Torna el Paral·lel. Espectacle en Mamària de la història del Paral·lel

Torna el Paral·lel. Espectacle en Mamària de la història del Paral·lel

On són les travestis, vedets i cupletistes que van fer del Paral·lel un símbol? Des de principis del segle XX, aquesta avinguda mítica va ser refugi de dissidències i bressol del cabaret més gamberro i transgressor. Avui, la seva història s’esborra en favor d’un model comercial que dilueix la seva identitat.

El Paral·lel ha estat un baluard de resistència cultural, un espai on el transformisme, el cuplet, el teatre de revista, el music-hall i les varietats van desafiar la censura franquista i van oferir refugi a la comunitat LGTBI+. Ara bé, sota polítiques de gestió cultural que prioritzen interessos privats, aquests espais històrics són desplaçats per una oferta comercial homogènia que ignora el seu valor patrimonial.

El Teatre Arnau, El Molino o la Bodega Apolo… El cabaret a Barcelona va ser l’epicentre de la resistència cultural durant la dictadura i encara avui segueix viu, amb un públic divers i nombrós. Però els artistes dissidents que van convertir aquest barri en un símbol han estat expulsats a poc a poc dels espais emblemàtics del Paral·lel amb el pas del temps. Les polítiques de gentrificació i privatització d’espais públics estan expulsant els protagonistes històrics del Paral·lel. La cultura popular i dissident no ha de ser relegada a l’oblit per interessos comercials.

[ Text de la Nota de premsa, 25 de març de 2025 i part del Manifest de la Gal·la]

 

El 6 d’abril es va celebrar la gala Torna el Paral·lelamb més de 20 persones implicades i 11 artistes del cabaret, el cuplet i altres estils. Aquesta trobada es va fer per reivindicar la cultura del Paral·lel popular i del cabaret, com a expressió artística que ha estat menyspreada, exclosa i poc reconeguda en l’àmbit cultural, tant en els espais públics com en els teatres i equipaments que s’han inaugurat en els últims anys.

Les artistes van denunciar que, malgrat que sovint s’afirma que el cabaret no té públic, tant en el passat com en el present hi ha una escena viva d’artistes de cabaret que no s’ha tingut en compte a l’hora de programar, amb la conseqüència de no estar incloses ni en la base ni en el programa del model que ara impulsa l’empresa Barcelona Events Musicales, sense que s’hagi previst cap espai per a elles.

La gala també va ser un espai de reivindicació pel Teatre Arnau, amb la retallada del programa pels 2,5 anys vinents al 50%, una mesura inadmissible que es va denunciar.

Durant l’acte, es va llegir un manifest en defensa d’una cultura obrera, popular i accessible per a tothom, i es va remarcar la importància històrica del cabaret (amb arrels antifranquistes i com a espai d’expressió de les cultures LGTBI+), a més de la seva vigència actual, amb una llista de més de 20 espais que programen cabaret regularment, amb aforaments i activitats d’alt impacte.

Entre les artistes participants: Vidda Priego, Jèssica Pulla,Glòria Ribera,Sara Brown, Santa Catalina,Goliarda Parda, Hannah the Hatchet,Capitano Barbaconyo,Ella Muah,Faraonix

Aquesta gala va tenir molta repercussió i ressò en la premsa, us deixem alguns exemples: