Activitats públiques 2023
Presentem aquí la relació de totes les activitats públiques organitzades pel Museu d’Història de Barcelona durant l’any 2023.
Exposicions del MUHBA
Exposicions en col·laboració
Conferències, Seminaris i Jornades
Cicles de conferències de les exposicions
Jornades i seminaris
Diàlegs d’Història Urbana
Arqueofòrum
Guies d’Història Urbana
Col·lecció Pòsits
Col·lecció Textures
Col·lecció Documents
Llibrets de sala
Anuari d’Arqueologia i Patrimoni de Barcelona
QUARHIS (Quaderns d’Arqueologia i Història de la Ciutat de Barcelona)
MUHBA Butlletí
Col·lecció La ciutat del Born. Barcelona 1700
Obres singulars
Webs temàtiques
Projecte educatiu integrat del MUHBA: Interrogar la ciutat
Cursos
Estudis de postgrau
Visites i tallers infantils
Casals infantils
Itineraris d’Història Urbana
Itineraris d’autor
Visites comentades
Visites comentades d’autor
Patrimoni musical
Patrimoni alimentari
Patrimoni oral
Xarxa de treball de museus de ciutat
Visites, Itineraris i Conferències
Viatges i Sortides
Altres
Espais patrimonials
MUHBA Padellàs
Nova exposició permanent al MUHBA Padellàs - Casa de la Història, pensada com un mètode de lectura i interpretació urbana i d’objectes històrics, i també de síntesi de la història de Barcelona en dos-cents objectes de la col·lecció del MUHBA.
Obertura, març de 2023.
MUHBA Barcino
Recorregut per part de la Colonia Iulia Augusta Faventia Paterna Barcino, el nucli urbà fundacional de la ciutat de Barcelona. Sales dedicades a la Barcelona romana (segle I-V) i visigòtica (VI-VII). Setembre de 2022, estrenem nova museografia al subsol romà.
MUHBA Palau Major
Conjunt format per les voltes romàniques del palau, el Saló del Tinell i la capella de Santa Àgata. Març 2023, estrenem nova museografia a les voltes romàniques del Palau Major, dedicada a la Barcelona comtal.
MUHBA Temple d’August
Restes del temple romà dedicat al culte imperial a August bastit a Barcino.
Nova museografia, novembre de 2009.
Porta de Mar i Termes Portuàries de Barcino
Restes d'una de les portes laterals de vianants de la porta decumana oriental, d'un llenç de muralla i d'un conjunt termal portuari de caràcter públic (mitjans del segle I i principis del segle II dC)
Obertura, març de 2012.
MUHBA Via Sepulcral Romana
Necròpolis significativa per al coneixement de la història de l’antiga Barcino i Centre d’Interpretació.
Obertura, novembre de 2009.
MUHBA Domus d'Avinyó, 15
Casa romana en l'antic suburbium, datada entre els segles I i IV dC amb un ric conjunt de pintures de sostre i paret.
MUHBA Domus de Sant Honorat
Restes d’una gran domus romana, bon exponent de l’arquitectura domèstica de la ciutat en època romana, i de diversos locals comercials del segle IV.
Obertura, abril de 2010.
MUHBA El Call
Edifici d’origen medieval on es conserven restes originals dels segles XIII i XIV, ubicat al bell mig de l’antic barri jueu, on hi havia la casa de Jucef Bonhiac.
Obertura, febrer de 2008; fase II, desembre 2010; fase III març 2015.
MUHBA Santa Caterina
Centre d’interpretació arqueològica, es pretén donar a conèixer l’evolució d’aquest sector de la ciutat des de la prehistòria fins als nostres dies, destacant especialment les diverses etapes de l’antic convent de Santa Caterina.
Març 2023, inauguració de la reforma de l'espai patrimonial i de la museografia.
MUHBA Oliva Artés
Al 2022 el MUHBA Oliva Artés, antiga fàbrica taller, es consolida com l’espai barceloní d’experimentació sobre la història més recent de Barcelona, un espai laboratori del Museu d’Història de Barcelona al Poblenou.
MUHBA Bon Pastor
L'espai vol donar a conèixer la història de l’habitatge obrer a Barcelona durant el segle XX mitjançant la museïtzació d’una illa de les cases barates d’aquest barri, un dels quatre polígons d’habitatges construïts a la ciutat el 1929.
Obertura, març del 2023.
MUHBA Fabra i Coats
Recinte d'un interès patrimonial excepcional, que segueix el model dels conjunts industrials anglesos. El projecte s'orienta cap a la creació d’un espai museístic centrat en la relació entre ciutat i treball.
Sanejament Sala de Calderes, estiu de 2011; fase II, Obert per obres, maig 2023.
MUHBA Casa de l’Aigua
Conjunt patrimonial de primer ordre de la història del proveïment de la ciutat i dels projectes per intentar establir i consolidar un sistema públic d’abastiment d’aigua al segle XX.
Obertura, febrer de 2011; fase II març de 2018.
MUHBA Vil·la Joana
Casa Verdaguer de la Literatura. Memorial i una casa de i per a la literatura: Verdaguer, Barcelona ciutat connectada amb l’escriptura i l’experiència literària universal.
MUHBA Park Güell
Exemple d’habitatge modest construït per Gaudí entre 1901 i 1903. Acull una exposició sobre la casa, el parc i la ciutat.
Nova museografia, maig de 2010.
MUHBA Refugi 307
Refugi antiaeri construït durant la Guerra Civil amb l’objectiu de protegir la població. És un dels millors exemplars de refugi construït a Barcelona i alhora esdevé un autèntic memorial de la lluita per la supervivència i el desastre de les guerres.
MUHBA Turó de la Rovira
Restes d’una bateria antiaèria que va defensar Barcelona dels atacs de l’aviació durant la Guerra Civil i de les traces d'un nucli barraquista que va perdurar fins l’any 1990. Una visió de l’impacte de la guerra aèria i del creixement accelerat a les ciutats del s. XX.
Obertura, març de 2011; fase II març 2015.
MUHBA Centre de Col·leccions
Espai actiu destinat de recerca i innovació en arqueologia, restauració, conservació i documentació dels objectes.
Premi Europeu de l'Espai Públic Urbà 2012
Guardó biennal creat pel CCCB l'any 2000 per reconèixer i potenciar el moviment de recuperació i creació d'espais públics a les ciutats europees. Premi concedit per l'arranjament del Turó de la Rovira, promogut per l'Ajuntament de Barcelona a través de l'Agència de Promoció del Carmel, del Museu d’Història de Barcelona i d’Entorns SA
Exposicions
Exposicions del MUHBA
01. Interrogar Barcelona. Barcelona, de la industrialització al segle XXI
Barcelona, de la industrialització al segle XXI ocupa el perímetre de l’espai museístic. El relat se centra en la trajectòria de Barcelona des del segle XVIII fins als nostres dies des d’angles diversos. L’exposició es completa amb un apunt sobre Oliva Artés, l'Eix Pere IV i el Poblenou. Disposa, a més, de peces noves provinents de préstecs i donacions. S’han recuperat elements estructurals de l’edifici original.
