Tornar

Fotografia de l’exposicio “Alma gitana”.

Quatre relats visuals al Centre Cívic Pati Llimona

Del turisme massiu a la comunitat gitana, l’equipament de Ciutat Vella presenta mostres que reflexionen sobre els desafiaments actuals i el passat històric.

El 12 de setembre, el Centre Cívic Pati Llimona va inaugurar quatre exposicions que aborden temes actuals i històrics amb una mirada crítica i artística. Aquestes mostres són La ciutat no està en venda!, del col·lectiu Fotomovimiento; Alma gitana, de Jordi Oliver; El dissens, de Miquel García Membrado; i Primera República, 150 anys després, comissariada per Josep Pich i Mitjana, Pau Vinyes i Roig, F. Xavier Menéndez i Pablo i Alfonso Bermúdez Mombiela. Teniu temps de veure-les fins a finals d’octubre o principis de novembre, segons l’exposició. 

Fins al 25 d’octubre podreu explorar La ciutat no està en venda!, a càrrec del Col·lectiu Fotomovimiento, un projecte que denuncia l’impacte negatiu del turisme massiu i els macroprojectes que afecten la vida quotidiana del veïnat de Barcelona com l’accés a l’habitatge, les desigualtats socials i la crisi climàtica. A través d’imatges, el col·lectiu documenta les mobilitzacions i protestes que han sorgit recentment per posar límits al turisme i revertir el model reproductiu capitalista.

Jordi Oliver presenta Alma gitana, disponible fins al 2 de novembre, un projecte iniciat el 2012. Oliver s’endinsa en la comunitat gitana a través de la música, que és alhora un mitjà d’expressió i un llegat històric. Al llarg d’aquests anys, el fotògraf ha capturat moments de la vida d’aquest grup ètnic, creant una retrospectiva que enllaça països, migracions, camps de refugiats, desnonaments, barris de protecció oficial, pelegrinatges, famílies i vides. El 2 d’octubre, l'autor presentarà el llibre Alma gitana, l’herència d’est a oest, oferint una oportunitat per aprofundir en el seu treball i el significat d’aquesta herència cultural.

L’exposició El dissens de Miquel García Membrado, dins del programa Temporals, podreu visitar-la fins al 29 d’octubre. La mostra posa de manifest la importància de l’assemblearisme com a forma de participació ciutadana. Mitjançant un projecte col·lectiu amb joves de secundària, l’exposició us convidarà a reflexionar sobre les inquietuds, les preocupacions i els desitjos d’aquesta generació a través d’una obra audiovisual sorgida d’aquest experiment assembleari.

Finalment, Primera República, 150 anys després, fins al 14 d’octubre, recorda la importància d’aquest període històric com a precursor de les esperances democràtiques que més tard es van materialitzar en la Segona República. Aquesta exposició, impulsada pel programa de Memòria democràtica de la Diputació de Barcelona, amb la col·laboració de l’Arxiu General de la Diputació de Barcelona i el suport del GRENS de la Universitat Pompeu Fabra, proporciona una mirada crítica sobre els esdeveniments que van marcar l’inici de la modernització política a Espanya.

Aprofiteu l’oportunitat de visitar l’espai cultural de Ciutat Vella per recórrer les quatre exposicions que combinen art, activisme i història. L’entrada és gratuïta i podreu anar-hi de dilluns a divendres, de 9 h a 21.30 h, i dissabtes, de 10 h a 14 h i de 16 h a 20 h. Si voleu obtenir més informació, podeu consultar la pàgina web del Centre Cívic Pati Llimona.

Data de publicació: Dilluns, 30 Setembre 2024
  • Comparteix