Registro Histórico
Durant el passat curs, més d’una cinquantena de companyies de joves artistes han tingut el Palau Alòs com a casa des de la qual fer créixer els seus projectes creatius. Dins del programa de cessió d’espais i de residències artístiques, s’ha fet suport a la creació emergent… una creació tan desbordant que supera els límits arquitectònics davant l’hostilitat de la ciutat, i esdevé oasi pels joves creatius, en tant que espai de cures, creixement i acompanyament mutu.
Aquesta obertura de final de curs no significa que el vincle amb el Palau Alòs acabi, però si serà un espai per i per a artistes on conèixer-nos, on mostrar allò que fem, i on fer-nos suport per a tot el que està per venir!
Per acabar el quadrimestre elevant l’esperit nadalenc, un grup de joves usuaris del Palau Alòs impulsa aquest espai on mostrar els projectes de teatre musical en què estan treballant, sota el títol d’Entre luces y sombras: El concert.
A aquest esdeveniment se sumaran altres artistes en residència, com la cantant i productora escènica Kateryna Stepura, que treballen sota el gènere musical anomenat Broadway Tunes, en tota una emocionant festa que farà les delícies dels fanàtics del music-hall!
Després d’una temporada plena d’èxits a Madrid, arriba al Palau la obra Pre-Estreno!
Una comèdia caòtica sobre el poder dels somnis, les il·lusions i el cinema, escrita per Marco Román. En tres micros i tres actes, aquesta comèdia negra ens trasllada a una zona rural de l’Espanya profunda, on dues actrius en ruïna preparen el preestrena de la seva obra per aconseguir la subvenció i fugir cap a Madrid.
La passió el caos i allò absurd es fusionen en una trama plena de girs inesperats. Ho aconseguiran les actrius o tot se’n va complicar? I, sobretot, serà el vigilant entrometigut qui les podrà salvar?
Posa a prova els teus coneixements musicals amb el nostre bingo més divertit! Escolta les cançons, marca les que reconeguis i crida «Bingo!» quan completis la cartilla. Una activitat plena de música, premis i bon rotllo!
Descobreix els secrets del districte de Ciutat Vella amb una ruta històrica guiada i submergeix-te en la seva història fascinant. Acabarem l’activitat amb un berenar ben dolç: una xocolatada per recuperar energies!
Vine a gaudir d’una tarda inoblidable al cinema amb nosaltres! Encara estem tancant la pel·lícula, així que prepara’t per una sorpresa emocionant. Comparteix moments amb amics, relaxa’t en un ambient acollidor i deixa’t portar per la màgia del setè art.
Si t’apassiona el futbolí, no et perdis el nostre torneig! Forma parella amb un amic i vine a demostrar les teves habilitats. Un dia ple d’emoció, competició i bons moments t’espera a l’Espai de Trobada.
Vine a descobrir el Mercat de Santa Llúcia, un dels mercats de Nadal més màgics de Barcelona! Situat davant de la catedral, aquest mercat és el lloc ideal per submergir-te en l’esperit festiu. Podràs trobar una gran varietat de decoracions de Nadal, artesania local i, per descomptat, els tradicionals caganers i pessebres.
“Quan em mires, què veus? Construïm la igualtat des de la diversitat”. Aquest any el lema que utilitzem com a vehicle de les jornades és Quan em mires, què veus? Construïm la igualtat des de la diversitat. Com sempre, els dos col·lectius manifesten la necessitat de sentir-se escoltats i validats com a grup. Les Jornades del projecte Cooperem en la diversitat ens ofereix espais per debatre i repensar junts i entre nosaltres sobre quines conseqüències tenen aquest tipus de relació a la societat. Animem a tothom a aportar idees, anàlisi i experiències, per sentir-nos més acompanyats i aprendre, els uns dels altres, com cuidar la nostra societat i fer-la més inclusiva i empàtica.
El programa d’enguany compta amb dues exposicions:
“Què veus quan em veus?”
Sala d’exposició de l’Espai Jove Palau Alòs
5 de desembre fins el 2 de gener
Projecte d’Artivisme a través de la fotografia creativa, una iniciativa impulsada pel Centre Ocupacional Sínia.
Com em veus quan em mires? Com em veig quan em miro? Aquestes van ser algunes de les preguntes que ens vam plantejar com a grup a l’inici del projecte.
“Els murs invisibles”
Centre Cívic Convent de Sant Agustí
4 de desembre fins el 20 de desembre
Una experiència sensorial i de descoberta de com les limitacions dels sentits ens poden afectar a la comprensió del món i quin esforç cal fer per superar-los.
