Tornar

Un collage format per múltiples rostres en una de les obres que es poden veure en l'exposició

"Màquines del temps" o la creació en un espai i un temps suspesos

Una exposició al Santa Mònica mostra el resultat de les relacions teixides per l’artista Antoni Hervàs en diversos centres penitenciaris catalans.

Quines característiques adopta la creació quan té com a escenari un espai i un temps suspesos com el que ens trobem en l'interior d'una presó? Us poden respondre els interns més creatius o l'artista AntonI Hervàs, un especialista a treballar amb col·lectius marginals que aquest cop ha teixit una xarxa de complicitats i aliances emocionals amb presos interns als centres penitenciaris catalans. El resultat de tot plegat, el trobareu al Santa Mònica fins al 8 de setembre.

És l'exposició "Màquines del temps. Redibuixar el passat i fabular el futur a la presó", una mostra que ens proposa que ens mirem la realitat a través d'aquest marc conceptual i visual que és una presó, un espai en suspensió en el qual els interns o internes semblen viure en un temps propis, independent del que transcorre a l'exterior.

Us parlaran d'això en una mostra que conté reflexions sobre el passat i sobre el desig de viatjar enrere i, potser, de rectificar, però també sobre el desig que el temps passi amb rapidesa. Aquí tenen també un espai les fantasies sobre el futur dels individus i de la societat que formen.

Com es concep el pas del temps en una presó? Quines peculiaritats té el treball artístic en aquest àmbit? Com s'expressa la vulnerabilitat en un espai penitenciari? Us ho expliquen en una mostra dedicada al desig o, de vegades,  la necessitat imperiosa d'expressar-se mitjançant el dibuix, la pintura, la ceràmica o altres llenguatges artístics.

Mitjançant les converses d'Hervàs i les relacions d'amistat i confiança que ha establert durant mesos amb els presos i gràcies a la feina de la comissària de la mostra, Mery Cuesta, ens apropem als reclusos i coneixem les estratègies que han fet servir els artistes per obtenir la complicitat de les persones internes.

Aquí us expliquen el relat d'unes incursions en l’univers carcerari d’Hervàs i la comissària Cuesta durant deu mesos. Hi trobareu claus per interpretar-lo i entendre'l i veureu una gran diversitat d’expressions artístiques simbòliques. És potser un mirall que posa en relació la nostra vida quotidiana amb la d'aquestes persones que viuen privades de llibertat?

Si voleu saber com es redibuixa el passat i el futur des de dins d'una presó, veniu a veure l'exposició, però abans consulteu al web del Santa Mònica tota la informació sobre la mostra.

Data de publicació: Dimecres, 03 juliol 2024
  • Comparteix