Vida i color

..
10/10/2024 - 13:37 h

Com una mena de flautistes d’Hamelín, a mig matí del dissabte 5 d’octubre el grup de batucada Tokem x tu va començar a recórrer els carrers del Turó de la Peira fent xivarri i tocant una mica. A aquella hora, el veïnat, de passeig, de compres, anant o tornant de la feina o fent exercici, se’ls mirava de lluny, fins que un petit grupet de joves els va començar a seguir. Alguns ja sabien què passava, d’altres ho van descobrir al moment: era el dia de la festa La Culturíssima.

Aquesta celebració multicultural del Turó de la Peira i Can Peguera, que ja ha arribat a la seva tercera edició és una trobada veïnal basada en la idea que la gastronomia i la cultura és la millor porta de benvinguda i coneixement entre comunitats de diferents orígens que conviuen als dos barris. És una gran festa que uneix famílies i persones siguin quin sigui el seu origen i l’ordre d’arribada als barris.

A l’entrada del parc des del carrer Beret la música i les olors són una crida inexcusable per persones de totes les edats: grans, petits, joves, famílies amb bebè i, fins i tot, gossos. Tae i Yin, de la Xina, estan contentes: a la seva parada ofereixen Jiao Zi, uns raviolis xinesos que abans de la una del migdia ja han desaparegut -una llarga cua de veïnes i veïns els esperaven- i han hagut de fer més. “La festa està molt bé. Hi ha gent que moltes vegades no coincideix en altres llocs, i aquí sí. Dona gust veure persones de tants països diferents participant”, diu Tae mentre serveix una tapa d’amanida xinesa de cogombre que té una pinta boníssima.

“Sí, és bona idea muntar una cosa així, perquè és una manera de tenir coneixement i ajudar-nos més els uns als altres”, reflexiona Yin mentre agafa el tiquet de la tapa. Totes les tapes costen dos euros, el mateix que una beguda amb alcohol, i la beguda sense alcohol val la meitat: un euro.

A la parada del costat de Tae i Yin, Montserrat, de l’Equador, està explicant a una altra veïna com ha fet la ‘tapa’ d’espumilla de guaiaba, que els seus dos fills reclamen provar: porta sucre, polpa de guaiaba, clares d’ou i una ‘molt bona mà per mesclar tots els ingredients i aconseguir una textura fina”, descriu didàcticament. Quan la família ja ha marxat, Montserrat reflexiona: “a tothom li agrada menjar, i aquesta és una forma maca de trencar el gel, la pena o la vergonya que a vegades senten les persones quan arriben a un país nou. A tots ens pot passar. I el que passa també és que moltes vegades treballes molt i no tens temps de conèixer a ningú!”, confessa.

Passejant una mica més, a la parada del Pakistan està l’adolescent Ali, que ofereix un pulao de pollastre amb arròs. “Això és interessant: ens hem ajuntat molta gent de molts països, estem tastant menjars de diferents gustos. La veritat és que jo animo a tothom a qui vingui aquí a la Culturalíssima. “És divertit”, diu.

No gaire lluny de l’Ali, Marta, de República Dominicana, està d’acord. “Oferir els plats de cada família és una forma de fer llaços amb cultures que són diferents. S’ha d’animar a la gent a què vingui”, explica mentre posa uns bonics rotllets d’albergínia a la safata perquè els tasti el públic.

En una altra parada, Nina, de Geòrgia, està tallant un immens khachapuri, una espècie de pa de formatge que recorda una mica a la base d’una pizza. Aquesta tapa va acompanyada també d’un rotllet amb albergínies, no tan diferent del de la Marta de República Dominicana. La diferencia és que aquest porta salsa de nous. Ho acaba de col·locar tot bé i després diu: “la festa és un bon lloc pels petits, per les nenes i els nens. És una forma d’anar coneixent altres com tu, de la mateixa edat, i fer amics”.

Converses i té a la menta
A dos quarts de tres, una gentada dona vida i color del parc. Mengen, parlen i riuen, mirant i, a la vegada, formant part del paisatge humà: dones amb saris de tela esmaragda, joves vestits d’esport i cabells llargs i negre, famílies amb bebè, àvies menjant ají peruà a la cadira de rodes. De cara a la festa, ha estat molt significativa la participació de les dones del Casal de gent gran de Can Peguera, totes d’orígens de diferents indrets d’Espanya.

Elles estaven felices de participar i descobrint nous plats i gent

Al mig de l’espai, ple de taules i cadires, un grup de cinc amigues de més de seixanta anys conversa sobre la seva salut mentre gaudeixen de l’exquisida flaire d’un té a la menta. Al costat seu, dues adolescents a peu dret mengen una tapa de pisto mentre canten en veu baixa una cumbia que sona pels altaveus.

A la part de dalt, el parc llueix una mica més tranquil. Hi ha un grup de nenes i nens que juguen a escacs, altres fan puzles, i una mica més enllà es forma una petita cua entre els que volen que els pintin la cara d’animalets i sentir-se per una estona gatets, ossos o gossets.

La primera actuació musical ha estat la batucada de Tokem x Tu, però després va actuar el grup Ballet Folklórico Son de México BCN, seguit dels ritmes hondurenys de Música pal Barrio, l’Ambaixada de les Arts d’Ucraïna, Liam i una mica de ball amb el grup Shiva Bollywood. Més tard va venir la Danza de Salay – de l’Associació Centre Cultural Folklóric Lo mejor de Bolívia.

Al parc del Turó de la Peira, a La Culturalíssima el veïnat es va trobar amb amistats, amb coneguts i amb gent que ara comença a conèixer una mica millor. I tots semblen contents. Hi ha activitats de joc, hi ha menjars boníssims de tota forma i condició, hi ha un dj -es diu Wek- que posa cançons molt diferents, del grup de grunge Nirvana al reggaeton, hi ha ball i hi ha riures. El cel és blau, el sol acompanya, i ningú té pressa per marxar.

La organització grupal d’aquesta festa ha portat un any sencer de feina i ha comptat amb l’assessorament de l’equip SICEP i Torre Jussana.

Per fer possible aquesta celebració comunitària han participat  veïnes i veïns dels barris de Turó de la Peira i Can Peguera, el Servei d’Intervenció Comunitari a l’Espai Públic del Turó de la Peira (SICEP), AVV Turó de la Peira, Grup de criança Altaveu, Grup de dones paquistaneses, el Centre Obrer i Popular La Canadenca,  TASC (Turó Acció Socio Cultural), EnriquezArte, CCD Turó de la Peira, el Casalet de Gent Gran del Turó de la Peira, els casals de gent gran de Turó de la Peira i el de Can Peguera, el grup de percussió “Batubasses” i “Tokem x tu”, l’Espai Jove Les Basses, el Centre Cívic Can Basté, Casal de barri La Cosa Nostra, Ballet folklórico Son de México de BCN, Grup folkloric de Bolivia,  el Centre Obrer i Popular La Canadenca, FEDOBA (Federació de dones Dominicanes), el departament d’Acció Comunitària, el Programa BCN Interculturalitat, el Servei d’Intervenció Comunitària a l’Espai Públic, Pla de Barris i districte de Nou Barris.