Aquest lloc web fa servir cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència de navegació, i oferir continguts i serveis d’interès.

En continuar la navegació entenem que s’accepta la nostra política de cookies.

Tornar

La fotocòpia d'un paquet de béicon realitzada per Pati Hill l'any 1976, cortesia d'Air de Paris

El potencial artístic de la còpia, a Bombon Projects

Una exposició a l'espai d'art del carrer de Trafalgar ens convida a reflexionar sobre el valor artístic de la repetició.

Les obres de tres grans artistes ocupen des del 14 de novembre fins al 8 de gener l'espai Bombon Projects en una exposició que es titula Tot objecte repetit ocupa un espai únic i que se centra en la repetició.

El que veieu a la imatge és un fragment de l'obra Untitled (bacon), de Pati Hill, (1976; Cortesia d'Air de Paris), una poeta i artista visual nascuda el 1921 i desapareguda el 2014. L'obra serveix d'imatge a l'exposició i és el que sembla: uns talls de béicon, fotocopiats. I és que l'artista va explorar en les seves obres la relació entre text i imatge i va fer servir sovint la fotocopiadora per reproduir objectes quotidians com aquest paquet de béicon, unes sabates o una camisa. Són obres que converteixen en públics i visibles uns elements relacionats amb un treball domèstic, silenciós i invisible.

També fa servir la fotocopiadora l'artista de Figueres (nascut el 1979) Jordi Mitjà. Segur que el recordeu de l'exposició Succeeix cada dia que es va veure l'any 2020, al Centre d'Art Contemporani Fabra i Coats. Mitjà utilitza la fotocopiadora com a eina per experimentar amb material d’arxiu i per copsar situacions efímeres. De fet, durant la inauguració de la mostra proposava al públic que portés objectes que ell fotocopiava en una màquina instal·lada a la galeria. L'objecte fotocopiat es quedava a l'espai per ser exhibit i el propietari s'enduia a canvi la fotocòpia de l'objecte que havia aportat.

Tanca el trio d'artistes de la mostra Pere Noguera (1941, La Bisbal d'Empordà), un artista que incorporava objectes domèstics i extrets del paisatge per tal de crear unes obres properes a l'anomenat arte povera. De fet, va ser dels primers a casa nostra a treballar amb fotocòpies i encara es recorda l'exposició La fotocòpia com a obra-document que va fer a la sala Vinçon de Barcelona el 1975. La fotografia i l'electrografia han estat dues de les tècniques que ha fet servir en les seves creacions.

Si voleu reflexionar sobre el potencial artístic de la còpia, no trobareu un lloc millor per fer-ho que l'exposició Tot objecte repetit ocupa un espai únic, però abans consulteu la informació al web de Bombon Projects

Data de publicació: Divendres, 25 novembre 2022
  • Comparteix