Programació

El que vegis a l’Arnau no ho veuràs enlloc. Ens mou la voluntat de transformar l’espai escènic del barri, amb el barri. Generem una cultura comunitària, en xarxa amb les entitats i el territori. No comptem les butaques plenes, perquè no creiem que la cultura sigui un recurs econòmic. Treballem propostes amb valors com el feminisme, l’antiracisme, la interculturalitat, els barris sostenibles, els espais habitables i inclusius, la dignificació dels drets de treballadores i la promoció de drets culturals. . Aquesta és la nostra revolta i la nostra conquesta.

 

Des dels seus inicis, la programació ha estat un conjunt d’iniciatives singulars que combinen i hibriden llenguatges artístics tan diversos com el musical i el cuplet, la cultura urbana i juvenil, la ràdio, el cabaret, les memòries queer i transformistes, el teatre comunitari sobre memòries interculturals, el circ, la música i les arts vives de carrer, el documental comunitari i la revisió de les pràctiques i memòries que omplien l’artèria barcelonina del Paral·lel.

 

Temporada 2024 - 2025

6a TEMPORADA 2024 – 2025

COMUNITATS DE PARAL·LEL: ARTS ESCÈNIQUES, TERRITORIS I ESPAIS PÚBLICS.

 

Enguany arriba a la 6a temporada del Teatre Arnau Itinerant, el teatre nòmada de titularitat pública i gestió comunitària, consolidat a través de les xarxes territorials i diverses trames comunitàries que habiten els barris del Paral·lel, on es desenvolupa la programació. Continua amb el suport de totes les entitats del territori que s’han associat en la Coordinadora d’Entitats pel Teatre Arnau, per tal de continuar treballant la cultura en el marc de la vida comunitària i a l’abast del veïnat.

Aquesta temporada continua activant el treball de xarxes i territoris en diàlegs al voltant de l’Avinguda Paral·lel, com un lloc de cultura popular, d’experimentació, d’acollida i mescles culturals i artístiques, en diàleg amb el seu llegat, amb el present i amb els futurs de ciutats vivibles i en trànsit ecosocial. Pivota a partir de la idea de recuperar els espais públics, teixir pràctiques culturals situades i noves formes de vinculació comunitària.

Amb una programació artística heterogènia, aquestes sis temporades han estat protagonitzades per diferents col·lectius i comunitats, com el poble gitano, les dones, els col·lectius racialitzats, artistes migrants, artistes del transformisme i queer, tant joves com històriques, jovent d’escoles i instituts o autoorganitzats, persones grans, entre altres. Tot això esdevé en experimentació cultural i diverses formes de participació i implicació.

El programa del Teatre Arnau s’ha elaborat a partir d’una comissió oberta i el treball previ amb els 3 barris implicats, en relació amb tres xarxes territorials dels tres barris: en Raval amb la Xarxa de Jardins de Sant Pau, com l’espai de proximitat i amb estret vincle amb l’Arnau Gallery i també amb l’Escola Collaso i Gil; en Sant Antoni amb la Taula de Cultura i l’espai veïnal Calàbria 66 i el programa de la Sala Mercat;  finalment, en Poble-sec amb la implicació de la Taula de cultura comunitària del Pla de desenvolupament comunitari i xarxes d’ESS del territori.

Per altra banda, també es duran a terme col·laboracions i treball en xarxa en col·laboració amb entitats, equipaments i agents culturals de la ciutat de Barcelona (Espai Avinyó, Xarxa d’Espais Comunitaris, Pla de Barris, Viu Montjuïc, Paral·lel 62, Institut del Teatre, etc.).

La temporada també inclou el treball amb dos elements continus i estructurals del Teatre Arnau: L’Arxiu, un recurs de memòries digital comunitari i l’espai Arnau Gallery.

Poble-sec

Coneix més

Raval

Coneix més

Sant Antoni

Coneix més

Arnau Gallery

Coneix més

Altres col·laboracions

Coneix més

Temporada 2023-2024

El programa del Teatre Arnau s’ha elaborat a partir d’una comissió oberta i el treball previ amb els 3 barris implicats durant els darrers cinc anys, així com agents i xarxes comunitàries de cada territori.

