Impulsem: un espai en obres pel futur laboral de moltes persones
Les obres de l'espai permetran que el centre pugui oferir PFI: estudis de formació professional que permeten als joves reincorporar-se als ensenyaments reglats i comporten l’acreditació de les competències professionals assolides.
Al carrer de les Tàpies, a tocar dels Jardins de Sant Pau del Camp, com una immensa plaça coberta, trobem la cooperativa Impulsem un gran espai abans conegut com a Can Xatarra. Per fora té una certa versemblança a un antic hangar, a una vella fàbrica. En entrar l’olor intensa a fusta, la visió d’eines de treball electrònic, diferents aules i persones amunt i avall dona una idea bastant exacte del que es fa allà: es treballa de valent per aconseguir que altres persones del barri -joves, i també gent de més edat- aconsegueixin treballar.
Tota la gent del Raval coneix la cooperativa Impulsem. Escoles, instituts, entitats públiques i privades, comerços, petites empreses de construcció, centres cívics, casals – i també molts bars i restaurants- han tingut relació amb el seu equip. Des de fa dècades han proporcionat formació, inserció, orientació i acompanyament ocupacional a milers de persones que, la major part de les vegades i per motius molt diversos, han estat invisibilitzats, apartats o inclús rebutjats per la societat.
Des de fa un temps al gran espai d’Impulsem tenen una mica de mal de cap, però per una bona causa: estan en obres de millora per tenir l’homologació oficial de centre d’educació. És un llarg i avorrit procés burocràtic de reestructuració, per una magnífica i brillant causa: obtenir el permís pertinent i poder oferir PFI (els PFI són els estudis de formació professional que permeten als joves reincorporar-se als ensenyaments reglats i comporten l’acreditació de les competències professionals assolides).
Les millores de la infraestructura i habilitació de l’espai, subvencionades pel Pla de Barris, són les vies d’evacuació de l’edifici, obres d’escales, ascensor, ventilació, ignifugació de bigues, entre d’altres.
Oficis amb alta demanda
Mentre esperen l’acabament de les obres, la feina segueix. Aquests dies estan contents perquè van decidir posar en marxa un projecte d’aprenentatge de cuina per les persones amb situació vulnerable que viuen o s’estan als Jardins de Sant Pau i fa poc es van encarregar de l’àpat al Centre de Dia Mil·lenari -a pocs carrers d’aquí- i les persones que cuinaven van menjar amb la gent gran del centre. Una forma intel·ligent i pràctica de crear comunitat, de fer xarxa entre el veïnat i, també, d’animar a fer tastets d’ocupació laboral.
És un paper, és un segell, però d’ell depèn el futur de molts joves al barri, perquè suposa que el Raval recuperi un lloc -abans n’hi ha uns quants, però van desaparèixer- d’oferta de PFI. Perquè amb aquesta homologació, dintre de l’espai d’Impulsem els joves que van abandonar o no van superar els estudis secundaris obligatoris (l’ESO) no es queden fora del sistema, sinó que tenen un camí amb diferents opcions per continuar la seva formació reglada i poder preparar-se pel mercat laboral. A Impulsem tenen moltes ganes d’obtenir el PFI: coneixen bé aquest mercat laboral i saben per experiència que manquen persones amb oficis com fusteria, electricitat, floristeria, serigrafia, joieria, construcció, pintura, comerç, cuina i hostaleria.
Dintre d’Impulsem trobem treballadors, materials d’obres, i també veiem tallers de preparació de diferents professions. Els cursos de floristeria, d’hostaleria i restaurant funcionen molt bé, amb una inserció laboral molt alta. “Fa molt que ens coneixen al barri, i saben que si oferim a una determinada persona aquesta està preparada per la feina i respondrà bé”, explica Fina, la directora d’Impulsem.
Hi ha diferents modalitats de cursos i formació: atenció individual, estades professionals curtes per conèixer un ofici i poder decidir si ampliar la formació -o no-, formació específica per a adults… Tots aquests camins es fan amb una col·laboració molt estreta amb altres entitats del barri. Per exemple, el de floristeria es fa molt de la mà dels Amics de la Rambla i del Gremi de Floristes. I des de fa poc molts alumnes estan treballant en la rehabilitació d’un edifici pel sistema de bioconstrucció: sostenible, amb materials reciclats i amb sistema energètic d’autoconsum.
“Estem recuperant i donant un enfocament nou als oficis relacionats amb la construcció com feines de paleta o servei de pintura, relacionant-los també amb el disseny d’interiors”, explica Fina. “Des de la pandèmia hem notat un canvi: s’està rehabilitant molt més, la gent vol arreglar-se la casa més, i s’ha obert un camí important per aquestes professions”, diu. Cada any, un miler de persones amb situació vulnerable entren per les portes de l’immens hangar d’Impulsem. Llavors no ho saben, però és probablement el primer pas pel seu futur laboral.