A sota de la ronda del Litoral, al final de la Barceloneta, s’obre aquest espai verd, ampli i diàfan, amb zones de gespa, espais de sauló i altres de pavimentats, que esdevé l’eix de comunicació entre la ronda del Litoral i la platja. El parc de la Barceloneta està organitzat en tres grans àrees: la primera, construïda al voltant del que resta d’un antic dipòsit de gas, és un espai obert que comunica el passeig Marítim amb el carrer del Doctor Aiguader; la segona està formada per grans talussos separats per camins pavimentats i la tercera està ocupada per un camp de futbol.
Al parc, hi predominen les línies corbes, tant pel que fa als camins com al perímetre del parc i als talussos i parterres de gespa. Tot plegat confereix una gran suavitat a un espai que es va eixamplant a mesura que s’acosta a la platja, final i principi, segons per on s’accedeixi, d’aquest parc.
Història
El parc de la Barceloneta ocupa els terrenys de l’antiga fàbrica de Catalana de Gas, enderrocada l’any 1989 i de la qual s’han conservat alguns elements que són memòria d’una de les especialitzacions industrials de la Barceloneta durant el segle XIX: el gas.
Biodiversitat
En aquest parc, hi abunden els pins blancs (Pinus halepensis), plantats sobre parterres de gespa, i les casuarines (Casuarina cunninghamiana), que enjardinen talussos propers al mar.
També hi ha moltes tipuanes (Tipuana tipu), que a l’estiu ofereixen una ombra que s’agraeix, i tamarius (Tamarix gallica), una espècie molt ben adaptada als ambients salins. Tocant al passeig Marítim, destaca un grup de bellaombres (Phytolacca dioica).
Quant a les palmeres, sempre presents al front marítim de Barcelona, en aquest parc sovintegen les washingtònies (Washingtonia robusta i Washingtonia filifera) i les palmeres de dàtils (Phoenix dactylifera).
Art i arquitectura
Els arquitectes i autors del projecte, Jordi Henrich i Olga Tarrasó, van treure molt profit dels elements de l’antiga indústria gasista que va funcionar en aquest espai fins a l’any 1989. Així, es conserva l’estructura d’acer laminat del gasòmetre, dissenyada per l’enginyer Claudi Gil Serra l’any 1868, i la torre de les aigües, dissenyada per l’arquitecte modernista Josep Domènech i Estapà i construïda el 1905.
El tercer element conservat és l’antiga fàbrica de gas, situada a l’accés al parc des del passeig de Salvat Papasseit. Es tracta d’un edifici dissenyat, igual que la torre de les aigües, per Josep Domènech i Estapà, que va ser construït el 1907 per allotjar-hi les oficines de direcció de l’antiga Catalana de Gas.
Actualment en aquest edifici s’hi ubica la Fàbrica del Sol, seu del Centre de Recursos Barcelona Sostenible, i les instal·lacions estan dedicades a l’educació ambiental.
A tocar hi ha un monument dedicat a Simón Bolívar, que mira al mar. És una escultura obra de Julio Maragall, que va ser finançada l’any 1996 per la colònia catalana de Veneçuela.
-
- Telèfon
- Tel.: 010
-
- Accessibilitat
- Accessible per a persones amb discapacitat física
-
- Titularitat
- Centre públic
- Adreça:
- Passeig Marítim de la Barceloneta - Oriol Bohigas, 15 - 21
- Districte:
- Ciutat Vella
- Barri:
- la Barceloneta
- Població:
- Barcelona