MUHBA Fabra i Coats en marxa!
Fragment de la recreació dels espais expositius previstos a la nau F de la Fabra i Coats en l’avantprojecte de Patricia Tamayo, Ramon Valls i Matters Arquitectes.
El treball ha estat l’element més decisiu de la modernització de la ciutat, i el factor humà, la clau de la continuïtat del motor productiu de la Barcelona contemporània. Des de l’antiga fàbrica tèxtil de la Fabra i Coats, un conjunt de patrimoni industrial excepcional, el projecte museístic Barcelona, ciutat i treball reflexiona sobre el treball, la seva evolució històrica i el seu poder transformador en la formació de la gran ciutat.
Aquest ha de ser un espai museístic únic, on explicar com la iniciativa, la innovació i el treball esdevenen el fonament de la ciutat moderna. I ha de ser també un espai rellevant per al Districte de Sant Andreu i per al MUHBA entès com a museu xarxa. Així mateix, ha d’actuar com a element clau de l’eix patrimonial i museístic del Besòs, una culminació metropolitana de la incorporació de la Barcelona de llevant al mapa museístic.
El Pla funcional del projecte, elaborat el 2009, es plantejava diversos objectius: recuperar els elements històrics, arquitectònics i emocionals relacionats amb el món del treball; involucrar les entitats i grups socials del districte de Sant Andreu per generar estratègies comunes; posar en valor l’interès de la fàbrica Fabra i Coats en la transformació socioeconòmica de la ciutat, i fomentar el coneixement del patrimoni industrial metropolità.
Durant els darrers deu anys s’han fet múltiples accions i activitats per avançar en el projecte, i el 2019 i 2020 s’ha treballat intensament en tres direccions: l’elaboració del projecte museològic, la de l’avantprojecte arquitectònic i l’ampliació de la col·lecció d’objectes.
Projecte museològic
El projecte museològic, encara en curs de definició, és fruit d’un treball compartit entre el personal del Museu i l’equip d’experts externs format, en aquesta darrera fase, per Marc Prat, del Departament d’Història Econòmica de la UB, Cristina Borderías i Llorenç Ferrer, del Grup de Recerca Treball, Institucions i Gènere també de la UB, i Pere Colomer, gran coneixedor de la història de la Fabra i Coats. Així mateix, compta amb la participació de diverses entitats del districte.
Projecte arquitectònic
La nau F del recinte Fabra i Coats és l’edifici destinat a acollir el projecte museístic Barcelona, ciutat i treball. En l’avantprojecte per a la rehabilitació de la nau i la seva adaptació als nous usos, elaborat per l’UTE formada per Patricia Tamayo, Ramon Valls i Matters Arquitectes, amb la participació de BIMSA i el MUHBA, s’ha establert el programa funcional bàsic. El projecte compta ja amb la Sala de Calderes, un espai patrimonial de primer ordre que conserva el sistema energètic complet de la fàbrica.
Increment de la col·lecció
A la magnífica col·lecció d’objectes de la Fabra i Coats, conservada i cedida pels Amics de la Fabra per ser utilitzada en el projecte museístic, s’hi sumen materials d’altres procedències d’interès per explicar el món del treball i els processos d’industrialització. Responen a aquesta finalitat la incorporació d’objectes de les antigues fàbriques ENMASA-Mercedes i Pegaso, la d’un quadre de comandament de l’antiga fàbrica de gelats Frigo, o la futura incorporació de la locomotora recuperada per la Fundació Maquinista-Macosa.
El projecte museístic relligarà els espais-sala del museu i contextualitzarà el recinte de la Fabra com a espai de producció industrial i la seva posterior reconversió d’ús. En definitiva, el projecte Barcelona, ciutat i treball aborda la relació entre treball, barri i ciutat, vinculant la trajectòria local als grans canvis mundials, des dels inicis de la industrialització fins a l’era d’internet i la globalització. Amb el treball com a clau explicativa fonamental, aquest centre ha de permetre entendre la transformació socioeconòmica de la Barcelona moderna.
Carmen Cazalla
Xavier Tarraubella
MUHBA