ICOM-CAMOC, reptes per als museus de ciutat del segle XXI
Trobada de museus de ciutat al workshop del CAMOC celebrat a Lisboa pel maig de 2019. © CAMOC
El CAMOC és un dels trenta comitès internacionals de l’ICOM, el Consell Internacional de Museus. Creat el 2005, aquest comitè es dedica als museus de ciutat i representa més de sis-cents professionals i institucions de tot el món. El CAMOC tracta sobre la ciutat i les seves persones: la seva història, el seu present i el seu futur. És un fòrum per a tots aquells que treballen en museus de ciutat però també per a qualsevol persona implicada i interessada en la vida urbana, com ara urbanistes, historiadors i arquitectes, que pugui intercanviar coneixements i idees.
L’impacte de la pandèmia de Covid-19 ha colpejat els museus de ciutat i els seus equips igual que ha afectat tots els altres tipus de museus i les nostres vides professionals i personals. Els museus de ciutat han estat tancats o fent jocs malabars per obrir al públic, sovint amb horaris reduïts.
Els dramàtics canvis i restriccions causats per l’epidèmia estan provocant desigualtats sistèmiques, noves situacions de pobresa i violència. Per això, la cultura en general i els museus en particular són ara més importants que mai per al nostre benestar, valors identitaris i sentit de pertinença. Fins i tot quan actuen només en l’esfera digital, els museus s’enfronten al repte de crear continguts digitals innovadors per arribar als públics de les seves ciutats de noves maneres, mantenint-se connectats i presents. Resiliència va ser una paraula clau el 2020 i sembla que serà vital el 2021. Alguns museus de ciutat resilients han estat capaços de fer front al brot recollint objectes, documentant i exposant l’efecte de la pandèmia en la ciutat i la ciutadania.
No obstant això, alguns altres museus s’enfronten a reptes existencials, i fins i tot al tancament. El futur del Museum Rotterdam, un dels nostres museus de ciutat membre més distingits, està en risc. Citat sovint com un dels millors exemples mundials de compromís amb la comunitat urbana, el museu de Rotterdam, amb molta probabilitat, serà aviat reduït a un centre de col·leccions i finalment haurà de tancar les portes, segons la recent decisió del Rotterdam Arts Council.
Ens agradaria compartir amb vosaltres un projecte molt important que el CAMOC està desenvolupant a tot el món, juntament amb col·legues d’altres dos comitès (el COMCOL, el comitè de l’ICOM per a les col·leccions, i l’ASPAC, el comitè regional de la regió Àsia-Pacífic).
Tenim previst participar en un projecte d’enquestes globals i mapping per identificar, entendre i representar gràficament els museu de ciutat en el món i ser així capaços de respondre a preguntes com «quants museus de ciutat tenim al món?», «com de joves són els museus de ciutat?» o «quines són les noves formes dels museus de ciutat?». Aquest projecte aborda un problema crític: la manca de coneixement basat en l’evidència sobre el nombre i el tipus de museus de ciutat que existeixen actualment al món. Ara no és possible dir quants museus de ciutat hi ha ni com evolucionen. Aquestes són dades essencials per al futur posicionament del CAMOC i l’ICOM mateix al món urbà.
Tenim previst obtenir dades globals sobre els museus de ciutat actuals al món, la seva edat, la seva missió i els tipus de col·leccions, activitats i estructura, incloent-hi també el format digital/web i les publicacions. Serà la primera recollida de dades sobre museus de ciutat feta a escala global i esperem aprendre’n molt. Tenim moltíssimes ganes de comptar amb la participació dels museus de ciutat de Catalunya i d’arreu d’Espanya!
Un dels efectes de l’epidèmia ha estat l’ajornament al 2021 de la conferència anual del CAMOC de 2020, que havia de tenir lloc al Museu de Cracòvia. Tot i això, vam poder organitzar un webinari sobre museus de ciutat en temps de pandèmia el 27 d’octubre passat, ja accessible a través del canal de YouTube del CAMOC. La conferència de Cracòvia tindrà lloc més endavant del 2021 (en línia o in situ), abans de la conferència a Barcelona, promoguda pels nostres estimats companys del MUHBA, el mes d’octubre. Estarem molt contents de trobar-nos amb professionals de Catalunya, de tota Espanya i d’arreu del món, tant de forma digital com presencial, en una de les ciutats més impressionants del món, Barcelona.
Ens veiem aviat!
Joana Monteiro
Presidenta del CAMOC