Tornen els Cafès Científics de la Universitat de Barcelona
Vols venir a prendre un cafè amb investigadors i investigadores de la UB? A partir del 25 de setembre, la Unitat de Cultura Científica i Innovació de la Universitat de Barcelona organitzarà un conjunt de col·loquis entorn de qüestions actuals.
Les temàtiques són molt diverses i cada una d’elles s’analitzarà des de diferents àmbits del coneixement. Una oportunitat única per gaudir de la conversa i el debat rigorós entorn de temes molt propers. Nosaltres posem el cafè i la recerca i, vosaltres, el diàleg i l’intercanvi d'opinions. Us hi esperem!
Més enllà del sol i el vent
L’obtenció d’energia fent servir altres fonts que no siguin combustibles fòssils és un camí necessari i obligat, però a què ens referim quan parlem d’energies renovables? Només estem parlant de plaques solars i molins de vent? En el debat sobre el seu ús i implantació entren qüestions ben diverses. Disposar dels mitjans tècnics necessaris és un repte essencial, però també ho són altres aspectes socials i inclús mediambientals. Quins límits i possibilitats trobem a la transició energètica del nostre territori?
Especialistes:
Teresa Andreu Arbella. Departament de Ciència de Materials i Química Física. Facultat de Química.
Mar Campins Eritja. Departament de Dret Penal i Criminologia, i Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals. Facultat de Dret.
Alex Marcuello Pascual. Departament de Dinàmica de la Terra i de l'Oceà. Facultat de Ciències de la Terra.
Moderació: Marga Becerra. Unitat de Cultura Científica i Innovació (UCC+I).
Data i hora: 25/09/2024, a les 18:30.
Inscripció: https://web.ub.edu/ca/web/laubdivulga/cafe-energies-renovables
L'ascens de la ultradreta: causes i impacte polític
Quins factors expliquen l’ascens generalitzat dels partits d’ultradreta? Com afecta aquest ascens? De quina manera s’afronta des de dins de les institucions? És un escenari temporal o tindrà continuïtat els propers anys? Diagnosi i conseqüència d’un canvi polític que es pot observar dins i fora del nostre país.
Especialistes:
Macarena Ares Abalde. Departament de Ciència Política, Dret Constitucional i Filosofia del Dret. Facultat de Dret.
Josep Maria Castella Andreu. Departament de Ciència Política, Dret Constitucional i Filosofia del Dret. Facultat de Dret.
David Querol Sánchez. Departament de Dret Administratiu, Dret Processal i Dret Financer i Tributari. Facultat de Dret.
Moderació: Marga Becerra. Unitat de Cultura Científica i Innovació (UCC+I).
Data i hora: 09/10/2024, a les 18:30.
Inscripció: https://web.ub.edu/ca/web/laubdivulga/cafe-ultradreta
Big data i salut: límits i potencial
L’ús massiu de dades en biomedicina ha permès i permetrà diagnòstics més acurats, però, d’on s’obtenen i on van a parar totes aquestes dades? Com a usuaris de la sanitat, quina actitud hem de tenir a l’hora de cedir les nostres dades mèdiques? Com de rellevants són aquestes dades massives i la tecnologia que les analitza? En un món global com l’actual, què en diu el dret internacional al respecte?
Especialistes
Mario Prieto Blanque. Departament de Dret Penal i Criminologia, i Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals. Facultat de Dret.
Oriol Pujol Vila. Departament de Matemàtiques i Informàtica. Facultat de Matemàtiques i Informàtica.
Roser Sala Llonch. Departament de Biomedicina. Facultat de Medicina i Ciències de la Salut.
Moderació: Marga Becerra. Unitat de Cultura Científica i Innovació (UCC+I).
Data i hora: 16/10/2024, a les 18:30.