MUHBA Oliva Artés
A partir de l' 1/02/2021
02. Barcelona & futbol. El joc social del segle XX
L’exposició presencial trenca molts tòpics des de la perspectiva de la història urbana. El futbol ha contribuït a la construcció social de la ciutat al llarg del segle xx: en els usos de l’espai públic, en la internacionalització i en l’economia; en els mitjans de comunicació, en els relats locals, les rivalitats, els hàbits dominicals, el joc i les joguines; en la vida quotidiana, en la construcció dels barris i de les identitats personals, col·lectives i territorials.
MUHBA Oliva Artés
21/07/2021 - 30/6/2023
03. Habitar Barcelona. Reptes, combats i polítiques al segle XX
Exposició temporal. S’hi presenten les diferents etapes d’un cicle històric que recorre les polítiques d’habitatge al llarg del segle passat. S’inicia amb l’arribada massiva d’immigrants a Barcelona i les primeres promocions d’habitatges protegits, i acaba a finals del segle amb la crisi de 1997. La dinàmica que aquests processos imprimeixen a la ciutat impulsa les reivindicacions del moviment veïnal, amb la demanda de millora urbana en els barris. Es tracta d’un cicle caracteritzat pel canvi d’orientació en la tinença de l’habitatge de lloguer abans de la Guerra Civil, amb episodis crítics com la vaga de lloguers de 1931, a la difusió de l’adquisició en propietat en les dècades del desarrollo i la crisi del final del segle, que va marcar l’entrada en un nou cicle dins del qual encara avui ens trobem immersos. L’exposició, comissariada per Amador Ferrer i Carme Trilla, consta de quatre àmbits que corresponen als diferents moments del procés, i conclou amb algunes reflexions sobre els problemes de l’habitatge avui, a partir de l’experiència del segle passat.
MUHBA Oliva Artés
1/7/2022 - 10/12/2023
04. Viure a les Cases Barates. Bon Pastor, 1929-2010
La restitució patrimonial i exposició mostra els períodes claus en la trajectòria d’un barri que és un magnífic exponent de l’evolució de la ciutat des del punt de vista de l’habitatge i la cohesió social dels barris al llarg del segle XX. El treball de reconstrucció de quatre cases barates reflecteix la trajectòria del Bon Pastor entre 1929 i 2010, amb un breu epíleg fins al 2022. Cada casa mostra un dels grans períodes que s’han pogut distingir en la història del barri. Casa 1: Escassetat (1929-1952). La vida a les cases barates entre dues dictadures; Casa 2: Desarrollisme (1953-1974). Una època de represa i creixement econòmic; Casa 3: Reforma (1975-1993). Canvi d’època i de perspectives; Casa 4: Replantejament (1994-2010). Final de cicle i noves expectatives. Un element a destacar a cada una de les cases són les càpsules àudiovisuals temàtiques a partir dels testimonis i referendats per documentació primària. El projecte s’allunya de les restitucions immersives, per mantenir-se a prop de les dades arqueològiques i de la recerca històrica. Completen l’exposició el documental Bon Pastor, un segle de Barcelona i la col·lecció de documents de planejament que es mostren a la sala polivalent.
MUHBA Bon Pastor
11/3/2023 - 31/12/2024
05. Allotjar les majories. Barcelona, 1860-2010
L’habitatge ha estat un repte constant a la ciutat contemporània. Les deficiències dels habitatges destinats a les classes populars han estat un problema compartit a moltes grans ciutats arreu del món. L’exposició mostra les polítiques de construcció i les pautes d’accés a l’habitatge de les majories urbanes al llarg del segle XX a Barcelona: d’un lloguer inassolible al principi, a una duríssima postguerra, a una adquisició quasi obligada del pis en propietat en el franquisme tardà i, finalment, als avenços en democràcia, tot i que les intervencions van ser més efectives a l’espai públic que no als habitatges. Completen el projecte de l’exposició els films De la casa al pis (2021) i Els reptes de l’habitatge al segle xx a Barcelona (2022), fets des del museu i que es projecten a la sala d’actes.
MUHBA Bon Pastor
11/3/2023 - 31/3/2024
06. Fabra & Coats, Empresa i Treball
Els més de cent anys d’història de la Fabra i Coats a Sant Andreu de Palomar permeten apropar-nos a l’evolució i la complexitat de les formes del treball industrial a Barcelona, exemplificat en l’empresa tèxtil més important d’Espanya a l’inici del segle XX.
MUHBA Fabra i Coats
25/3/2023 - 14/5/2023
07. Fabricar
Barcelona ha estat l’única ciutat d’Europa que ha participat, alhora, en la revolució mercantil medieval i en la revolució industrial. La manufactura hi va començar molt aviat, al segle XVIII, amb la fabricació d’indianes, i el món de les fàbriques es va estendre per la ciutat per fer-ne un dels grans pols industrials europeus fins a les acaballes del segle XX.
MUHBA Fabra i Coats
25/3/2023 - 14/5/2023
08. Barcelona Flashback. Síntesi històrica
És l’exposició nuclear de la xarxa d’espais que conformen el MUHBA situada a la Casa Padellàs, amb una proposta flexible, oberta i interrogativa sobre els relats urbans de Barcelona. Una exposició experimental de síntesi, en renovació constant, que mostra la trajectòria bimil·lenària de Barcelona amb un mètode de lectura històrica interrogativa de documents, objectes, arquitectures i paisatges. La mostra es basa en les col·leccions del MUHBA i és el punt de partida de les 55 sales del Museu en les seves 19 seus distribuïdes per Barcelona.
MUHBA Casa Padellàs
29/3/2023 - 31/12/2024
09. Rubió i Tudurí: Barcelona, Collserola
Exposició temporal. La mostra ressalta la important contribució de Nicolau Maria Rubió i Tudurí en una època en què la natura no era ben compresa ni defensada com calia.Es va avançar als temps i va desenvolupar i exposar una mirada de futur sobre Barcelona i més enllà, que ha estat essencial. La seva influència sobre la jardineria, la ciutat i el territori metropolità ha sigut determinant.
MUHBA Vil.la Joana
10/6/2023 - 14/1/2024
Exposicions en col·laboració
01. La memòria pictòrica del Poblenou
Exposició temporal. Aquesta exposició combina la pintura de Neus Martín Royo amb documentació històrica i fotogràfica del Poblenou i activitats divulgatives, a més d’un projecte adreçat a les escoles. Hi podem veure els paisatges de la platja de la Mar Bella i també imatges antigues de la sastreria La Africana, la gelateria Tio Ché, el gasòmetre, les cotxeres de TMB, la cooperativa Pau i Justícia (actual Sala Beckett) o el Casino l’Aliança, entre d’altres. Es tracta d’un recull de memòries col·lectives, de veïns i veïnes, entorn de la transformació del Poblenou. A través del diàleg artístic i documental podem recórrer la petjada històrica del barri i apreciar-ne l’evolució. Una exposició singular sobre aquesta metamorfosi gràcies a la representació pictòrica del barri per part de l’artista Neus Martín Royo, que es combinarà amb la documentació fotogràfica i textual de l’Arxiu Històric del Poblenou. El projecte es du a terme de manera simultània en quatre edificis històrics del Poblenou: Can Felipa, la Torre de les Aigües del Besòs, Palo Alto i MUHBA Oliva Artés.
MUHBA Oliva Artés:
19/9/2022 - 8/01/2023.
02. Protegir Barcelona. Bombers i prevenció d’incendis, 1833-2022
Els incendis que ha patit la ciutat de Barcelona al llarg dels anys són l’indicador de l’estat de la prevenció d’incendis en cada moment. L’exposició explica com s’han aplicat les mesures de prevenció d’incendis a Barcelona des de la creació del Cos de Bombers de la ciutat el 1833 fins als nostres dies.
Una producció del Museu d’Història de Barcelona i Bombers de Barcelona.
MUHBA Oliva Artés
9/11/2022 - 30/9/2023
03. Domènech i Montaner, urbanista
El paper de la ciutat en el pensament i l’obra de Lluís Domènech i Montaner es posa de manifest en aquesta exposició. Personatge polifacètic, present en molts àmbits de la cultura i la política de la seva època, la formalització de la ciutat amb una arquitectura que la monumentalitzi se situa en el nucli dels seus interessos. El paper de la ciutat en el pensament i l’obra de Lluís Domènech i Montaner es posa de manifest en aquesta exposició. Personatge polifacètic, present en molts àmbits de la cultura i la política de la seva època, la formalització de la ciutat amb una arquitectura que la monumentalitzi se situa en el nucli dels seus interessos.
Amb la Fundació Domènech i Montaner.
MUHBA Casa Padellàs
29/3/2023 - 7/1/2024
04. Darrera els murs del mental, vida quotidiana dintre del manicomi
Exposició temporal. L’Arxiu Històric de Roquetes - Nou Barris dedica una tercera exposició a l’Institut Mental de Nou Barris. La primera, Fred i desolació, va ser el 1985, dos anys abans del tancament del centre, en què es mostrava el dia a dia del Mental a través d’imatges inèdites. En la segona, l’any 2022, a través de dibuixos dels pacients es veien les seves preocupacions, desitjos i esperances. Amb aquesta tercera mostra es presenta una selecció d’imatges dels murals que hi havia al saló social del centre, amb escrits, anuncis i dibuixos que plasmen el seu dia a dia.
MUHBA Oliva Artés
11/7/2023 - 30/11/2023
05. La mirada del biblista. Instants d’eternitat
Exposició temporal. La mostra permet passejar pel Pròxim Orient de ressons bíblics que va fotografiar el biblista i orientalista P. Bonaventura Ubach (1879-1960). Aquest monjo de Montserrat hi va prendre més de 6.000 fotografies per il·lustrar la Bíblia Grossa de Montserrat, el projecte de traducció dels evangelis al català que va dirigir. Organitzada per l’IEMed -Institut Europeu de la Mediterrània i l’Abadia de Montserrat, l’exposició presenta 86 fotografies, les més representatives del fons del pare Ubach. L’IEMed és membre del Cercle del MUHBA.
MUHBA Pl. del Rei (Capella de Santa Àgata)
14/9/2023 - 7/1/2024
06. Greccio, Barcelona, patrimoni cultural internacional
Barcelona ha exercit un paper important com a referent internacional en la divulgació del pessebre, promovent l’art de fer el pessebre i el desig de compartir-lo.Hi ha tres fets que cal destacar: 1) L’Associació de Pessebristes de Barcelona, creada el 1962, és l’entitat degana a nivell mundial. 2) L’any 1912 Antoni Moliné va introduir el diorama i la perspectiva al pessebre, una tècnica estesa i reconeguda internacionalment com a Escola de Barcelona. 3) L’any 1953, a la Casa de l’Ardiaca de Barcelona, es va fundar la Universalis Foederatio Praesepristica. Avui, Barcelona i Catalunya continuen promovent el pessebrisme com a expressió d’un patrimoni cultural viu.
MUHBA Plaça de Rei (Sala Martí l’Humà)
28/11/2023 - 14/1/2024
CONFERÈNCIES, PRESENTACIONS, SEMINARIS I JORNADES
CICLES DE CONFERÊNCIES DE LES EXPOSICIONS
01 Protegir Barcelona. Bombers i prevenció d’incendis, 1833-2022
Roda de premsa de l'exposició 'Protegir Barcelona. Bombers i prevenció d’incendis, 1833-2022'
9 de novembre de 2022
Veure sessió
Conferència 'L'evolució dels vehicles de bombers de Barcelona'
22 de desembre de 2022
Conferència 'Passat, present i futur de la prevenció a Barcelona: evolució de la normativa'
15 de desembre de 2022
Conferència 'Els grans incendis a Barcelona 1800-2020'
12 de gener de 2023
Conferència 'L’incendi del Liceu'
9 de febrer de 2023
Conferència 'El gas embotellat (perills i consells de manipulació)'
23 de febrer de 2023
Jornada 'Les dones al cos de bombers de Barcelona. Bombers de Barcelona: repensar les masculinitats'
26 de gener de 2023
Demostració de funcionament de la bomba de vapor
19 de novembre de 2022 i 29 d’abril de 2023
Demostració d’excarceració de vehicles
21 de gener i 18 de març de 2023
Demostració de rescat urbà en alçada
4 de març i 1 d’abril de 2023
Vehicle pedagògic al MUHBA Oliva Artés
26 de novembre, 3 i 17 de desembre de 2022, 14 i 28 de gener, 11 i 25 de febrer, 11 i 25 de març, 15 i 22 d’abril i 6 de maig de 2023
Jornada tècnica 'Prevenció i extinció d’incendis en instal·lacions de recàrrega de vehicles elèctrics'
13 desembre 2022
Jornada tècnica 'Condicions de propagació d’incendis per façanes exteriors i interiors'
25 de gener 2023
Jornada tècnica 'La investigació d’incendis com a eina de millora'
23 de febrer 2023
Jornada tècnica 'Activem la protecció passiva contra incendi'
16 de març de 2023
Jornada tècnica 'Coneguem la protecció activa contra incendis'
23 de març de 2023
Jornada tècnica 'Prevenció d’incendis en edifics catalogats i la intervenció de bombers, i salvaguarda dels bens immobles'
19 i 20 d'abril de 2023
Jornada tècnica 'La prevenció d’incendis forestal'
9 de maig de 2023
02 Taula rodona. Patrimoni industrial i regeneració urbana, trajectòries recents
L’any 2015, ara fa vuit anys, el MUHBA Oliva Artés iniciava la seva trajectòria com a espai dedicat a interrogar la ciutat contemporània, en el qual l’exposició permanent i les temporals incentiven el seu paper de museu laboratori en múltiples formats. Han destacat l’exposició Interrogar l’Eix de Pere IV, a finals de 2015, i la jornada «Paisatges urbans emergents. Nodes de Pere IV», en què va tenir un paper destacat Melina Guirnaldos en el marc del projecte europeu Emuve. A finals de 2017, l’exposició Indústria, territori i identitat i la jornada «Gramàtiques del patrimoni industrial» posaven en diàleg Catalunya i Barcelona amb l’àmbit industrial del Rühr a Alemanya. Sessió de reflexió. Taula rodona amb Melina Guirnaldos (Welsh School of Architecture, Cardiff University), Marion Steiner (ESPI Lab Valparaíso, secretària general de TICCIH), David Martínez (gerent d'Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona) i Salvador Clarós (investigador sobre Can Ricart i el patrimoni industrial)
