Aquest lloc web fa servir cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència de navegació, i oferir continguts i serveis d’interès.

En continuar la navegació entenem que s’accepta la nostra política de cookies.

Back

Comença una nova edició de 'Fora de reserves'

24/02/2025 - 11:00 h

Ajuntament de Barcelona

Després de dues edicions de pilotatge, el programa “Fora de reserves. Art contemporani als centres educatius” es consolida aquest curs 2024-2025 amb una nova edició titulada “Estirar el fil. Trenar històries”.

‘Fora de reserves’ és el programa d’acollida temporal d’obres del fons d’art contemporani de la ciutat als centres educatius. S’articula des de l’Institut de Cultura de Barcelona, el Consorci d’Educació de Barcelona i el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA).

Després de dues edicions pilot, el programa es consolida aquest curs 2024-2025 amb la participació de tres centres educatius públics, tant d’educació primària com de secundària. Es tracta de l’Institut Narcís Monturiol (Horta-Guinardó), que participa per primer cop al programa, i l’Escola Josep Maria de Sagarra (Gràcia) i l’Institut Escola Tres Fonts de les Corts (Les Corts), que repeteixen l’experiència per segon any consecutiu. La seva participació al programa comporta la instal·lació i l’exposició d’obres d’art contemporani als seus centres, al voltant de les quals es construirà un programa públic i d’activitats en cooperació amb els i les artistes.

Tret de sortida al MACBA

Els grups impulsors dels tres centres educatius van desplaçar-se al MACBA el mes de gener per veure, per primera vegada, les obres d’art contemporani que acolliran als seus respectius centres durant aquest curs. Les peces seleccionades, creades per artistes en actiu a Barcelona, formen part de la col·lecció del MACBA i són el punt de partida de l’experiència educativa i de mediació que comptarà amb la participació activa dels i les artistes i de la comunitat educativa de cada escola o institut.

En representació de l’Institut Escola Tres Fonts hi van assistir els dotze alumnes del grup impulsor, un de cada nivell des d’I4 fins a 4 d’ESO. El grup de l’Escola Josep Maria de Sagarra el formen dos alumnes de cada nivell de primària, de 1r fins a 6è. El de l’Institut Narcís Monturiol, l’integra una vintena  d’alumnes de 2n d’ESO i 2n de batxillerat.

Els infants i joves i els seus docents van accedir a les reserves del MACBA per conèixer les tres obres escollides, acompanyats pels equips de conservació i restauració, conjuntament amb l’equip d’educació i mediació.

Under Guía (El espíritu del Siglo XX), d’Antonio Gagliano

L’obra de Gagliano, destinada a l’Institut Narcís Monturiol, va ser introduïda per Isaac Sanjuan, coordinador d’educació del MACBA. El grup impulsar va conèixer el procés creatiu de l’artista i la història darrere de l’encàrrec d’Under Guía (El espíritu del Siglo XX). També va poder veure el llibre que recull el centenar de dibuixos vinculats a l’obra, que s’incorporarà a la biblioteca de l’escola com a part del programa.

L’obra Under Guía (El espíritu del Siglo XX) està formada per tres pòsters, a tall de tríptic, que l’artista revisa i rescata l’arxiu de Pepe Espaliú. S’hi apleguen cartes, apunts i retalls que permeten crear relats, relats dins dels relats a partir de fragments, defugint de la idea de linealitat, i conformant un conjunt que pot ser entès com una biblioteca visual.

Infidel Meridià, de Mariona Moncunill

En Lluís Roqué, conservador-restaurador del museu, va introduir l’obra de la Mariona Moncunill “Infidel Meridià”, assignada a l’Escola Josep Maria de Sagarra. Infants, joves i docents van identificar els elements centrals de l’obra i van veure una demostració en directe del seu funcionament.

L’obra de Mariona Moncunill Infidel Meridià (2018) pren com a punt de partida dos aspectes destacats de la història de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona: el servei de l’hora oficial de Barcelona i el paper de la institució en la implementació i estandardització del sistema mètric decimal a Espanya. Infidel meridià juga amb la relació entre temporalitat i longitud, dues magnituds que s’han anat entrecreuant científicament, poètica i arbitrària en el procés d’institucionalització de la mesura del temps i la longitud.

Megàfon, Pilota i Enclusa, de la sèrie Lo necesario de Lluc Baños Aixalà

Julieta Luna, responsable del registre de col·leccions del MACBA, va presentar les peces “Megàfon, Pilota i Enclusa de la sèrie escultòrica “Lo necesario” de Lluc Baños Aixalà, assignada a l’Institut Escola Tres Fonts.

Lo necesario es planteja com un exercici retro-introspectiu, que mira enrere, però també endins. Ara que allò virtual ha deixat de ser una eina entre moltes, per convertir-se en l’únic mitjà possible, es pugui entendre Lo necesario com un retorn als objectes, i aquests adquireixin, si es pot, un caràcter més simbòlic que el que ja alberguen per se.

Les obres arriben al centres educatius

Tots els centres educatius van rebre les obres seleccionades el mes de febrer, durant unes jornades molt especials d’arribada i instal·lació de les peces amb la presència d’alumnat, docents i artistes. Actualment, s’estan començant a concretar els programes públics de cada escola a partir de les propostes dels grups impulsors i amb la participació dels i les artistes.

“Estirar el fil. Trenar històries”

L’edició del curs 2024-2025 es desplega sota el títol “Estirar del fil. Trenar històries”. Sota aquesta premissa, el programa facilita les eines per investigar els elements clau que fem servir per explicar la història i a nosaltres mateixos -la indagació, la relectura de la història, la memòria- defugint de la saturació i la fragmentació del coneixement.

La voluntat general del programa en totes les edicions és que la peça seleccionada i el treball de l’artista contribueixin a nodrir les competències clau del currículum per a l’aprenentatge i el projecte educatiu del centre.

Així ho confirmen les docents de l’Institut Narcís Monturiol amb les seves expectatives quant a la participació del centre: “El nostre institut és molt potent a nivell de ciències, i tot el tema humanístic i artístic queda més desdibuixat” -comenta la Sílvia Marina-, “Amb ‘Fora de reserves’ estem intentant igualar aquestes dues àrees a l’alça”.

La seva companya docent Cristina Pomares  destaca l’expansió de l’experiència a tota la comunitat educativa de l’institut: “A partir del grup impulsor, format pels alumnes de 2n d’ESO i de 2n de batxillerat, intentarem anar implicant a tot el centre”.

Ben aviat es donaran a conèixer les activitats i propostes que inclourà cada programa públic.

Concebut des de l’Institut de Cultura de Barcelona, el Consorci d’Educació i el MACBA, “Fora de reserves. Art contemporani als centres educatius” busca impulsar situacions d’aprenentatge noves, proporcionar una convivència natural amb el patrimoni, activar el conjunt de la comunitat educativa i entendre les escoles i els instituts com a centres culturals.

Més informació