Laboratori de la Platja
Aquest equipament disposa del Laboratori de la Platja, mòdul itinerant que recorre les platges de Barcelona, i que també és present en esdeveniments especials, amb l'objectiu de fer arribar a la ciutadania i les persones usuàries de les platges una proposta d'activitats educatives per conèixer l’ecosistema marí i litoral. S’hi treballen continguts diversos, per exemple els microplàstics, la fauna i flora del litoral barceloní, la sorra i l’aigua del mar, entre altres, i de manera transversal els efectes i les conseqüències del canvi climàtic. Les activitats s'ofereixen tant per a públic passavolant com per a grups que han reservat prèviament l'activitat.
Activitats
Pel que fa a les activitats, tant per a grups com individuals, en aquest equipament es poden fer rutes i visites guiades pels entorns del litoral (la platja, els barris costaners com la Barceloneta i el Poble Nou, el port, etcètera), i activitats de descoberta de la biodiversitat marina, com ara tallers familiars o projeccions de documentals, per a tots els públics. La proposta d’activitats per a grups organitzats ofereix tot un ventall d’activitats adreçades a diferents tipus de públic (infants, joves, adults i gent gran) les quals poden ser demanades per qualsevol col·lectiu (biblioteques, esplais, escoles, casals d’estiu, casals per a joves, casals d’avis, etcètera).
També el Centre de la Platja té espais per a exposicions temporals vinculades al litoral barceloní i a la seva evolució històrica i natural. La transformació de la zona costanera mou l'esperit d'aquest equipament d'educació ambiental dedicat al foment del litoral barceloní, la seva riquesa ambiental, l'ecosistema marí i l'ús cívic i sostenible de les platges de la ciutat.
De manera paral·lela, el Centre de la Platja s’encarrega de canalitzar i coordinar la xarxa d’accions de conscienciació i recollida de residus de les platges i del fons marí del litoral barceloní. L’objectiu principal és coordinar les diverses entitats que volen dur a terme accions de conscienciació pel que fa a la mala gestió que fem (ciutadania, empreses, organitzacions) en el nostre dia a dia pel que fa als residus i que provoca que vagin a parar al mar, a la sorra, etcètera, amb un impacte negatiu sobre la biodiversitat marina.
Es tracta de transmetre missatges educatius que fomentin unes bones practiques en origen, recordin la importància de conservar la biodiversitat, etcètera, i això ho fem a través d’accions de recollida de residus en l’entorn litoral amb persones que, voluntàriament, vulguin implicar-se en l’acció, que coordina una entitat ambiental seguint un protocol que garanteix la seguretat de les accions. Tota persona interessada a participar com a voluntària en aquest tipus d’accions es pot adreçar al Centre de la Platja per informar-se de com participar-hi.
Per últim, cal destacar que el Centre de la Platja promou la realització de totes les activitats en col·laboració amb altres entitats, les associacions o els col·lectius vinculats al litoral de Barcelona, fomentant el treball col·laboratiu en xarxa, per exemple amb la plataforma Barceloneta diu Plastic 0!. A més, els usuaris poden disposar de la sala de reunions per desenvolupar-hi sessions de formació o trobades, i aprofitar els recursos de què disposa (ordinadors, projector, pissarra, Wi-Fi, etcètera).