Aquest lloc web fa servir cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència de navegació, i oferir continguts i serveis d’interès.

En continuar la navegació entenem que s’accepta la nostra política de cookies.

Back

Viatge a Doñana i 'fantaterror' dels setanta, a La Capella

29/04/2025 - 11:00 h

L'equipament dedicat a la creació contemporània programa "La romería de los cornudos", de María Alcaide, i "La pantalla mutant" de Pol Merchan.

Dues exposicions que s’acaben d’estrenar a La Capella, el centre d’art del carrer de l’Hospital, ens mostren dues maneres d’entendre la creació contemporània, la de la sevillana María Alcaide, que aquests dies ens porta a “La romería de los cornudos”, i la de Pol Merchan, que explora els significats dissidents del cinema fantàstic i de terror dels anys setanta a “La pantalla mutant”. Totes dues les podeu veure del 29 d’abril al 6 de juliol.

L’Espai Capella acull l’exposició de María Alcaide, que ens endinsa en els paisatges de Doñana en una recerca plàstica que té com a punt de partida La romería de los cornudos, un ballet que combina tradició popular i avantguarda. No és estrany,perquè el van crear l’any 1933 Federico García Lorca i Cipriano Rivas Cherif (argument), Gustavo Pittaluga (música) i la Argentinita (coreografia), representants de l’avantguarda escènica del seu temps. 

El ballet s’inpira en el tradicional romiatge d’un poble de Granada, dramatitzat en aquesta coreografia de manera heterodoxa. El mateix fa María Alcaide, que amb el títol del ballet imaginat per Lorca i Ribas Cherif, evoca el paisatge de Doñana, les romeries i l’esperit de la zona mitjançant la música, el vídeo la dansa o la creació el vestuari. Tot, amb una perspectiva “hidrofeminista” i centrada en els usos del territori. L’artista actualitza el relat i posa l’accent en les problemàtiques ambientals, la sobreexplotació de l’ecosistema i la violència que implica.

María Alcaide, és graduada en Belles Arts per la Universitat de Sevilla; ha cursat la Licence en Arts Plastiques a la Universitat de París VIII i té un màster en Recerca en Art i Disseny per Eina UAB. Ha rebut el premi Generació 2021 i la beca de producció de la Fundació ”la Caixa” 2020, entre altres, i ha mostrat la seva obra a l’Arxiu de la Bauhaus de Berlín, al Frankfurter Kunstverein, a la Cité des Arts i a la Villa Belleville de París. A Barcelona, potser heu vist les seves obres a Can Felipa, al festival Loop Barcelona o bé a la Fabra i Coats.

El mateix dia 29, s’inaugura també a l’Espai Rampa de La Capella una segona exposició. És cosa de Pol Merchan i hi té molt a veure el setè art i, en concret, el cinema fantàstic i de terror que es va fer popular els anys setanta del segle passat amb el nom de “fantaterror”.

A “La pantalla mutant”, l’artista disloca, reescriu i reconverteix imatges del cinema tardofranquista per tal de convertir-les en una festa d’insurgències i desobediència. Monstres i cossos desmembrats deixen pas al món de dissidències queer i trans que ens presenta Merchan. Ell és artista, cineasta i comissari de l’Xposed Queer Film Festival de Berlín. Les seves creacions s’han vist en centres d’art i festivals d’arreu i les seves obres formen part de la col·lecció de la Fundació Leandre Cristòfol i del Museu d’Art Modern i Contemporani de Lleida.

Si voleu conèixer les creacions més noves de dos dels artistes contemporanis que formen part de l’escena barcelonina, veniu a veure les noves exposicions de La Capella, però abans consulteu al web la informació sobre “La romería de los cornudos” i “La pantalla mutant”.

Més informació