Museu d'Història de Barcelona Plaça del Rei

Districte: Ciutat Vella

Barri: el Barri Gòtic

Transportes
Pl. del Rei, s/n (08002)
Com s'hi va

El conjunt monumental de la plaça del Rei és el nucli fundacional del Museu d’Història de Barcelona des que es va crear l’any 1943. Les restes que inclou el conjunt monumental de la plaça del Rei abracen la Barcino romana del segle I aC, la Barchinona visigòtica del segle VII dC i la Barcelona medieval del segle XIII. La visita al subsòl permet passejar pels carrers de la Barcelona romana, atansar-se a la muralla de l’època, entrar en una tintoreria del segle II dC, veure els vestigis de la primera comunitat cristiana de la ciutat, etc. El conjunt es completa amb importants edificis medievals, com ara el Palau Major, la capella de Santa Àgata o el palau gòtic conegut com a Casa Padellàs. En aquest últim edifici s’hi ubiquen les exposicions temporals dedicades a la Barcelona moderna i contemporània.

El jaciment, declarat Bé d’Interès Cultural, conserva vestigis arqueològics que van del segle I aC al segle VII dC. Es pot visitar un barri de tallers i indústries de transformació, entre els quals hi ha una fullonica i una tinctoria del segle II dC, tallers on es rentava la roba i es tenyien els draps o les peces de roba utilitzades. També es pot visitar una cetaria, factoria del segle III dC, dedicada a salar el peix i a elaborar-ne salses derivades, com el garum. El recorregut arqueològic permet d’entrar en una instal·lació vinícola i veure com s’elaborava el vi durant la segona meitat del segle III dC. El conjunt episcopal de Barcino, format per l’aula episcopal, el baptisteri, la residència episcopal i una església cruciforme, ens permet veure l’evolució d’una part de la ciutat des del segle IV al VIII.

A les sales del palau major, i a través de les peces de la col·lecció, s’aprecia la formació de la ciutat medieval i la seva transformació en capital d’un imperi mediterrani així com el seu creixement i el procés de fortificació, fins a arribar al govern de la ciutat. També s’explica el paper de Barcelona en el context de Catalunya i de la Mediterrània i la vida quotidiana dels seus habitants.
 

Activitats que s’hi duen a terme