Metziràdio
Davant del fort impacte dels processos de gentrificació al barri del Raval, moltes veïnes resisteixen al desarrelament i generen espais de cohesió multicultural. Són veus que organitzen resistències des de la solidaritat i el suport mutu. Veus que habiten el barri i que no estan disposades apagar-se ni a desaparèixer.
D’aquí neix Metziràdio, un laboratori sociocultural en format radiofònic des d’on es comparteixen experiències i vivències singulars lligades a l’actualitat del barri. Es tracta d’un programa de ràdio format per 12 sessions en què dialoguen la comunitat, l’art i les vivències personals generant debats enriquidors i que enforteixen els sentiments de pertinença i de comunitat. Cada programa combina la dramatització d’un monòleg amb el debat al voltant de diverses temàtiques. El discurs monològic, a més, es combina amb altres aportacions artístiques, especialment musicals, que esdevenen també vehicles de comunicació.
Les sessions fan servir múltiples metodologies i maneres de vivenciar amb l’objectiu de portar al micròfon les experiències personals i fer d’altaveu de veus tradicionalment silenciades. La senzillesa del format monòleg permet posar poques barreres al diàleg i ajuda a compartir i escoltar realitats complexes i invisibilitzades.
Darrere d’aquesta proposta hi ha els col·lectius Metzineres i Raval Tep. Metzineres, té com a lema Entorns d’Aixopluc per a Dones que Usen Drogues Sobrevivint Violències i és el primer programa integral de reducció de danys exclusiu per a dones fet a Catalunya. Raval Tep, per la seva banda, és una associació formada per un grup d’educadores i educadors socials amb dècades de treball al barri de Raval que volen consolidar la tecnologia com a eina d’empoderament. Metziràdio també compta amb la trajectòria de Vidda Priego qui, des del maig de 2018, dirigeix el taller d’escriptura de monòlegs i teatre Monologueando Ando. Aquest taller vol minimitzar l’impacte que té l’estigma en el dia a dia de les participants des del respecte cap a les vivències personals de cadascuna.
La Metziràdio no només vol ser un altaveu per a les dones que han estat silenciades i estigmatitzades per consumir drogues, sinó també vol convertir-se en un espai d’aliances i conspiracions col·lectives, un lloc des d’on teixir xarxes de resistència i complicitats del barri