25/9/2023
03 Debat. La mirada en el seu context. El Pròxim Orient d'ahir i d'avui
El relat i percepcions sobre el Pròxim Orient forjades per la fotografia i el periodisme al llarg del temps. Aquest debat forma part del Cicle de Diàlegs organitzat per l'IEMed en el marc de l'exposició 'La mirada del biblista. Instants d’eternitat' que romandrà exposada fins el proper 7 de gener de 2024 a la Capella de Santa Àgata. Intervenen: Jorge Ramos Tolosa, professor d'història contemporània, Tomás Alcoverro, degà dels corresponsals de premsa al Pròxim Orient i Lourdes Godoy, professora. Modera: Joan Garcia Biosca, comissari de l'exposició 'Instants d'eternitat. El Pròxim Orient al fons fotogràfic del p. Ubach'
31/10/2023
01 Conferència inaugural curs Relats Urbans 2023-2024. «Museus en la construcció d’una Europa democràtica»
3/10/2023. A càrrec de Josep Ramoneda (periodista, filòsof i escriptor)
01 Presentació Atles MUHBA d’història de Barcelona
MUHBA
1/3/2023
Veure sessió
02 Presentació del llibre La muralla romana de Barcino
Alessandro Ravotto
15/3/2023
Veure sessió
03 Presentació del llibre European city museums
Tim Marshall, Joan Roca (ed.)
30/3/2023
Veure sessió
04 Presentació del llibre Pedra i poder. El Palau Major de Barcelona
Ramon Pujades
13/4/2023
Veure sessió
05 Presentació llibre Barcelona hospitalària. La ciutat i els seus hospitals, segles XIV-XX
Alfons Zarzoso i Josep Barceló
28/6/2023
Veure sessió
06 Presentació dels volums I i II de Les opcions de Barcelona
Ramón Grau Fernández
5/7/2023
Veure sessió
07 Presentació de la Guia d’història urbana Domènech i Montaner/BCN
Oriol Gili i Enric Granell
25/10/2023
Veure sessió
08 Presentació de la Guia d’Història Urbana 'Eix Besòs'
29/11/2023
01 Seminari. Literatura i ciutat
Des del 2010
MUHBA Vil·la Joana. Casa Verdaguer de la Literatura. El Seminari tractarà de la qüestió de les representacions urbanes i del binomi ciutat i literatura. Coordinació científica: Antoni Martí Monterde, UB
Sessió XV. Barcelona - Buenos Aires. Viatge de tornada
Buenos Aires i Barcelona són dues ciutats que van postular-se com a capitals del segle xx, tal com París ho havia estat del xix. Per diverses raons cap d’elles va aconseguir ser-ho, però en l’esforç totes dues van esdevenir referències de modernitat i de projecte cultural i ciutadà. En aquest procés, les relacions entre elles mostren clarament una manera especial d’establir vincles intel·lectuals entre Europa i Amèrica: emigrants, viatgers, exiliats..., intel·lectuals, escriptors, polítics... En aquest segon seminari dedicat a aquestes dues ciutats estudiarem les connexions literàries i intel·lectuals entre la capital de Catalunya i la d’Argentina, amb especial atenció a la presència a Buenos Aires d’escriptors i intel·lectuals de Barcelona, i a la presència d’escriptors argentins a Catalunya.
17/6/2023
02 Seminari 'Alternatives comunitàries i participació ciutadana en el sector de la salut mental (1975-2010)'
Coordinador científic: Edgar Vinyals. A Barcelona, el tancament dels manicomis obre un període de desconstruccions, transicions i reformes. Sorgeixen els primers dispositius d’atenció professional als barris i es constitueixen les primeres associacions. Proposem un espai per analitzar i comprendre com va ser l’articulació de la xarxa d’entitats socials i serveis públics que actualment opera a la ciutat.
16/3/2023
Veure sessió
03 Seminari 'La recerca i l’edició de l’obra de Jacint Verdaguer al segle XXI'
Sota el format de dues taules rodones, parlarem amb els que avui es dediquen a editar l‘obra completa de Verdaguer, amb els que l’han editat i volen compartir les seves experiències i amb els nous investigadors. De la mateixa manera que canvia la societat, la presentació de les recerques i els temes sobre Jacint Verdaguer i les noves reedicions de la seva obra evolucionen, i aquesta jornada vol ser un espai per a reflexionar-hi.
15/4/2023
Veure sessió
04 Seminari 'La contribució de les confraries al paisatge sonor de Barcelona, segles XV-XVII'
Coordinadora científica: Tess Knighton. Les confraries, tant les gremials com les devocionals, erigien sants patrons com a protectors i promovien, al llarg de l’any, cerimònies vàries, processons i diversos tipus de celebracions al carrer amb el protagonisme indiscutible de la música. Una sèrie de conferències, repartides en dues jornades, presenten les darreres recerques sobre el paper de les confraries en l’experiència ritual i musical de la ciutat de Barcelona a finals de l’edat mitjana i durant l’època moderna.
18 i 25/4/2023
Veure sessió
05 Jornada 'Camins musicals de llibertat. Barcelona, 1977-1986'
Coordinadors científics: Gianni Ginesi i Joaquim Rabaseda (ESMUC). Entre els darrers anys del franquisme i els primers de la democràcia, la societat barcelonina va viure canvis importants i alhora contradictoris. Les expressions artístiques, i en particular la música, van ser els vehicles principals per descobrir i promoure altres maneres de viure individuals i col·lectives. La jornada vol ser un espai per dialogar i reflexionar sobre els camins musicals que marcaren la identitat cultural d’una època i de la ciutat.
20/4/2023
Veure sessió I
Veure sessió II
06 Jornada 'Barcelona i la universitat: ciutat i estudis superiors (1401-2009)'
Coordinador científic: Pedro Azara. Un dels aspectes que ha condicionat més el desenvolupament socioeconòmic i cultural de les ciutats europees des de l’edat mitjana fins als nostres dies ha estat l’atenció que han dedicat a mantenir una àmplia oferta d’estudis superiors. Per això mateix, en aquestes jornades s’abordaran les principals fites i processos esdevinguts en l’evolució dels estudis superiors a Barcelona entre el segle XV i la gran crisi d’inicis del segle XXI.
26 i 27/4/2023
Veure sessió I
Veure sessió II
Veure sessió III
07 EMYA 2023 Barcelona - European Museum of The Year Awards
L'EMYA, el guardó de museus més antic i prestigiós d'Europa, se celebrarà al MUHBA (Museu d'Història de Barcelona). Amb els conceptes i les contradiccions de la democràcia i la democratització com a eixos principals, la Conferència Anual i Cerimònia de Lliurament de Premis EMYA2023 tindrà lloc a Barcelona del 3 al 6 de maig
Veure EMYA, 2023 Awards Ceremony i EMYA Press conference
08 Seminari. Segona edició 'Els altres Verdaguers d’Europa'
L’obra i l’aventura vital de Verdaguer són un exponent significatiu de la transformació de la societat a la segona meitat del segle XIX. Va esdevenir un agent decisiu en aquest nou escenari i no va ser una excepció a Europa: arreu, escriptors coetanis es convertien també en símbols de les cultures respectives. La segona edició del seminari «Els altres Verdaguers d’Europa» es dedicarà a la figura d’Adam Mickiewicz, poeta nacional polonès.
27/5/2023
Veure sessió
09 Ciutats per pensar Europa. II Cicle de conferències. Capitals Culturals Europees
Resulta força evident que ciutats com ara Londres, Berlín o París en algun moment han estat —o són— capitals gairebé indiscutibles d’Europa i per raons molt clares. Però la idea d’Europa no s’escriu només des dels grans centres de poder econòmic o polític, sinó que es troba en totes i cadascuna de les seves geografies culturals. Aquest cicle de conferències vol documentar i reflexionar sobre el paper de ciutats que aporten un llegat de preguntes sobre Europa que convé tenir present per pensar també la nostra ciutat, en tant que ciutat amb una clara vocació europeista. En aquesta edició reflexionarem sobre la relació entre literatura, ciutat i idea d’Europa a partir de sis casos concrets: Venècia, Weimar, Estocolm, Lisboa, Sant Petersburg i L’viv, complementades per la reflexió teòrica sobre Barcelona i sobre la ciutat com a capital cultural.
Venècies: la més bella de les tombes
Enric Bou
Veure sessió I
Ciutats i Capital cultural
Antoni Martí Monterde
Weimar: La capital simbòlica d’Alemanya i d’Europa
Teresa Rossell Nicolás
Veure sessions II i III
Lviv: El pes de la Història
Àlex Matas Pons
Estocolm. Capital de l’espai nòrdic
Carolina Moreno Tena
Veure sessions IV i V
Lisboa: La capital de la Melancolia
Bernat Padró Nieto
Sant Petersburg- Moscou: la modernitat desfigurada
Tomàs Meinhardt Teixidor
Veure sessions VI i VII
9 i 25/5/2023 i 1 i 8/6/2023
10 Seminari. L'evolució de l'atenció psiquiàtrica i la dignitat de les persones psiquiatritzades
L'evolució de l'atenció psiquiàtrica al llarg de la història, la construcció de nous espais i tractaments, i, sobretot, el reconeixement de la dignitat de les persones psiquiatritzades, ha determinat els canvis i les millores en els models d'atenció públics. L'anàlisi d'aquests canvis des d'un enfocament basat en drets humans resulta avui un imperatiu ètic.Participen: Edgar Vinyals (Impulsor Programa Memòria Democràtica en el sector de la Salut Mental), Mercedes Hidalgo (ex-treballadora de l'Institut Mental de Santa Creu i membre de l'AHR-NB) i Pilar Duro (Cap Clínic Unitat Recursos Comunitaris. Servei de Psiquiatria. Hospital Santa Creu i Sant Pau).
20/9/2023
Veure sessió
11 Seminari. En el centenari: el pes de Barcelona al cop d’estat de Primo de Rivera
Arran del primer centenari del cop d’estat de Miguel Primo de Rivera, marquès d’Estella, perpetrat el 13 de setembre del 1923, el seminari s’organitza al voltant de quatre ponències amb l’objectiu d’oferir una visió àmplia d’alguns elements socials i polítics que van confluir a Barcelona i van propiciar que, en última instancia, la ciutat tingués una implicació important en la decisió d'executar el cop d’estat, uns components que van superar el marc temporal en què es van desenvolupar els fets. Coordinació científica: Soledad Bengoechea i Maria Cruz Santos.
Projectes de canvi social i hostilitats burgeses
José Luis Martín (historiador)
Les tensions de Barcelona a l’arribada de la Dictadura
María Cruz Santos (doctora en Història)
El corporativisme i la implicació de la burgesia catalana en el cop d’estat de Primo de Rivera
Soledad Bengoechea (historiadora)
Barcelona sota la dictadura de Primo de Rivera: transformacions i noves perifèries
Pau Vinyes (historiador)
21/9/2023
Veure sessió
12 Seminari. MUHBA Fabra i Coats - 4. La ciutat del treball en marxa
El projecte MUHBA Fabra i Coats –Barcelona, ciutat i treball convertirà la Nau F i la Sala de Calderes en un equipament museístic que explicarà històricament la complexitat i transformació de les formes de treballar a Barcelona, oferint una mirada específica a la tradició industrial de Sant Andreu i a la Fabra i Coats.Aquesta és la quarta sessió d’aquest projecte que ha estat fruit d’un llarg procés en el qual hi han participat, de la mà del MUHBA, el Districte de Sant Andreu i entitats com l’Associació d’Amics/es de la Fabra i Coats, la Fundació Maquinista-Macosa, expersonal de Pegaso i Mercedes, el Centre d’Estudis Ignasi Iglesias il’Associació de Veïns i Veïnes del Bon Pastor. Pere Fernández (Els amics i amigues de la Fabra i Coats), Miquel Jorba(Fundació Maquinista), Daniel Alcubierre, Elena Pérez Rubiales, Mónica Martínez. Modera: Joan Roca (director del MUHBA)
La Nau F Adaptacions per al nou ús
Gemma Serch i Patricia Tamayo
Treballs per al guió museològic del futur MUHBA Fabra i Coats.
Adrià Velasco, Equip Muhba
Els objectes del museu del treball. Reserva i museografia
Ramon Pujades
La museografia del museu del treball
Andrea Manenti.
Metodologia de construcció del projecte Eix Besòs. Audiovisuals, memòria i història
Carme Cazalla.
Les rehabilitacions de la Sala de Calderes. Passat, present i futur
Edgar Straehle.
9/11/2023
Veure sessió
13 Seminari. Clima i societat a Barcelona en època moderna
Els segles moderns coincideixen amb un període de deteriorament climàtic conegut com la Petita Edat de Gel (s. XIV-XIX), caracteritzat per una sèrie d'anomalies hidro-meteorològiques arreu del Mediterrani. La ciutat de Barcelona i el seu entorn són un espai privilegiat per acostar-nos a les actuacions dutes a terme durant alguns d'aquests episodis. L'aproximació interdisciplinària als efectes del clima en el passat i a la seva gestió per part de les societats humanes, ens aporten avui un element de referència interessant de cara als reptes presents i futurs. Coordinació científica: Pau Castell
Calabruix i bruixonades. La màgia atmosfèrica i la seva plasmació en la llengua i la cultura catalanes
Pau Castell, Universitat de Barcelona
La llevantada de 1617 i els seus efectes
Mariano Barriendos, Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA), CSIC
Els processos contra la bruixeria a la vegueria de Barcelona (1618-1622)
Agustí Alcoberro, Universitat de Barcelona
Molins de vent a Barcelona per fer front a la sequera (s. XVI-XVII)
Santiago Gorostiza, Universitat Autònoma de Barcelona
18/11/2023
14 Conferència i concert . 200 anys del guitarrista i compositor barceloní Josep Viñas
Un doble acte en motiu d'aquesta efemèride de la mà de Josep Maria Mangado (investigador i guitarrista) i Maria Ribera Gibal (guitarrista i doctora en història de l'art). En la primera part podrem escoltar el mestre Mangado presentant la biografia i l'obra d'aquest autor barceloní, que fou guitarrista, pianista, violinista, director i compositor de les millor orquestres del seu moment... un personatge destacat de la Barcelona de fa dos segles. I,seguidament, la guitarrista Maria Ribera ens oferirà un breu recital amb música de Viñas escrita originalment per a guitarra.
18/12/2023
Veure sessió
PROGRAMACIÓ CENTRE DE RECERCA I DEBAT: Calendaris
Centre de Recerca i Debat Setembre 2022 - Gener 2023
Centre de Recerca i Debat Febrer - Juny 2023
Centra de Recerca i Debat Setembre 2023 - Gener 2024
DIÀLEGS D'HISTÒRIA URBANA I PATRIMONI
Inici de l’activitat amb la creació del Centre de Recerca i Debat el 2008, complementari del Centre de Documentació inaugurat el 2009 i actualment al Servei d’Arqueologia de Barcelona.
01. El gremi i confraria de Sant Miquel dels Revenedors: política, economia i societat (segles XVI-XVII)
Pol Bridgewater i Laura Miquel (Universitat de Barcelona)
16/1/2023
02. La Barcelona del segle XIII: evolució urbanística i paisatge urbà
Philip Banks (doctor per la Universitat de Nottingham)
30/1/2023
03. Diàlegs al Park Güell. La Casa Tosquella d’Eduard M. Balcells. Reformar una casa d’estiueig a Sant Gervasi
Roser Díaz Martín
8/2/2023
04. El Gremi dels Escudellers i la producció de pisa a Barcelona (segles XV-XIX)
Josep Antoni Cerdà Mellado (Universitat de Barcelona)
13/2/2023
05. El carnaval a mitjans del segle XIX com una expressió de la cultura liberal progressista
Jordi Roca Vernet (Universitat de Barcelona)
27/2/2023
06. Barcino en femení. Ser dona i mare als segles I-II dC
Montse Guallarte Salvat (Universitat de Barcelona)
13/3/2023
07. Diàlegs al Park Güell. El Park Güell i l’atracció de la muntanya. Un itinerari literari.
Jaume Subirana (UPF)
22/3/2023
08. De servus a terratinent: esclaus i dependents en la producció amfòrica a l’ager barcinonensis
Oriol Olesti Vila (Universitat Autònoma de Barcelona)
27/3/2023
09. Els notaris i la societat a l’edat mitjana: un diàleg a dues bandes
Daniel Piñol Alabert (Universitat de Barcelona)
17/4/2023
10. El cobriment de la plaça del Rei sobre les restes de Barcino: apunts tècnics
Jordina Ribas (Universitat Politècnica de Catalunya)
15/5/2023
11. Diàlegs al Park Güell. Música domèstica a la Barcelona de principis del noucents
Anna Costal i Fornells (musicòloga i professora de l’ESMUC)
24/5/2023
12. Les barcelones de Jacint Verdaguer
Francesc Codina i Valls (Universitat de Vic)
29/5/2023
13. Pels marges de la història urbana. Orígens, expulsió i retorn de les bicicletes als carrers de Barcelona (1897-1992)
Santiago Gorostiza (Universitat Autònoma de Barcelona)
19/6/2023
14. Diàlegs al Bon Pastor. El pla popular de Santa Coloma, una experiència singular del disseny d’una ciutat metropolitana
Odei A. Etxearte (periodista), Zaida Muxí (arquitecta i urbanista, professora de l’ETSAB) i Marc Andreu (periodista i historiador)
18/9/2023
15. Diàlegs al Park Güell. Lluís Domènech i Montaner i la forma de la ciutat
Antoni Ramon Graells i Enric Granell, comissaris de l’exposició Domènech i Montaner.
