Translator of google :

Aristòtil, a la seva Ètica a Nicòmac, afirma que les passions són, “en general, tot el que va acompanyat de plaer o dolor”, però no ens n’ofereix cap altra definició i simplement ens en proporciona un llistat: apetència, ira, por, valor, enveja, alegria, amor, odi, gelosia i compassió. D’aquesta llista, cadascun de nosaltres n’agafaríem unes i en trauríem d’altres, i així ho han anat fent diversos pensadors i filòsofs. Ciceró en distingeix quatre: desig, plaer, por i aflicció. Sant Tomàs parla d’amor, odi, desig, tristesa, fugida, gaudi, esperança, desesperació, temor, audàcia i ira. Descartes recull les quatre primeres de l’anterior i hi afegeix l’admiració i l’alegria, i Spinoza les fa néixer totes de tres de primigènies: desig, alegria i tristesa. Al llarg de la història les passions s’han anat confonent i entrellaçant amb les emocions; per a Kant, totes són malalties de l’ànima, una cosa que es pateix. Així defineix l’Institut d’Estudis Catalans la passió: “acció de patir” o, en una altra accepció, “inclinació viva, vehement, violenta, de l’ànim envers una cosa”, que l’acosta a la definició d’emoció: “reacció afectiva, en general intensa, que es manifesta per una commoció orgànica més o menys visible”. Descobrir com aquestes passions i emocions, tan difícils de classificar i definir, s’han representat en l’art és el propòsit d’aquest cicle de conferències.

Sota el guiatge de dinou especialistes, s’abordarà la manera en què qüestions fonamentals de la nostra existència, com ara l’amor, la mort, l’alegria, l’humor o el desig, s’han representat en la pintura i l’escultura, però també en altres disciplines com l’arquitectura i la música. Més enllà d’iconografies religioses i mitològiques i de teories artístiques i ideologies, el reflex de totes aquestes passions i pulsions que patim omplen de verdadera vida l’art.

Programació

Dijous 16 de gener “L’art i els moviments de l’ànima”. Amb Alberto Pancorbo La Blanca, historiador de l’art.

Dijous 23 de gener “Desig apassionat? Veure i sentir l’erotisme en l’art grec i romà”. Amb Caroline Vout, professora d’Estudis Clàssics de la Universitat de Cambridge. Conferència amb traducció simultània.

Dijous 30 de gener “Caps apassionats. Les passions en l’escultura, des del Renaixement fins a Franz Xaver Messerschmidt”. Amb Manuel Arias Martínez, cap del Departament d’Escultura del Museu del Prado.

Dijous 6 de febrer ““Seras a pocos dias deste mundo pasada”. Imatges de vida i mort en l’art medieval”. Amb Marta Poza, professora d’Història de l’Art de la Universitat Complutense.

Dijous 13 de febrerUbi amor, ibi oculus. La mirada de l’amor en la creació artística”. Amb Noelia García Pérez, professora d’Història de l’Art de la Universitat de Múrcia.

Dijous 20 de febrer “El desig en la pintura del segle XVII, entre la fascinació i la censura”. Amb David García Cueto, cap del Departament de Pintura Italiana i Francesa fins al 1800 del Museu del Prado.

Dijous 27 de febrer “Ira i violència en les imatges barroques de la guerra”. Amb Diana Carrió-Invernizzi, professora d’Història de l’Art de la Universitat Nacional d’Educació a Distància.

Dijous 6 de març “El pathos de l’arquitectura. Una tectònica de les emocions”. Amb Eduardo Prieto González, professor de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Madrid.

Dijous 13 de març “La passió de la rialla. Formes d’humor en l’art, una vivència emmudida al museu”. Amb Carlos Reyero, historiador de l’art.

Dijous 20 de març “L’alegria de viure. Poètiques del gaudi en la fundació de l’art modern”. Amb Eugenio Carmona, catedràtic d’Història de l’Art de la Universitat de Màlaga.

Programación

CaixaForum Barcelona

Dirección:
Avinguda de Francesc Ferrer i Guàrdia, 6*8
District:
Sants-Montjuïc
Barrio:
la Font de la Guatlla
Ciudad:
Barcelona