Centre d’Interpretació del Call de Barcelona
El número 8 del carrer de Sant Ramon del Call acollirà properament el futur Centre d’Interpretació del Call de Barcelona. Es tracta d’un projecte conjunt on Foment de Ciutat Vella ha executat les obres de rehabilitació de l’immoble, mentre que el Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona s’encarregarà del projecte museogràfic i la gestió de l’equipament, que s’integrarà a la xarxa de centres del museu.
L’edifici té una superfície total de 169 metres quadrats, distribuïts en dues plantes. La planta baixa acollirà, d’una banda, el punt d’informació i venda de serveis (audioguies, publicacions...) i, de l’altra, l’espai expositiu i d’interpretació.
Allà un seguit de plafons perimetrals recolliran, en tres idiomes, diferents aspectes relatius a la presència, documentada a partir del segle XI, d’un barri jueu a Barcelona: història i restauració de l’edifici; primers testimonis i evolució del barri jueu (el call major, el call menor), i la vida al call (l’organització política i administrativa, el món del treball, les festivitats...). Així mateix, les obres de rehabilitació permetran fer visibles unes restes arqueològiques excavades al subsòl de la finca.
La segona planta, projectada com un espai polivalent, disposarà d’uns punts informàtics que facilitaran la consulta en línia dels fons documentals dels diferents arxius, tant de Catalunya com de la resta de ciutats de la Red de Juderías de Espanya. A la vegada, l’equipament audiovisual i multimèdia instal·lat a la sala permetrà la realització de diferents activitats (projeccions, conferències, xerrades, rodes de premsa) amb grups de fins a 25 persones.
L’actuació a l’edifici contempla la rehabilitació integral de l’immoble (neteja i restauració de façanes, consolidació dels murs interiors, excavació i exposició de les restes arqueològiques). Això permetrà incorporar a la xarxa de centres del Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona un nou espai d’interpretació històrica, que servirà d’element vehicular per explicar la presència de la comunitat jueva a la ciutat de Barcelona en època medieval.