igualtat, en l’àmbit laboral, entre totes les persones.