La comunitat davant la comercialització, eix central de la Setmana Internacional de l’Accés Obert

..
19/10/2023 - 11:17 h - Ciència Ajuntament de Barcelona

Quins enfocaments de la ciència oberta prioritzen els interessos del públic i de la comunitat acadèmica i quins no ho fan? Quin és l’impacte de la recollida i ús de dades personals quan aquest fet comença a minar la llibertat acadèmica? Fins a quin punt, la comercialització pot afavorir l’interès públic? Qüestions com aquestes centren el fil conductor de la pròxima Setmana Internacional de l’Accés Obert, que enguany se celebrarà del 23 al 29 d’octubre. Amb el lema “La comunitat davant la comercialització”, les biblioteques i centres de recursos per a l’aprenentatge i la investigació (CRAI) de diverses universitats de Barcelona han organitzat activitats per commemorar-la.

El CRAI de la Universitat de Barcelona (UB) és un dels participants d’aquesta edició de la Setmana. D’entre les seves activitats, destaca la xerrada Retenció de Drets: mantingueu els vostres drets per avançar en la ciència oberta, a càrrec d’Ignasi Labastida, delegat del rector de la UB per a la ciència oberta, o Com publicar en obert a través dels acords transformatius, que pronunciarà Concepció Juana, de la Unitat de Recerca del CRAI de la UB. L’oferta inclou recursos com una infografia amb algunes claus per difondre la recerca o una història narrativa en format interactiu sobre la publicació d’un article acadèmic en accés obert.

D’entre les seves propostes, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) organitza, a través del seu Servei de Publicacions, una Jornada de revistes científiques adreçada a personal investigador així com a personal d’administració i serveis. Així mateix, el Servei de Biblioteques ha organitzat la trobada Dades de recerca: allò que cal saber, adreçada a professionals de la recerca i que anirà a càrrec de Mireia Alcalà, tècnica líder de curació de dades del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC), i Damià Gil, bibliotecari de suport a la docència i la recerca de la Biblioteca de Ciència i Tecnologia.

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) celebrarà el Research Café “Ciència oberta”, una reunió informal per a estudiants de doctorat, postdoctorat així com personal de recerca per compartir pràctiques i idees transdisciplinàries. La trobada comptarà amb la participació de Rafael Vidal, delegat del rector de la en Ciència Oberta i Ciència Ciutadana, Inés Aquilué, del Departament d’Urbanisme, Territori i Paisatge, Rodrigo Alfonso Pérez Illanes, del Departament d’Enginyeria Civil i Ambiental, i Jaime Delgado, catedràtic del Departament d’Arquitectura de Computadors, tots ells de la UPC, i Salvador Capella-Gutiérrez, del Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS). La UPC comparteix així mateix nombrosos recursos relacionats amb el món del lliure accés a les dades i la informació.

Per la seva part, la Universitat Pompeu Fabra (UPF) també comparteix diversos recursos sobre el tema. A més, ha organitzat la conferència La qualitat i l’obertura de les dades per millorar la recerca, a càrrec de Mercè Crosas, cap del programa de Ciències Socials Computacionals del BSC-CNS. A més, durant tres dies es durà a terme la sèrie de seminaris en línia Sense dades, no hi ha projecte: triomfa amb la gestió de dades de la teva recerca i presenta un bon Pla de Gestió de dades (PGD).

Del 23 al 29 d’octubre, endinseu-vos al món de l’accés obert a la recerca, els seus resultats i les seves dades. Si us interessa aquest camp, no us adormiu! Algunes propostes requereixen inscripció i el termini venç aviat!