Inscripció: https://web.ub.edu/ca/web/laubdivulga/cafe-big-data
Es busca pis
Darrerament, la dificultat per l’accés a un habitatge a Barcelona, però també a altres localitats catalanes, és una notícia habitual. Com s’ha arribat a aquest punt? Quins fets històrics han precedit a aquesta situació? I pel que fa a la resta de països d’Europa, la situació és similar? Les dificultats per accedir a un habitatge té múltiples i variades causes i conseqüències, què en sabem? Què provoca l’increment de preus i com i quan s’aturarà aquesta situació?
Especialistes:
Jordi Jofre Monseny. Departament d'Economia. Facultat d'Economia i Empresa.
Juli Ponce Solé. Departament de Dret Administratiu, Dret Processal i Dret Financer i Tributari. Facultat de Dret
Moderació: Marga Becerra. Unitat de Cultura Científica i Innovació (UCC+I).
Data i hora: 20/11/2024, a les 18:30
Inscripció: https://web.ub.edu/ca/web/laubdivulga/cafe-habitatge
Aprenent de la sequera
Gestionar l’ús de l’aigua, un bé cada cop més preuat, genera molt debat especialment en moments de sequera. Quines mesures es poden prendre per tal de garantir la disponibilitat d’aquest recurs? Quin és el millor moment per debatre sobre aquestes mesures? Podem aprendre quelcom d’altres èpoques, cultures o països que van viure o viuen amb quantitats molt limitades d’aquest recurs?
Especialistes:
Maria del Carme Llasat Botija. Departament de Física Aplicada. Facultat de Física
Santiago Riera Mora. Departament d'Història i Arqueologia. Facultat de Geografia i Història
Maria Teresa Vadrí Fortuny. Departament de Dret Administratiu, Dret Processal i Dret Financer i Tributari. Facultat de Dret
Moderació: Marga Becerra. Unitat de Cultura Científica i Innovació (UCC+I).
Data i hora: 27/11/2024 a les 18:30.
Inscripció: https://web.ub.edu/ca/web/laubdivulga/cafe-sequera
Ciència i evidència en els models educatius
Els canvis en els currículums escolars són constants al llarg dels anys, provocant sovint el caos dins dels centres educatius. Quins criteris es fan servir per implementar-los? I pel que fa als models educatius, quina recerca dona suport a la seva implantació?
Especialistes:
Enric Prats Gil. Departament de Teoria i Història de l'Educació. Facultat d'Educació.
Jenifer Ruíz-Valenzuela. Departament d'Economia. Facultat d'Economia i Empresa.
Moderació: Marga Becerra. Unitat de Cultura Científica i Innovació (UCC+I).
Data i hora: 04/12/2024, a les 18:30.
Inscripció: https://web.ub.edu/ca/web/laubdivulga/cafe-models-educatius
Fàrmacs fora de control. Es pot regular l’ús no prescriptiu dels medicaments?
La compra de medicaments, com l'Ozempic, tradicionalment indicat per tractar la diabetis, però que ara s'ha popularitzat per a perdre pes, acaba generant problemes de subministrament als qui realment el necessiten. S’ha de regular aquest ús? Es pot regular realment quan es poden adquirir els fàrmacs, per exemple, a través de pàgines web? En el cas d'un increment de demanda, Europa té capacitat per respondre a aquesta necessitat?
Detalls pendents de confirmació
Pàgina web: https://web.ub.edu/ca/web/laubdivulga/cafe-farmacs
Totes les sessions es faran a la Llibreria Altaïr (Gran Via de les Corts Catalanes, 616, Barcelona).
Aquest projecte és organitzat per la Unitat de Cultura Científica i Innovació (UCC+I) de la UB gràcies a la col·laboració de diverses facultats i instituts de recerca de la UB. Té el suport del Vicerectorat de Doctorat, Personal Investigador en Formació i Atracció de Talent i del Vicerectorat de Recerca i de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats. Rep el cofinançament del programa de recerca i innovació Horitzó Europa de la Unió Europea, en el marc del projecte NitRecerCat2425 (101162003). Els cafès científics de la UB s’organitzen amb motiu de la celebració de la Nit Europea de la Recerca (European Researchers’ Night).
Per a més informació, podeu consultar la pàgina web de la Universitat de Barcelona.