Josep Subirats: barraques a Montjuïc
Josep Subirats i Samora (Barcelona, 1914-1977) es va formar a Llotja, en aquells temps, poc abans de la guerra, en què la vella escola d’art semblava recuperar la il·lusió, després d’haver passat bastants anys malhumorada amb l’art modern. L’esclat de la guerra el va decantar forçosament vers el cartellisme, tot just a l’inici de la seva trajectòria. Integrat al Sindicat de Dibuixants Professionals, participà d’aquella mítica fàbrica d’iconografia antifeixista. És prou conegut el seu cartell amb la consigna Camperol! La revolució necessita el teu esforç. Tot seguit, el front, la desfeta, el camp de concentració al Barcarès i el no menys dolorós retorn com a vençut (que no derrotat).
Testimoni d’aquesta experiència vital, forta i punyent, en són una sèrie de dibuixos que a mesura que van anar sortint a la llum mitjançant exposicions van suposar el seu reconeixement tardà com a artista –Subirats sempre va ser una persona discreta i molt poc donada a comercialitzar-se–, així com el reconeixement del valor d’aquests dibuixos com a document històric de primera magnitud. Una crònica personal esdevinguda reflex d’un drama col·lectiu.
Encara és recent la memòria de l’exposició Josep Subirats, periple d’un artista: del front als camps de concentració i dels batallons de treballadors als suburbis de Barcelona que l’any 2011 va dedicar-li el Museu d’Història de Catalunya. Ara, gràcies a la generositat i a la sensibilitat amb què els fills de Josep Subirats tenen cura de l’obra del seu pare, el Laboratori MUHBA pot presentar quatre dibuixos seus que corresponen a l’etapa posterior, la del retorn a la Barcelona de postguerra. Visions de la perifèria, allà on es produeix el contrast entre allò urbà i allò rural: les vies del ferrocarril i els pals de l’electricitat en perfecte desordre (1950), el rec comtal (1947) o les barraques de Montjuïc amb una exuberant atzavara en primer terme (1953). Més una vista del barri de Vallcarca, amb les seves cases esgraonades, corresponent a l’any 1935.
Com ha escrit Marina Subirats, filla de l’autor, és el seu tema de sempre, la representació de la marginalitat: els camps dels afores de Barcelona, d’aquesta ciutat canviant... les fires de barri, els camps de futbol, les barques del moll... Aquests quatre dibuixos incorporats al Laboratori MUHBA, amb la seva voluntat d’esdevenir crònica urbana, són documents rellevants per a la història de Barcelona en la mesura que construeixen un punt de vista molt ric sobre la ciutat, en tota la seva extensió.
Josep Bracons Clapés
MUHBA
Josep Subirats: Barraques a Montjuïc
Cronologia: 1953.
Materials i tècnica: Llapis plom sobre paper.
Dimensions: 35 x 35 cm.
Aportació de Marina Subirats al Laboratori MUHBA.