
‘Fata Morgana’, a la Beckett
El poeta David Castillo i el guitarrista Xarim Aresté recuperen els himnes vitals creats durant el confinament, en el marc del festival Alcools.
Ni la bruixa de forma canviant i germanastra del rei Artús, ni el fenomen òptic que distorsiona els elements d’un paisatge en l’horitzó. En aquest cas, Fata Morgana és el nom de la torre del Putxet on David Castillo i Xarim Aresté es trobaven durant els primers mesos de la pandèmia per crear himnes sobre la vida i la poesia.
Himnes de Fata Morgana és un recital a duo ple de vitalisme i una mirada creativa sobre el desastre. Un diàleg en què guitarres i veus estableixen complicitats amb el públic. I és, també, la celebració d’una casualitat, el fruit d’una col·laboració després d’anys d’afinitats i una reivindicació de la soledat creativa.
David Castillo és poeta, escriptor i crític literari. El 2001 va guanyar el Premi Sant Jordi per No miris enrere i el 2020 el Joanot Martorell per El tango de Dien Bien Phu. Enguany, veurà la llum l’antologia L’amor com a pena capital, el seu primer llibre de poemes en la darrera dècada. Es tracta d’un recull intimista i enèrgic, en el qual també repassa què vol dir escriure des dels marges de la cultura. Qui millor que ell, que es va iniciar la dècada de 1970 en publicacions clandestines i contraculturals, abans de ser distingit amb el premi Carles Riba per El cel de l’infern?
El guitarrista Xarim Aresté també té un passat punk. El músic de Flix va començar a esgarrapar les cordes a bandes amb noms tant suggeridors com Ratera, Dog Hair o Mala Sang molt abans de saltar a la rumba postmoderna i de col·laborar amb artistes com Sanjosex, Maika Makovski, Paul Fuster o Sopa de Cabra. En solitari ha publicat set treballs –els dos últims, Mercuri i Ses entranyes– i ha escrit un llibre d’aforismes, Les fugues de la font del temple.
El maig de 2021, tots dos van presentar Himnes de Fata Morgana –aleshores, subtitulat com a Alternatives al confinament– en el marc del festival Barcelona Poesia. Ara, Castillo i Aresté reproduiran les seves vivències a la Sala Beckett, dins del Festival Alcools. El projecte va néixer el 2015 a La Seca-Espai Brossa i s’ha convertit, en paraules dels seus organitzadors, en “el recer dels grans poetes d’avui i dels músics, dels rapsodes i dels oïdors, del públic que estima la paraula ben dita i de la gent a qui agrada xerrar i escoltar”.
Si us ve de gust, podeu comprar la vostra entrada clicant aquí.