Per altra banda, també es duran a terme col·laboracions i treball en xarxa en col·laboració amb entitats, equipaments i agents culturals de la ciutat de Barcelona (Xarxa d’Espais Comunitaris, Pla de Barris, Viu Montjuïc, Paral·lel 62, etc.). La temporada també inclou el treball amb dos elements continus i estructurals del Teatre Arnau: L’Arxiu, un recurs de memòries digital comunitari i l’espai Arnau Gallery.

Presentem una temporada expandida, entesa des de l’inici del 2023 perquè no volem deixar fora fites rellevants i d’impacte als barris, que parlen de la interacció constant del Teatre Arnau amb el territori i de col·laboració i, que van sorgir del treball en xarxa una vegada tancada la programació de l’any anterior.

Veure díptic programació 2023 – 2024

Veure agenda

Poble-sec

Coneix més

Raval

Coneix més

Sant Antoni

Coneix més

Arnau Gallery

Coneix més

Altres col·laboracions

Coneix més

Projectes 2022

El programa del Teatre Arnau al 2022 s’ha elaborat a partir d’una comissió oberta i el treball previ amb els 3 barris implicats durant els darrers quatre anys, així com agents i xarxes comunitàries de cada territori.

Per altra banda, també es duran a terme col·laboracions i treball en xarxa amb entitats, equipaments i agents culturals de la ciutat de Barcelona (GREC, Xarxa d’Espais Comunitaris, el Molino, Pla de Barris, Viu Montjuïc, etc.). La temporada també inclou el treball amb dos elements continus i estructurals del Teatre Arnau: L’Arxiu, un recurs de memòries digital comunitari i l’espai Arnau Gallery.

Poble-sec

Coneix més

Raval

Coneix més

Sant Antoni

Coneix més

Altres col·laboracions

Coneix més

Projectes 2020/ 2021

Ràdio, música, memòria… No us podeu perdre les cinc propostes culturals que enguany donen vida als valors intrínsecs del teatre. Són apostes d’innovació i experimentació, processos col·lectius de creació artística, projectes que hibriden formats i disciplines, que fomenten la cooperació i la participació de persones i entitats dels barris del Raval, Sant Antoni i Poble-Sec, i que s’arrelen al territori i a les comunitats, donant veu i posant en valor les diversitats culturals.

Metziràdio

Davant del fort impacte dels processos de gentrificació al barri del Raval, moltes veïnes resisteixen al desarrelament i generen espais de cohesió multicultural. Són veus que organitzen resistències des de la solidaritat i el suport mutu. Veus que habiten el barri i que no estan disposades apagar-se ni a desaparèixer.

D’aquí neix Metziràdio, un laboratori sociocultural en format radiofònic des d’on es comparteixen experiències i vivències singulars lligades a l’actualitat del barri. Es tracta d’un programa de ràdio format per 12 sessions en què dialoguen la comunitat, l’art i les vivències personals generant debats enriquidors i que enforteixen els sentiments de pertinença i de comunitat.

Coneix més

Arnau, musica't!!!

Arnau, musica’t!!! és un projecte musical, interdisciplinari i comunitari, que combina la creació artística, la producció cultural i la recuperació de la memòria històrica del Teatre Arnau i el seu entorn. Els protagonistes d’aquesta proposta són els alumnes de l’Escola Collaso i Gil i l’Institut Milà Fontanals, els dos centres educatius més propers a l’Arnau, que viuran a la pròpia pell el procés de creació d’un musical, al temps que treballen la memòria històrica de les comunitats que habiten els barris del Raval, Sant Antoni i Poble-Sec.