27/9/2023
16. Women in convent spaces and the music networks of Early Modern Barcelona
Ascensión Mazuela (Universidad de Granada)
16/10/2023
17. Alicia de Larrocha. La persona i l’artista
Alicia Torra de Larrocha i Xavier Chavarria
23/10/2023
18. La Coronela de Barcelona entre 1640 i 1714: l’evolució de la milícia gremial de la guerra dels Segadors a la de Successió
Víctor Jurado (UB)
30/10/2023
19. El Diluvio, el gran diari popular de Barcelona i la Segona República
Gil Toll (UAB)
13/11/2023
20. Diàlegs al Bon Pastor. La vaga de lloguers i el comitè de defensa econòmica. Barcelona abril-desembre de 1931
José Luís Oyon (Universitat de Barcelona) i Manel Aisa (Ateneu Enciclopèdic Popular)
20/11/2023
21. MonBones: la vida en contextos monàstics de Barcelona (s. XIV – XIX) des d’una perspectiva osteoarqueològica
Lluís Lloveras (UB) i Carme Rissech (URV)
27/11/2023
22. Barcelona Freak Show: història de les barraques de fira i els espectacles ambulants, del segle XVIII al 1939
Enric H. March (professor, crític literari i historiador)
11/12/2023
Guies d'Història Urbana
01 Eix Besòs, 2023 (Guies d’Història Urbana, 34)
Col·lecció Pòsits
01 ZARZOSO, Alfons; BARCELÓ-PRATS, Josep, Barcelona Hospitalària. La ciutat i els seus hospitals, segles XIV-XX, Barcelona, MUHBA, 2023
02 GRAU i FERNÁNDEZ, Ramon, Les opcions de Barcelona. Vol. I. Els historiadors i els mites de la ciutat, Barcelona, MUHBA, 2023
03 GRAU i FERNÁNDEZ, Ramon, Les opcions de Barcelona. Vol. II. El segle de Capmany , Barcelona, MUHBA, 2023
04 PUJADES i BATALLER, Ramon J. , Pedra i poder. El Palau Major de Barcelona, Barcelona, MUHBA, 2023
Llibrets de sala
01 Allotjar les majories. Barcelona 1860-2010, 2023
02 Viure a les cases barates. Bon Pastor 1929-2010, 2023
03 Barcino. La traça de la Ciutat Antiga, 2023
WEBS TEMÀTIQUES
1 Barraques. La ciutat informal
https://ajuntament.barcelona.cat/museuhistoria/expobarraques/
2 Madrid Barcelona. 40 anys d’acció veïnal
http://www.memoriaveinal.org/index.php
3 Barcelona Connectada. Ciutadans transnacionals
https://ajuntament.barcelona.cat/museuhistoria/barcelonaconnectada/
4 Laboratori MUHBA. Col·leccionem la ciutat
http://www.muhba.cat/muhbalab/
5 Imaginary/BCN. La mirada matemàtica, les arts i el patrimoni
http://museuhistoria.bcn.cat/imaginarybcn/inici.htm
6 Les pintures de la capella de Sant Miquel,
http://www.bcn.cat/museuhistoria/Murals-sota-la-lupa-Monestir-Pedralbes
7 Altures i senderes. Verdaguer i Maragall diuen Barcelona
http://www.bcn.cat/museuhistoriaciutat/verdaguermaragall/index.html
8 La primavera republicana. Mirades a la proclamació de la república. Barcelona, 1931-1939
https://ajuntament.barcelona.cat/museuhistoria/laprimaverarepublicana/cataleg
9 Arqueologia de Barcelona
https://ajuntament.barcelona.cat/museuhistoria/arqueologiabcnexpo/
FORMACIÓ
Projecte educatiu integrat del MUHBA: Interrogar la ciutat
1 Un passeig de percepcions
Educació infantil i educació especial
2 Ciceró BCN
Adreçat a alumnes de tercer i quart d’ESO
3 Immersió a Barcelona
Adreçat a alumnes de cicle superior de primària
4 Patrimonia’m ciutat
Adreçat a alumnes del cicle superior de primària i el primer cicle d’ESO. Un projecte per treballar la història de la ciutat de manera transversal i interdisciplinària a partir del patrimoni. Cada curs les escoles i el museu construeixen plegats un projecte al voltant d’un element patrimonial. Finalment, l’alumnat ha de comunicar allò que ha après de manera creativa a la resta de participants.
5 Patrimonia'm col.leccions
Adreçat a alumnes del cicle superior de primària i el primer cicle d’ESO. Projecte de cocreació entre el MUHBA i l’escola a partir d’un objecte de la col·lecció del museu. L’alumnat s’endinsa en un període concret de la història de la ciutat de manera transversal i creativa. Es parteix d’un objecte com a document informador i com a producte d’una societat i un temps determinat.
6 Viatge per Barcelona
Alumnat d'ESO. A partir d’unes sessions prèvies a l’aula i d’una pauta d’observació proporcionada pel museu, els nois i noies recorreran barris contigus i es fixaran en diferents elements urbanístics, orogràfics, arquitectònics, econòmics o socials. Aquesta proposta del museu té com a finalitat dotar l’alumnat d’eines per analitzar i entendre la ciutat.
7 Seguiment tutorial dels treballs de recerca
Alumnat de Batxillerat
8 Verbs que fan història. Explicar la ciutat: nous contextos d'aprenentatge
Verbs com urbanitzar, governar, conviure, treballar i defensar han estat fonamentals per als habitants de Barcelona al llarg dels segles. A partir d’aquests verbs, el MUHBA està creant una sèrie de propostes de treball, amb continuïtats que van de l’aula al museu, que suposen una nova manera de recórrer la història de Barcelona. 2022-2023
9 Aula digital. Un espai digital per redescobrir el museu
El portal digital per a infants, joves i docents servirà per seguir apropant el coneixement de la ciutat a través d’activitats, ara amb recursos i propostes pedagògiques renovades. L’aula digital està pensada per treballar de manera independent o com a activitat prèvia abans de venir al museu. Un recull de propostes que trobareu al web del MUHBA per continuar apropant el patrimoni a l’alumnat de manera interdisciplinària i estructurades a partir de temes clau per entendre la ciutat. 2022-2023
1 Els grans reptes del segle XXI a través del patrimoni literari català. Edició II: La literatura com a font primària
Segona edicio del curs «Els grans reptes del segle xxi a través del patrimoni literari català» organitzat pel MUHBA amb el Departament d’Ensenyament i Espais Escrits. Xarxa del Patrimoni Literari Català. Les dues primeres sessions són virtuals i aniran a càrrec de Neus Real. La tercera sessió, presencial, tindrà lloc al MUHBA Vil·la Joana. El curs, de quinze hores, presenta la literatura com a testimoni escrit d’un temps i com a font primària per aprofundir en conceptes tan actuals com l’habitatge, el treball, l’exili, la guerra o la llibertat d’expressió. 2, 9 i 18/3/2023
2 Els reptes de la ciutat a través del patrimoni
El Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) us ofereix la possibilitat de realitzar aquest curs, reconegut pel departament d’Ensenyament, que té l’objectiu d’explorar les possibilitats didàctiques del patrimoni de Barcelona. A través d’aquesta proposta formativa connectarem diferents elements patrimonials a grans temàtiques com l’aigua, l’alimentació i l’habitatge i proposarem diferents propostes didàctiques de treball interdisciplinar dins i fora de l’aula. Curs de trenta hores adreçat a professors de secundària i acreditat pel Departament d’Ensenyament a càrrec de la professora Imma Masdevall.
2022 - 2023
3 Relats Urbans. Teoria i pràctica de l’itinerari històric (més info veure punt 3 a d'Estudis de postgrau)
Formació especialitzada per a futurs responsables de la ideació i la interpretació d’itineraris històrics urbans, amb l’objectiu de mostrar nous mecanismes de descoberta i presentació dels actius històrics i patrimonials de Barcelona. L’objectiu del curs és complementar l’estudi rigorós de la història urbana, el patrimoni històric i la seva gestió, així com el turisme cultural barceloní, amb el coneixement de tècniques pròpies de la performativitat escènica aplicades a l’itinerari urbà:
2017 - 2024
1 Postgrau. Relats urbans. Teoria i pràctica de l’itinerari històric
El curs «Relats urbans. Teoria i pràctica de l’itinerari històric» ofereix formació especialitzada per a futurs responsables de la ideació i la interpretació d’itineraris històrics urbans, amb l’objectiu de mostrar nous mecanismes de descoberta i presentació dels actius històrics i patrimonials de Barcelona.
Curs 2022 - 2023
Curs 2023 - 2024
2 Comparatistes sense comparatisme. Literatura Comparada a Catalunya
Coordinació: Antoni Martí Monterde (Universitat de Barcelona). Organització Grup de Recerca Literatura Comparada en l’espai Intel·lectual Europeu i MUHBA. En col·laboració amb la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona. Simposi en què es farà un recorregut alternatiu per la literatura comparada al nostre país i en el conjunt d'Europa.
