“A través de l’art del transformisme es qüestionen els poders hegemònics i es posa en dubte el sistema heteropatriarcal”
Raval Cuir és un dels projectes de l’Arnau Itinerant 2021 que comença a prendre forma aquest mes de maig. Impulsat per #desgenerant, la plataforma de diversitat i gènere de l’Ateneu del Raval, aquesta iniciativa vol retre un homenatge al Raval com a espai de transformisme, tot recuperant part del patrimoni immaterial i material dels cabarets del barri de la mà de les seves protagonistes. En aquesta entrevista coneixem una mica més aquesta proposta que vol oferir un diàleg intergeneracional entre artistes i activistes del transformisme d’ahir i d’avui.
Com se us va acudir la idea per al projecte Raval Cuir de l’Arnau Itinerant?
Raval Cuir neix per donar continuïtat a un projecte que es va iniciar amb un cicle de cinema i exposició comissariada per Eduardo Gión sobre la memòria queer de barri, centrada especialment en les figures de Pierrot i Madame Arthur, dues llegendes del transformisme en el món, no només al barri. Allà ens vam trobar amb Adrián Amaya i el seu coneixement, però la font d’inspiració més gran arriba arran de la visita de Gilda Love, qui es va reconèixer en una fotografia de l’exposició i ens va captivar amb les seves anècdotes dels seus més de 96 anys de vida.
En què consisteix, de forma resumida, aquest projecte?
Dins del cicle, vam veure part de l’arxiu fílmic de Pierrot i ens vam adonar de les coses interessants que passen entre bastidors… Això ens va inspirar per generar un diàleg intergeneracional, que és l’objectiu del projecte, i plasmar-ho en un documental basat en quatre espectacles (tres d’ells oberts al públic) i un seguit d’entrevistes grupals i individuals.
Convidem a 3 llegendes del transformisme: Gilda Love, Juan Reina i Marvin Sales per dialogar i compartir escenari amb la nova generació (moltes de les quals, a més d’artistes, es dediquen a rescatar o difondre, a través de l’activisme, temàtiques molt interessants per al col·lectiu i al públic en general).
Dels artistes joves, comptem amb el principal difusor del col·lectiu, Ruben Antón que, tot i no ser artista escènic, és un gran artista plàstic i dissenyador, a més d’haver emès més de 60 capítols del seu programa Drag Is Burning, un dels principals arxius orals de la història del transformisme.
També hi participa La MorenoTravesti, historiadora de l’art i autora d’un llibre meravellós sobre Mònica de Raval. Ella serà el presentador, un paper que també volem rescatar en els shows. Lana Vuli és científica i youtuber, plataforma on difon ciència amb una perspectiva queer, a través del canal Science Queer. Translocura és una activista migrant amb una proposta escènica plena de reivindicació. I, per últim, Adrián Amaya és qui podria representar l’encreuament de les generacions ja que és, des de nen, un destacat artista; apadrinat del gran Antonio Amaya; mànager de Carmen de Mairena i amb una manera de treballar dins de l’estil més clàssic.
Com és l’art del transformisme al que reteu homenatge?
L’art del transformisme ha estat, des de sempre, un art d’avantguarda, transgressor i en el qual, a través de les lletres de seves cançons o dels monòlegs escènics, es qüestionen els poders hegemònics i es posa en dubte el sistema heteropatriarcal.
Quin paper té el teatre Arnau en les memòries queer del Paral·lel?
El teatre Arnau ha acollit en diferents etapes a la cultura popular, sent el transformisme una de les seves principals expressions. Tot va començar el 1915, quan l’Arnau va passar a denominar-se Folies Bergère i a dedicar-se al gènere del Music Hall. Van ser 15 anys amb moltes actuacions de transformistes diverses fins que torna a anomenar-se Arnau i es converteix en cinema. En tot cas, després de cada pel·lícula sempre hi havia espectacles de varietes. El 1982 torna a dedicar-se al Music Hall fins al seu tancament l’any 2000, comptant amb una important presència d’artistes com Pavlosky, Violeta La Burra, Marvin Salas, Pirondelo i moltes més.
Quan podrem veure el resultat en forma de documental?
Esperem tenir-lo acabat per cap d’any. El cap de setmana de l’orgull LGTBIQ +, el dissabte 26 de juny, tindrem la presentació del teaser.