Arnau Itinerant, aixequem el teló en comunitat
2 espectacles escènics i un arxiu virtual seran el preludi del futur equipament teatral que reivindica el barri del Paral·lel.
El veïnat i entitats dels barris propers al Teatre Arnau lluiten, des del 2004, per aconseguir la rehabilitació d’aquest espai escènic emblemàtic del Paral·lel. Amb aquest horitzó, i fruit d’un procés participatiu i comunitari engegat el 2015, la recuperació del que és l’últim teatre de barraca de Barcelona és més a prop aquest 2018. Des del febrer, la comunitat creada per a la recuperació del teatre treballa en l’“Arnau Itinerant”, un consens de tres projectes que serviran per habitar l’espai abans que existeixi el futur equipament. Són dos espectacles escènics arrelats al barri i la creació d’un arxiu virtual.
En aquests projectes, hi participen 52 entitats, 187 veïnes i veïns, 12 actrius i actors, 21 tècnics i 16 professionals escènics dels tres barris al voltant del Teatre Arnau: Poble-sec, el Raval o Sant Antoni. La feina interdisciplinària parteix de tres eixos: la comunitat, les arts escèniques i la memòria dels barris. És una aposta que recupera l’esperit dels projectes culturals ateneuístics, la transformació social a través de la cultura, la dignificació professional i l’economia solidària. A través d’un model de governança horitzontal i assembleari, el veïnat, les entitats i institucions han creat un nou ecosistema cultural experimental que, enguany es materialitzarà amb la producció de dues obres teatrals i l’impuls d’un arxiu virtual.
El primer dels espectacles escènics és Carrer Hospital amb Sant Jeroni, creat per la companyia Blanco Roto i dirigit per Roberto Romei i Laia Ricart. Blanco Roto forma part d’El Col·lectiu (Assemblea de companyies independents de Catalunya) i és la primera vegada que diferents membres de diferents companyies professionals treballen en un projecte comú. L’espectacle s’estrenarà el 28 de setembre i es representarà en 7 espais diferents del Raval, amb deu funcions en total. Les escenes itinerants posaran de relleu una experiència en 360 graus per al públic assistent, que copsarà com les remodelacions dels barris estan vinculades amb la pèrdua de la capacitat relacional entre les persones. És una metàfora de les dinàmiques urbanístiques i els forats emocionals del veïnat d’un carrer, el Carrer Hospital amb Sant Jeroni, que va desaparèixer amb la construcció de la rambla del Raval. Les entrades es podran reservar pels dies 28, 29 i 30 de setembre; 5, 6, 7, 11, 12, 13 i 14 d’octubre de 2018.
El segon dels espectacles escènics és comunitari amb els veïns i veïnes, entitats i institucions dels barris que envolten el teatre. Ofereix espais gratuïts de formació, creació, trobada i, finalment, de representació oberts a tota la diversitat: edats, orígens culturals, diversitat funcional, etc., sense que calgui experiència prèvia. Després de la participació al taller Memòries creatives de l’Arnau, l’equip artístic i tècnic, amb diversitat de perfils, ha incorporat el passat i present del teatre en el procés creatiu. Ara s’està treballant en la dramatúrgia de l’espectacle i els assajos passat l’estiu. L’espectacle, creat i interpretat per les veïnes i veïns, s’estrenarà al Mercat de les Flors els dies 15 i 16 de desembre, acompanyat i en diàleg amb l’exposició de la Xarxa de memòries.
La Xarxa de memòries és el tercer projecte de l’Arnau Itinerant. Consisteix a teixir els relats de l’Arnau al llarg de l’any amb els materials que sorgeixin de tallers, itineraris, col·loquis i cinefòrum destinats a entitats i veïnat dels barris de Raval, Poble-sec i Sant Antoni. El material i documentació resultant d’aquestes activitats es dipositarà a l’arxiu virtual, que esdevindrà una eina confeccionada a partir de les aportacions ciutadanes i d’accés obert. Al desembre es preveu programar una mostra d’aquesta exposició virtual al Mercat de les Flors.