La ciutat i el treball: el relat del MUHBA a Fabra i Coats
Aproximació al projecte
Des del moment de la recuperació per a la ciutat del recinte fabril de l’empresa Fabra i Coats a Sant Andreu de Palomar, el Museu d’Història de Barcelona, ha estat treballant per establir-hi les sales dedidaces a la història de la ciutat des del treball, amb tres grans objectius:
• Traçar, i alhora reivindicar, la continuïtat de la trajectòria comercial i industrial de la vila, des de la Barcino romana, passant per la ciutat medieval, moderna i industrial fins a arribar a la Barcelona «postindustrial » dels nostres dies.
• Posar en primer pla la importància dels factors de naturalesa social: la transmissió dels coneixements, dels valors i de les formes d’organització del treball que, en cadascuna de les etapes, expliquen una part important de l’èxit econòmic de la ciutat.
• Fer aquesta tasca en connexió amb la ciutat, tant pel que fa al patrimoni museístic des del punt de vista més clàssic (fàbriques, màquines, objectes i documents), com pel que fa al contacte amb les entitats que actualment treballen en aquest àmbit.
Per què la Fabra i Coats?
Un projecte d’aquesta dimensió i ambició requereix un punt d’ancoratge a Barcelona que, per ell mateix, faci evident les idees força que animen la iniciativa. La potència del patrimoni industrial de la Fabra i Coats, la importància de la trajectòria industrial de l’empresa, el seu impacte social, i la pervivència, encara avui dia, a través dels Amics de la Fabra i Coats i altres entitats, de lligams vius i fructífers entre la memòria de l’empresa i el veïnat, ens proporcionen aquest arrelament, ben profund, a la ciutat.
De l’estudi de cas a la refl exió general. Dels treballadors al treball
Si l’espai de Can Fabra és ben apropiat per acollir les sales del MUHBA dedicades al món del treball a Barcelona, també és cert, però, que la visió d’aquesta iniciativa transcendeix àmpliament la trajectòria d’una sola empresa. Ben a prop de Can Fabra hi haurà, per exemple, una altra empresa cabdal: La Maquinista, que compta amb l’espai de la Fundació la Maquinista i Macosa.
Per aquest motiu és necessari partir d’un marc conceptual global que ens permeti apropar-nos al treball, amb la màxima ambició i des de diferents perspectives: el treball com a institució històrica, és a dir, com un tipus de relació entre individus regulada per costums, hàbits o lleis; també les condicions de treball, enteses en un sentit molt ampli, que en cada moment històric donen contingut a la institució laboral, i finalment les dinàmiques que afecten la institució del treball i modelen en cada moment les condicions que s’hi donen.
Hem parlat molt de treball, però i els treballadors? Un dels riscos d’utilitzar un aparell metodològic elaborat és perdre’s en sofisticades elucubracions teòriques i oblidar-nos dels subjectes, dels protagonistes del fenomen que estudiem: els treballadors. Per aquest motiu el nostre enfocament partirà de la realitat que el Museu té més a prop: estudis de casos concrets, aspectes ja treballats de la història de múltiples empreses de la ciutat, que posaran noms i cognoms a les problemàtiques analitzades i –això sí– serviran com a trampolí per impulsar la nostra reflexió i obrir el focus: en l’espai, a tota Barcelona i si s’escau al món, i en el temps, tant cap al passat com, partint del nostre present, cap al futur.
Aquest plantejament, que prioritza la reflexió per sobre de l’explicació, ha d’obrir-se a la ciutadania, integrant les iniciatives i inquietuds al voltant del treball que apareixen a la ciutat de Barcelona i incitant i impulsant la discussió i el debat. Alhora posarà en valor el patrimoni industrial de Barcelona i, tot partint de la Fabra i Coats, anirà teixint una teranyina de relacions amb la resta del patrimoni industrial barceloní, donant-li visibilitat i permetent-ne una millor contextualització i comprensió.
I encara més, un «museu taller»
Actualment, a les instal·lacions de Can Fabra es guarden els arxius documentals de l’empresa i també els fons d’objectes de la societat recuperats en el seu moment pels Amics de la Fabra i Coats i el MUHBA. Ambdós fons són extraordinàriament rics i extensos.
Les noves instal·lacions del Museu són l’entorn ideal per continuar el procés de custòdia, catalogació, ordenació i posada en valor de tot aquest patrimoni, assumint així la funció de «museu taller» que generarà la seva pròpia dinàmica de creació de coneixement i que ha de permetre enriquir els focus d’atenció del futur Museu.
Pere Colomer i Roma
Historiador