Fernand Léger o el retrat d'un món en transformació
El Palau Martorell acull fins al 23 de gener una mostra dedicada a un dels grans autors de les avantguardes artístiques.
Un clàssic de l'avantguarda i la modernitat, un dels grans noms del cubisme... Així defineixen els experts en art l'aportació a la creació pictòrica de Fernand Léger, l'artista al qual el Palau Martorell dedica una mostra titulada "Fernand Léger. L'espectacle del món" (a la imatge, una de les litografies de la sèrie Cirque, del 1963. © Fernand Léger, VEGAP, Barcelona, 2024). La podeu veure fins al 23 de gener.
Tot passa en un edifici neoclàssic dissenyat per l'arquitecte Joan Martorell i Montells entre el 1886 i el 1900. Inicialment, va ser l'Antiga Societat del Crèdit Mercantil, però aquest edifici que evitava els excessos modernistes i ja apuntava cap al noucentisme posterior acull avui un centre d'art que dedica exposicions als grans autors de tots els temps.
En aquesta ocasió la mostra està dedicada a Fernand Léger, pintor francès (1881-1955) que va néixer en un entorn rural, però va créixer en un món que esdevenia clarament urbà, entre el brogit de la ciutat, el bullici, el soroll i aquella velocitat que, novetat, en aquell moment semblava que ho amarava tot.
Ell, com altres artistes del seu temps, va intentar ordenar aquell caos per convertir-lo en bellesa harmònica. I ho va fer creant un univers propi que aplega en un tot terra, tradició i natura, però també la modernitat, exemplificada en aquestes màquines que ja ho omplen tot. En el centre de les escenes, uns homes i dones que gaudeixen de la vida i es diverteixen en un ambient carregat de color.
La mostra aplega sèries diferents de Léger, entre les quals una de dedicada a les arts del circ. Aquest gènere escènic és considerat per Léger com "el més rodó" de tots, una successió de formes circulars que constitueixen alternatives a les estructures rígides que marquen les nostres vides geomètriques. El circ, el gran espectacle, la completesa expressada en el cercle que forma la pista, constitueix, així, la metàfora de la vida. Acròbates, pallassos, domadors, malabaristes o cavalls, són el centre d'unes imatges litogràfiques en moviment que, a més, ens recorden que el circ és per a tothom, igualitari i popular, i que representa la llibertat.
La mostra inclou també les obres de la sèrie Les Illuminations, litografies basades en poemes d'Arthur Rimbaud compostos entre 1872 i 1875. L'any 1947, Léger va editar una tria dels poemes i en va fer quinze litografies amb un prefaci del dramaturg Henry Miller: Voici le temps des assassins. Aquí veureu des del retrat de Rimbaud, fins a flors, paisatges, rostres, màquines o poemes… És una mostra de la iconografia i el llenguatge original amb els quals Léger s'expressa d'una manera única i personal.
Si no us voleu perdre les creacions d'un dels genis de l'avantguarda, veniu al Palau Martorell a veure "Fernand Léger. L'espectacle del món", però abans consulteu al web la informació sobre la mostra.