Coneix més

Passar Revista

Parlar del teatre de revista és parlar principalment de transgressió, és posar la mirada als fragments incomplets d’experiències humanes que conformen la cultura d’una societat, d’un poble, d’una ciutat. El punt de partida d’aquest espectacle de l’Arnau Itinerant és la reconstrucció d’un espai escènic físic, històric i polític destinat a la transgressió i a la lluita contra la barbàrie. D’aquesta manera, la companyia teatral LAminimaL vol Passar Revista a la seva condició d’artistes i insistir amb la transgressió com a generadora d’un nou sistema possible. Amb la seva proposta es qüestiona “Què és, la revista, avui?” i situa els seus personatges en un teatre que va ser enderrocat, abandonat, venut, comprat, i finalment, reconquerit per la ciutat. Us sona?

Estrena: 1, 2 i 3 de juliol a la Sala Apolo, en el marc del Festival Grec. Entrades  ja a la venda aquí 

Coneix més

La Barraca de Fira del Paral·lel

La Barraca de fira del Paral·lel és un projecte comunitari de trobades entre la memòria i les arts escèniques (teatre d’ombres, màgia i música). El projecte es construeix a partir de la tasca d’investigació, divulgació i participació a través de diferents formes artístiques interdisciplinaries, amb l’objectiu de posar en valor aquestes barraques de fires itinerants com a manifestació d’espectacle popular i de carrer.

I en què consisteix la proposta?  Es construirà una barraca itinerant, recreant al nostre segle les tècniques i iconologia constructives d’aquestes barraques de finals del S. XIX, per esdevenir una finestra al passat i una porta al futur i plantejar, des del carrer i des de la seva gent, noves maneres de conviure en contextos lúdics i des d’experiències compartides.

Coneix més

Raval Cuir. Teatre de varietats

Aquest projecte de l’Arnau Itinerant es planteja aprofundir en el rescat de la memòria viva dels artistes queer que van ser (i encara són) els protagonistes d’un art popular i dissident, tot recuperant patrimonial immaterial (les seves produccions, artistes i testimonis) i material (els espais en què aquests actuaven i encara ho fan) dels cabarets de Raval i l’entorn de Paral·lel, per generar una trobada intergeneracional d’artistes i públic.

Coneix més

Muralisme i ecologia als Jardins de Sant Pau del Camp

L’Arnau Itinerant 2021, a través del projecte d’art urbà Arnau Gallery, inclou els Jardins de Sant Pau del Camp en la seva programació i ho fa amb la voluntat de renovar un mural pintat al 2016 a l’interior dels Jardins i que ara es troba en estat de deteriorament. Es tracta d’un projecte artístic i alhora un procés educatiu i comunitari, que vol sensibilitzar respecte a temes d’ecologia i la crisi climàtica (i les seves possibles solucions) amb eines creatives relacionades amb l’art urbà. El procés culminarà amb la renovació del mural com a resultat d’un procés participatiu amb un grup d’alumnes de l’escola Collaso i Gil, a qui pertany el mural.

Coneix més

Projectes 2019

Creuem el Paral·lel

Creuem el Paral·lel és un projecte de creació artística i producció cultural centrat en el paper que han desenvolupat les arts menors i les arts vives en la memòria del Paral·lel i el seu paper a l’actualitat. El procés de treball es visibilitza mitjançant un seguit de micro-accions artístiques a l’espai públic, que es realitzen en col·laboració amb diversos agents dels barris al voltant de l’Arnau.

Coneix més

 

Espai 0

El 20 i 21 de desembre tindrà lloc l’Espai 0, unes jornades internacionals que aplegaran a Barcelona diversos equipaments culturals i transformadors per debatre sobre les polítiques culturals, el teatre amb comunitat, les mobilitzacions socials i la creació teatral, entre altres. INSCRIPCIONS

Coneix més

 

'sintítulo'

VÍDEO RESUM DE L’ESPECTACLE

Un dels projectes escènics de l’Arnau Itinerant 2019 és ‘sintítulo’, un espectacle de teatre comunitari de la companyia La Danesa que combina l’actuació d’actors i actrius professionals i no professionals. L’espectacle gira al voltant dels menors estrangers no acompanyats i es proposa generar una reflexió sobre la funció del teatre, plantejant qui l’ha de fer, de què ha de parlar, i la seva finalitat social.

