Mujeres de palabra

Museu Frederic Marès

De 29/11/2024 a 25/05/2025

Feminismos. La exposición quiere hacer visible la ocultación y el descrédito que ha sufrido la palabra femenina desde la historia, la literatura y los relatos bíblicos o mitológicos.

“Mujeres de palabra” reivindica el uso de la palabra desde un universo femenino.

Las protagonistas son algunas mujeres que han “tomado la palabra” desde la tradición bíblica y la mitología griega, pasando por los siglos XVI al XVIII, hasta llegar al mundo contemporáneo.

La palabra de las mujeres —reivindicada, transmitida, oculta, negada— es el hilo conductor de los tres ámbitos que forman la exposición: “Virtud o vicio: leer y escribir en femenino”, “De santa Ana a María: transmisión y conocimiento” y “La palabra negada, oculta, cuestionada”.

“Mujeres de palabra” pone de relieve la necesidad de elaborar una genealogía de autoras que sean referentes y autoridad, de vindicar la importancia del orden simbólico materno y hacer visible la ocultación y el descrédito que ha sufrido la palabra femenina desde la historia, la literatura y los relatos bíblicos o mitológicos. Tomar “para no dejar” la palabra.

Más información.

Museu Frederic Marès

Dirección:
Plaça de Sant Iu, 5
Districte:
Ciutat Vella
Barrio:
el Barri Gòtic

Si quieres hacer alguna rectificación sobre esta actividad...

HÁZNOSLA LLEGAR

Horarios

Observaciones

Inauguració divendres 29 de novembre a les 18 h

Otros
Se celebra en
Museu Frederic Marès

L’objectiu de l’exposició és reivindicar l’ús de la paraula des d’un univers femení, partint de l’època moderna (segles XVI al XVIII) i amb diàlegs puntuals amb la contemporaneïtat. Aquesta tesi i algunes dones que “van prendre la paraula” són les protagonistes: l’escriptura de Santa Teresa de Jesús, la transmissió de la paraula i el coneixement de Santa Anna a Maria, la Immaculada com a símbol de saviesa, l’ocultació i negació de la paraula exemplificada en la figura de Maria Magdalena i la mediació de la paraula en boca de les sibil·les.

La paraula ha estat l’element clau per explicar la història i també un instrument fonamental per descriure i comprendre la realitat, tradicionalment sota control masculí. Amb molt poques excepcions, han estat els homes els qui han governat imperis i estats i han exercit el control del relat; són els homes els qui apareixen als llibres d’història, a la majoria dels documents administratius o els que han escrit i prescrit la gran literatura. Tanmateix, és de la mare de qui n’aprenem el llenguatge i la paraula que ens permet comunicar, interpretar i que és instrument de mediació. 

La paraula de les dones –reivindicada, transmesa, oculta, negada...– és el fil conductor dels tres àmbits que formen l’exposició : Virtut o vici: llegir i escriure en femení; De santa Anna a Maria: transmissió i coneixement; i La paraula negada, oculta, qüestionada.

Dones de paraula posa en relleu la necessitat d’elaborar una genealogia d’autores que esdevinguin referents i autoritat; de vindicar la importància de l’ordre simbòlic matern i fer visible l’ocultació i el descrèdit que ha patit la paraula femenina des de la història, la literatura i els relats bíblics o mitològics. Prendre “per no perdre” la paraula.


Comissariada per Maria Garganté, historiadora de l’art

Si quieres hacer alguna rectificación sobre esta actividad...

HÁZNOSLA LLEGAR