MUHBA Refugi 307
El Refugi 307 és un dels refugis antiaeris construïts durant la Guerra Civil amb l’objectiu de protegir la població dels bombardejos indiscriminats que va patir Barcelona. El refugi va ser excavat gràcies al treball de molts veïns al barri del Poble Sec. Disposa de tres entrades d’accés al carrer Nou de la Rambla i té a prop de 400 metres de túnels, amb una alçada de 2,10 metres i una amplada que oscil·la entre 1,5 i 2 metres. El refugi comptava amb diverses estances: lavabos, font, infermeria, sala d’infants i llar de foc, entre d’altres. Recorrent-lo es poden reviure les angoixes d’una ciutat que durant la Guerra Civil es va enfrontar a un fenomen nou: el bombardeig indiscriminat de la població civil, una pràctica militar que només havia estat breument assajada durant la Primera Guerra Mundial. El Refugi 307 és un dels millors exemplars de refugi construït a Barcelona i alhora esdevé un autèntic memorial de la lluita per la supervivència i el desastre de les guerres.
El Museu d’Història de Barcelona presenta el Refugi 307, un dels símbols de la història contemporània de Barcelona. Els bombardeigs perpretats per l’exèrcit de Franco a la rereguarda van significar un fenomen nou que la població civil havia d’encarar. El front de guerra era lluny, però amb l’inici dels bombardeigs, les vides dels civils corrien el mateix perill. Ja no es distingia si es tractava d’objectius militars o d’una zona civil: tothom participava en la guerra. Els bombardeigs sistemàtics sobre la rereguarda eren un trasbals per a la vida quotidiana i empitjoraven les condicions dels civils. Per afrontar aquesta nova situació, el Govern català i els ajuntaments van organitzar un servei de defensa eficient. Com a resposta als primers bombardeigs, es va crear la Junta de Defensa Passiva i unes juntes de defensa local encarregades de posar en marxa totes les mesures necessàries per salvaguardar les vides de la població civil. Els primers llocs que es van habilitar com a defensa van ser els soterranis de les cases i la xarxa del metro. Però en intensificar-se els bombardeigs, es van començar a fer refugis. I, entre el miler llarg que se’n van construir, hi ha el Refugi 307.
El projecte del Refugi 307 consisteix en prop de 400 metres de túnels de volta d’1,6 metres d’ample i 2 metres d’alt, totalment revestits. La capacitat del refugi, segons el projecte, era de 2.000 persones, quantitat que sobrepassava les recomanacions oficials, que eren d’un metre lineal per cada quatre persones. Al final de la guerra, i gràcies a l’esforç de molta gent implicada, s’havien aconseguit excavar 200 metres de túnels de 2,10 metres d’alt i entre 1,5 i 2 metres d’ample, amb tres entrades d’accés.
Al llarg del recorregut pel refugi es poden conèixer les condicions van viure els qui es van refugiar entre les seves parets, i es poden observar les diverses estances que el formaven, com ara els lavabos, una font, una infermeria, la sala dels nens i una llar de foc, entre d’altres. Aquest refugi, construït al número 169 del carrer Nou de la Rambla, al barri del Poble-sec, per defensar la població dels atacs aeris, s’ha recuperat per mostrar la crueltat de les guerres i les seves conseqüències.
MATERIALS PER A APROFUNDIR
Guia del Centre
Català
List of points shown on the map
Adreça
c/ Nou de la Rambla, 175
08004 Barcelona
Tel. 93 256 21 22
museuhistoria@bcn.cat
veure mapa
Horari de visita
De dilluns a dissabte (els dissabtes només per la tarda) només per a grups guiats amb reserva prèvia (consulteu els preus aquí)
Diumenges:
A les 10:30 en anglès
A les 11:30 en castellà
A les 12.30 català
Places limitades. Imprescindible reserva prèvia.
Aquí pots fer la teva reserva (català).
Aquí puedes hacer tu reserva (español).
Here you can make your reservation (English).
La reserva de grups s'ha de fer amb una setmana d'antelació.
Dies de tancament anual: 1 de gener, 1 de maig, 24 juny i 25 de desembre.
Informació i reserves
Reserva d’entrades i activitats
barcelona.cat/museuhistoria
Informació
informaciomuhba@bcn.cat
Per a qualsevol altra informació: 93 256 21 22
(de dilluns a divendres feiners, de 10 a 14 i de 16 a 19 h)
barcelona.cat/museuhistoria
https://www.facebook.com/museuhistoriabarcelona
twitter.com/bcncultura
Preu
Amb l'entrada combinada de 7 € es pot visitar aquest espai. Imprescindible reserva prèvia. L'entrada és vàlida durant 6 mesos.
Entrada normal: 3,50€
Entrada gratuïta:
Barcelona Card i promoció 'Gaudir +'.
Preu grups guiats consulteu aquí
Accessos
Metro: Paral·lel (L2 i L3)
Bus: 121 (parada Nou de la Rambla), 121, 21 i H16 (en Paral·lel)