El Pavelló de la República

C Jorge Manrique, 9

Amb un valor molt important per a l’avantguarda del principi del segle XX, el desaparegut Pavelló de la República es va tornar a edificar amb motiu dels Jocs Olímpics del 1992. Aquest emblemàtic edifici és avui dia una biblioteca de la Universitat de Barcelona amb un fons especialitzat en història espanyola des de la Segona República fins a la transició.

Una rèplica simbòlica

El Pavelló de la República, avui dia biblioteca,està situat en un dels extrems del barri de la Clota, en ple barri d’Horta, i és una rèplica feta el 1992 del Pavelló de la República que es va construir a París per representar Espanya en l’Exposició del 1937. Els encarregats de fer aquest primer edifici van ser els arquitectes Josep Lluís Sert i Luis Lacasa, i va ser una fita arquitectònica de l’època pel seu estil racionalista, molt en línia amb les avantguardes del moment. Va ser, a més, un edifici d’una gran càrrega simbòlica, molt compromès en contra de la Guerra Civil que es lliurava a Espanya en aquell moment.

El 1992, els arquitectes Espinet i Ubach van fer una rèplica exacta utilitzant els mateixos materials precaris que es van emprar als anys trenta, i van deixar l’edifici tal com era: un gran contenidor buit, gairebé sense parets, a través del qual es marcava un recorregut. Els compartiments queden tancats amb unes estructures metàl·liques, de vidre a la primera planta i de fibra-ciment a la segona.

Art i antibel·licisme

Cal destacar que, com a símbol de l’antibel·licisme i l’antifeixisme, el pavelló original va contenir al seu interior obres tan importants com el Guernica de Pablo Picasso, la rèplica del qual es troba a escala 1:1 al pavelló actual; El Segador, de Joan Miró; o la Font de Mercuri, d’Alexander Calder, que avui dia es pot contemplar a la Fundació Joan Miró.

Actualment, aquest pavelló conté el Centre d’Estudis Històrics Internacionals i la Biblioteca del Pavelló de la República, que posseeix un dels fons més importants a escala mundial sobre la Segona República, la Guerra Civil, el franquisme, l’exili i la transició a Espanya i a Catalunya.

Patrimoni cultural

  • Horta-Guinardó

    la Vall d'Hebron
  • Titularitat
    Centre públic
Adreça:
C Jorge Manrique, 9
Districte:
Horta-Guinardó
Barri:
la Vall d'Hebron
Població:
Barcelona

Si vols fer una esmena sobre aquesta activitat...

FES-NOS-LA SABER