Aquest lloc web fa servir cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència de navegació, i oferir continguts i serveis d’interès.

En continuar la navegació entenem que s’accepta la nostra política de cookies.

Back

Dos murals gegants omplen d'emoció i d'història la plaça del Poble Gitano

24/11/2023 - 11:14 h

Districte Gràcia

Dissabte 25 de novembre s'inaugura, a la plaça del Poble Gitano, les obres muralistes de l'artista urbà Roc BlackBlock de 15 x 50 metres en total.

Dissabte 25 de novembre, a partir de les 11 hores, es presentarà a la plaça del Poble Gitano, les obres murals de l’artista Roc Blackblock que culminen la transformació urbanística d’aquesta localització de Gràcia. Les obres s’han pintat en un edifici, que és la residència i un casal de gent gran. Les dues façanes del recinte s’han convertit durant 17 dies en un gegant llenç per a l’artista Roc Blackblock, on ha pintat dos murals que sota el títol ‘La Barcelona desapareguda’, ret homenatge a la Barcelona dels anys 40 i 60.

Així, la façana que dona al carrer de Siracusa, és una pintura basada en una imatge que pertany a l’arxiu Jacques Léonard i que ha complementat amb la frase ‘El passat és un pròleg’ de Shakespeare, mentre que, la façana, del parc infantil és una imatge inspirada en una fotografia  de Josep Barrillon Paradell, extreta de l’arxiu del Taller d’Història de Gràcia Centre d’Estudis. La característica i el fil conductor de les dues és que al tractar-se de fotografies entre els anys 40 i 60, els nens protagonistes avui podrien tenir entre els 70 i els 90 anys i, per tant, podrien ser persones usuàries de la residència i del casal de gent gran.

17 dies, una grua i molts quilos de pintura

Les obres murals de l’artista Roc Blackblock estan realitzades amb pintura plàstica i pinzell i es caracteritza per tenir una línia figurativa realista i tractada amb una paleta monocromàtica que intenta ser harmònica tant amb l’edifici com amb el paisatge urbà que l’envolta.

L’execució del mural ha estat complexa, ha hagut d’utilitzar una grua especial, i això ha fet que es dilatés força el projecte, i s’ha allargat durant 17 dies consecutius. El projecte, però, es va iniciar fa un any amb el primer contacte amb la residència i amb la comunitat gitana per tal d’acordar com seria el plantejament de l’obra que culminaria la transformació urbanística de la plaça del Poble Gitano. Ambdues obres fan 15 metres d’alçada, i el mural de Siracusa té més de 30 metres d’amplada, mentre que, que el del parc infantil fa 20 metres.

Amb aquesta ja són dues les obres de l’artista urbà Roc Blackblock al districte de Gràcia. L’altre és un mural inspirat en una foto original, obra d’Antoni Campanyà, data del 28 d’agost de 1936, i és una miliciana pintada a La Kasa de la Muntanya, i que es pot veure des de les escales mecàniques camí del Park Güell.

Qui és Roc Blackblock?

Va estudiar Disseny gràfic a l’Escola Elisava de Barcelona, i il·lustració a Escola d’Art Serra i Abella de l’Hospitalet. Tot i que va començar la seva carrera en la il·lustració i el tatuatge, va ser l’any 1999 quan va fer el seu primer grafiti i, des de llavors, omple racons de Barcelona amb el seu art urbà. Roc posa a disposició de la comunitat la seva creativitat i el seu llenguatge gràfic per convertir els murs en altaveus de la memòria compartida de veïns, col·lectius, comunitats i moviments socials. La seva obra resulta el punt de trobada entre l’art urbà i el compromís social.