Coneix més

 

'Com menja un caníbal'

Us heu plantejat mai què passa amb aquelles persones que no són “productives” pel sistema? La companyia teatral La Virgueria parteix d’aquesta qüestió per crear Com menja un caníbal,  un espectacle multidisciplinar amb teatre, expressió corporal, música i circ. Isis Martín i Aleix Fauró signen un text que explica la història de la Dora, que és la història dels desafavorits. L’espectacle s’estrenarà el 20 i 21 de desembre a les 20h a la Lleialtat Santsenca.

Coneix més

 

Projectes 2018

'Carrer Hospital amb Sant Jeroni'

La companyia Blanco Roto va presentar, durant el setembre i octubre de 2018, un espectacle escrit per Jordi Prat i Coll i dirigit per Roberto Romei i Laia Ricart. Blanco Roto forma part d El Col·lectiu, que agrupa 47 companyies de teatre independent, i en aquesta ocasió, professionals de diferents companyies es van unir per treballar junts en la creació d’aquest espectacle.

L’obra representada, C/ Hospital amb St. Jeroni, proposa un paral·lelisme entre la destrucció física i social de la ciutat i la desintegració de les relacions amoroses. La pèrdua d’espais públics de referència, així com les remodelacions dels barris estan vinculades amb la pèrdua de la capacitat de relacionar-nos. La ciutat és el contenidor de les nostres emocions i, quan els barris es transformen fruit de l’especulació immobiliària, aquells espais comuns i privats que sostenen les nostres relacions s’acaben perdent.

L’espectacle que han pogut veure centenars de persones ha estat dividit en 7 escenes, que s’han representat en 7 espais diferents del Raval. Ha estat, doncs, un espectacle itinerant, de 120 minuts de durada, que ha fet viure a espectadors i espectadores el barri del Raval en 360 graus.

'Parrhesia'

“Dir-ho tot”. “Parlar lliurement”. Això era el que significava literalment el terme Parrhesia a l’Antiga Grècia. Partint d’aquest concepte, neix el segon espectacle de l’Arnau Itinerant 2018: l’obra de teatre Parrhesia. Espectacle autocensurat. La proposta explora el concepte de la llibertat d’expressió i fa un recorregut per la història de la censura, al mateix temps que reivindica les memòries del teatre Arnau i del Paral·lel.

Es tracta d’un espectacle comunitari coordinat per la cooperativa Art & Coop i protagonitzat per veïnes i veïns del Raval, Poble-sec i Sant Antoni: un total 40 persones implicades en tot el procés creatiu i la producció. Però, què vol dir que és un espectacle comunitari? Doncs que les veïnes i els veïns han escollit la temàtica, s’han encarregat de la gestació, disseny i execució de l’espai escènic, així com del vestuari, i s’han convertit, a més, en els i les protagonistes de l’obra.

Durant els set mesos de gestació de l’espectacle, es va treballar en diverses fases: la primera va ser una fase d’exploració en què els veïns i veïnes participants van recollir relats i records sobre el Paral·lel i sobre la censura, amb l’acompanyament de professionals de les arts escèniques. A la segona fase, aquest material es va utilitzar per a la construcció de la dramatúrgia, a càrrec Joel Álvarez, membre d’Art & Coop. La tercera fase va ser la dels assajos, la construcció de l’escenografia i la confecció del vestuari, per tal de tenir-ho tot a punt per a l’estrena.

D’aquesta manera, l’obra va fusionar la creació comunitària veïnal amb la producció artística professional per obtenir, com a resultat, una producció col·lectiva de qualitat que el desembre de 2018 va veure la llum a la sala gran del Mercat de les Flors, plena amb gairebé 900 persones entre els dos dies de representació!

Contacta amb l'escènic

Si vols participar de la comunitat de l’Arnau,
posa’t en contacte amb nosaltres