Una ciutat en transformació. Barcelona en temps del gòtic
Nivells recomanats:
ESO i batxillerat
Durant el segle XIV Barcelona fou presa per una autèntica febre constructiva que donà lloc a una fase de plenitud de l’arquitectura gòtica catalana. En menys d’un segle es bastiren, seguint el nou estil, la catedral, parròquies com Sant Just i Pastor o Santa Maria del Mar, alhora que es feren importants reformes al Palau Reial Major i s’ampliava el recinte emmurallat de la ciutat. Aquests espais nous es van decorar amb obres pictòriques i escultòriques, algunes d’elles encara visibles in situ, encarregades a grans artistes i als seus tallers.
Al llarg de l’itinerari s’explicarà el paper predominant de Barcelona com a centre del poder polític i religiós, la qual cosa impulsà l’intercanvi d’idees, la introducció de nous corrents vinguts d’Europa i la creació artística, tant a escala arquitectònica, com pictòrica i escultòrica.
- Explicar el paper de la reialesa en la promoció de l’arquitectura gòtica: Jaume II i Blanca d’Anjou.
- Explicar el paper de les ordres mendicants en la definició d’un estil gòtic urbà.
- Analitzar el repertori de formes arquitectòniques usades per resoldre necessitats constructives diverses a partir de la progressiva definició d’un gòtic catatalà amb característiques pròpies i comparant-lo amb altres gòtics europeus.
- Reflexionar sobre com els factors econòmics influenciaren en la definició d’un estil arquitectònic sobri i auster.
- Relacionar el desenvolupament del gòtic internacional amb les elits polítiques i religioses que l’utilitzaren com a símbol de poder i prestigi.
- Explicar, a partir de l’entramat de carrers, el parcel·lari i les edificacions, la configuració espacial i social de la ciutat medieval i com aquesta anà evolucionant al llarg dels temps medievals.
- Aplicació de les nocions històriques de canvi, continuïtat i simultaneïtat en diversos fenòmens històrics.
- Anàlisi dels canvis econòmics i polítics de la Baixa Edat Mitjana, incidint especialment en l’auge de la vida urbana i del comerç i en els conflictes al món rural. Anàlisi del paper de l’Església en la cultura i la mentalitat medievals.
- Reconeixement dels elements bàsics que caracteritzen els estils artístics a l’època medieval i moderna, per mitjà de l’observació directa i indirecta, i interpretació d’obres significatives de l’àmbit català, espanyol i europeu dins el seu context cultural. Valoració de la necessitat de protegir i difondre el patrimoni.
- Identificació, anàlisi, interpretació I valoració de l’arquitectura i de l’art de la imatge en època gòtica, en el context d’una cultura urbana. Caracterització de l’art gòtic a Catalunya, identificació de les seves particularitats, per mitjà de l’anàlisi i comentari metodològic d’obres representatives dins del context de la corona d’Aragó.
- Identificació dels components econòmics, socials, polítics i culturals que intervenen en els processos històrics i anàlisi de les interrelacions que s’hi produeixen per tal d’elaborar explicacions sobre els fets. Establiment de relacions entre fets locals i el seu context més general.
- MUHBA Plaça del Rei: Palau Reial Major (Saló del Tinell i capella de Santa Àgata, interactiu “Barcelona en gòtic”).
- Itinerari urbà: entorn de la catedral (exterior de la capella de Santa Llúcia, portal de Sant Iu i capçalera); façanes gòtiques de la Generalitat i la Casa de la Ciutat; Sant Just i Pastor; carrer Lledó i Santa Maria del Mar.
Tipologia d’activitat:
itinerari i visita
Nivells recomanats:
ESO i batxillerat
Punt de trobada:
MUHBA Plaça del Rei
Període històric:
època medieval
Durada:
3 hores aproximadament
Nombre màxim d’alumnes:
25
Preu:
120 € (Preu grup. Inclou fins a 25 alumnes màxim).