Totes les activitats tindran intèrpret en llengua de signes i/o subtitulació en pantalla. Les persones que necessitin emissores FM poden sol·licitar-ho amb 5 dies d’antelació a cada activitat a l’Espai Jove Palau Alòs Tel.: 932 681 224 o al correu electrònic: info@palaualos.cat
Antic Teatre – Espai de Creació i Espai Jove Palau Alòs
Residència a temps parcial, de febrer a novembre de 2025
Termini de la convocatòria: Fins al 23 de desembre de 2024
Comunicació de la proposta guanyadora: A partir del 20 de gener de 2025
Sobre la residència
Amb la intenció de construir ponts cap a la professionalització artística dels creatius locals emergents, l’Antic Teatre – Espai de Creació i l’Espai Jove Palau Alòs, obrim convocatòria compartida per a una residència d’investigació, creació i exhibició escènica.
Amb format dilatat en el temps, es cerca generar espais experimentals que impulsin la recerca i prioritzin el procés adaptat a les possibilitats horàries dels creatius emergents des d’una perspectiva radicalment anticlassista i anticapacitista.
Aspirant a desdibuixar les barreres d’entrada al sector que dificulten les joves companyies desenvolupar-se en el mercat professional, Palau Alòs i Antic Teatre aposten per recolzar processos més enllà de les limitacions de temps pròpies del circuit artístic:
Així oferim una plaça de residència a temps parcial durant nou mesos a l’Espai Jove Palau Alòs, quatre funcions remunerades com a part de la programació de l’Antic Teatre i sessions d’assessorament professional durant el procés.
Què busquem?
Entenent l’acompanyament a projectes artístics joves com qui rega una llavor que finalment florirà, es pretén sembrar vivers on la creativitat més hibridada, enfiladissa i transdisciplinària creixi fins a desbordar els límits i contribuir a oxigenar l’entorn.
Se cerquen projectes i avantprojectes oberts a la contingència que comportin risc i innovació en la recerca i desenvolupament de nous llenguatges escènics, de nova dramatúrgia (originals) o de creació col·lectiva, d’acord amb les línies de treball de l’Antic Teatre i del Palau Alòs. Es valorarà el grau d’experimentació de les propostes, entenent la radicalitat com a motor de les arts en viu per a les quals l’aportació de companyies joves resulta imprescindible.
Ens adrecem a artistes o agrupacions que es trobin en una fase emergent de la seva carrera, amb totes les seves integrants compreses en una franja d’edat entre els 18 i 35 anys.
Serà considerada la vinculació dels creatius amb el territori de Ciutat Vella, o l’interès de la proposta en traçar sinergies amb col·lectius del Casc Antic visibilitzant la diversitat del barri. Així, es valorarà que el procés abordi el compromís social, involucrant comunitats no específicament artístiques en risc d’exclusió, i fent partícips del projecte a aquestes.
Què oferim?
Oferim nou mesos de residència d’investigació i creació (de febrer a novembre, ambdós inclosos, exceptuant l’agost) en un dels espais d’assaig del Palau Alòs, amb un accés a les sales de fins a 10 hores setmanals, d’acord amb la disponibilitat de la companyia i de l’equipament. A més a més, és possible disposar d’accés il·limitat a sales de treball i reunions sota reserva; així com acompanyament i difusió del projecte seleccionat, per part dels professionals de l’Antic Teatre i de l’Espai Jove Palau Alòs.
El projecte seleccionat gaudirà d’una residència tècnica a l’Antic Teatre (del 17 al 20 de novembre 2025), i suport tècnic amb un màxim de 10 hores durant la setmana de muntatge.
La peça resultant formarà part de la temporada de l’Antic Teatre, amb quatre exhibicions amb liquidació a la companyia del 80% de la taquilla neta (sense IVA, i subjecte a l’aforament), els dies 20, 21, 22 i 23 de novembre.
Durant els mesos previs a la mostra, és possible realitzar assajos oberts al públic a la Sala d’Actes del Palau Alòs, sota consens amb la programació cultural de l’equipament.
Procés de selecció
Els creatius o companyies interessats, hauran de presentar un únic dossier en format PDF al correu electrònic programacio@palaualos.cat sota l’assumpte Floració: Convocatòria de residència, fins al 23 de desembre de 2024 (inclòs).
El projecte haurà de constar del títol provisional i resum del projecte (statement); de la descripció del projecte, acompanyada amb imatges o esquemes que ajudin a la comprensió de la proposta; de la metodologia de la investigació i el cronograma o calendari de producció previst pel procés; de la presentació dels creatius implicats, enllaçant vídeos d’assajos o treballs anteriors; i d’una carta de motivació envers formar part d’aquesta residència.
La resolució de la convocatòria serà comunicada a partir del 20 de gener de 2025, a càrrec d’una comissió formada per la directora de l’Antic Teatre – Espai de Creació, el director de l’Espai Jove Palau Alòs, la coordinadora del projecte cultural del Palau Alòs… i altres professionals vinculats a les arts en viu al territori.
Les companyies s’hauran d’adaptar a les condicions tècniques de l’Antic Teatre, i se sol·licitarà la signatura d’un contracte previ a l’inici de la residència amb l’Espai Jove Palau Alòs.
Per qualsevol dubte o consulta us podeu adreçar a programacio@palaualos.cat