VII Simposi. Comparatistes sense comparatisme. La Literatura Comparada a Catalunya
13/12/2023 - 15/12/2023
Aquest Simposi és la setena edició d’un projecte obert amb edicions cada any des de 2016, i que busca desenvolupar una perspectiva el més completa possible de la Història de la Literatura Comparada a Catalunya.
Josep Maria de Sagarra, crític teatral
Francesc Foguet (Universitat Autònoma de Barcelona)
Enrique Badosa
Jordi Valls Pozo (Escriptor)
Gerard Vergés
Jaume C. Pons Alorda (Escriptor)
Arthur Terry
Lluís Quintana (Universitat Autònoma de Barcelona)
Veure sessió I
Joan Teixidor
Tomàs Meinhardt (Universitat de Barcelona)
Carles Sindreu
Anna Ballbona (Escriptora)
Pau Romeva
Sílvia Coll-Vinent (Universitat Ramon Llull)
Josep Palau i Fabre
Joan Todó (Universitat Autònoma de Barcelona i escriptor)
Veure sessió II
Tomàs Garcès
Bernat Padró (Universitat de Barcelona)
Anna Murià
Núria Contreras (Universitat de Barcelona)
Manuel Vázquez Montalbán
Ester Pino (Universitat de Barcelona)
Ferran Soldevila, escriptor
Enric Pujol (Universitat Autònoma de Barcelona)
Veure sessió III
EDUCACIÓ EN EL LLEURE
Visites i tallers infantils
01 Juguem a Barcino. 2008- 2023
02 A pic i pala! La història del refugi 307. 2008-2023
03 La fundació d'una còlonia romana. 2009-2023
04 Pa i companatge a les taules medievals. 2009-2023
05 La construcció de l’Eixample. Del pla Cerdà a la realitat. 2009-2023
06 La Fabra i Coats, una gran fàbrica de Barcelona. 2009-2023
07 El Refugi 307: solidaritat per sobreviure. 2018-2023
08 Viatge a la Barcelona medieval. 2019-2023
09 Viatge a la Barcelona del segle XVIII. 2019-2023
10 Viatge a Barcino. 2019-2023
11 Verdaguer, la veu del poble. 2019-2023
12 Urbanisme i poder vora la plaça del Rei. 2019-2023
13 Una ciutat en transformació. Barcelona en temps del gòtic. 2019-2023
14 Sant Honorat, d’una domus romana a un magatzem al Call. 2019-2023
15 Projecte Park Güell. 2019-2023
16 Portar l’aigua a la ciutat. 2019-2023
17 Oda a Barcelona. 2019-2023
18 L’obertura de la Via Laietana i la creació del barri gòtic. 2019-2023
19 L’Eixample Cerdà: la gran transformació de la ciutat. 2019-2023
20 L’aigua a Barcino. Una qüestió de pendents. 2019-2023
21 Les sis cares del poeta. 2019-2023
22 Les muralles romanes, història i recuperació monumental. 2019-2023
23 Les elits de Barcino. Les domus romanes de Sant Honorat i Avinyó, 15. 2019-2023
24 La formació d’una capital. La ciutat medieval. 2017-2023
25 La Barcelona moderna: abans i després de 1714. 2019-2023
26 La Barcelona contemporània en deu objectes. 2019-2023
27 Güell, Gaudí i Barcelona. La mirada urbana. 2019-2023
28 El Turó de la Rovira. Panoràmica històrica en 360º. 2019-2023
29 El Poblenou, motor industrial de Barcelona. 2019-2023
30 El Park Güell, arquitectura i natura.2019-2023
31 El parc, el Born i l’Exposició de 1888. Idear una capital europea. 2019-2023
32 El Call de Barcelona als segles XIII i XIV. 2019-2022
33 Del mercat a la cuina i la taula en la Barcelona medieval.2020-2023
34 Cases, places i carrers a la Barcelona medieval. 2020-2023
35 Camins i necròpolis al voltant de Barcino. 2020-2023
36 Barcino/BCN. 2020-2023
37 Barcino, els orígens de la ciutat. 2020-2023
38 Barcelona. La formació de la metròpoli. 2020-2023
39 Barcelona sota les bombes. 2020-2023
40 Barcelona al límit. La guerra civil i el barraquisme al Turó de la Rovira. 2020-2023
41 Aquest pi és un poema. 2020-2023
42 Barcelona Dibuixa. 2020-2023
43 Repressió, atac i defensa: del procés de Montjuïc a la guerra civil (1895-1939). 2022 -2023
44 Construint a la sala, a l’Oliva Artés. XVI Edició del taller per a nens i nenes. 2022 -2023
45 Educar per prevenir: dissabtes infantils. Vehicle pedagògic al MUHBA Oliva Artés. 2022-2023
Casals i tallers infantils
Casal d'estiu. Llegim la ciutat. Barcelona i l'aigua. 2023
ITINERARIS
Relació de visites i itineraris per tipus i període en el que es van realitzar en diferents sessions:
Itineraris d’Història Urbana
01 Barcino/Bcn. 2008 - 2023
02 Quan el Call era el call dels jueus. 2008 - 2024
03 La formació d'una capital. La ciutat medieval. 2008 - 2023
04 L'obertura de la Via Laietana i la creació del barri Gòtic. 2008 - 2023
05 Urbanisme i poder vora la Plaça del Rei. 2008 - 2023
06 Raó, passió i negoci en la construcció de l'Eixample. 2008 - 2023
07 La ciutadella, el Born i l’Exposició de 1888. 2009 - 2023
08 De Montcada a Barcelona. L’aigua a llevant de la ciutat. 2010 - 2023
09 Barcelona en Diagonal, tram de ponent. 2010 - 2023
10 Barcelona en Diagonal, tram central. 2010 - 2023
11 Barcelona en Diagonal, tram de llevant. 2010 - 2023
12 El barri del Bon Pastor. 2010 - 2023
13 L'aigua a Barcino. Una qüestió de pendents. 2011 - 2023
14 Dins i fora muralles: Poder, higiene i comerç a Barcino. 2012 - 2023
15 Vedettes i milicians. El Paral·lel i el barri del Poble-Sec durant la guerra civil. 2012 - 2023
16 El Park Güell i Barcelona. 2013 - 2023
17 Barcelona i els indians. Negocis d'ultramar i canvi urbà, 1835 - 1916. 2014 - 2023
18 La primera balconada de Barcelona. El creixement de la ciutat vist des dels Tres Turons. 2014 - 2023
19 Barcelona 1902: urbanitzar la Muntanya Pelada. 2015 - 2023
20 Gràcia 1900. L'aparador burgès d'un barri obrer. 2015 - 2023
21 El carrer de Pere IV. Espina dorsal del Poblenou industrial. 2016 - 2023
22 Josep Pla a Barcelona. 2019 - 2023
23 Dones i rereguarda. 2020 - 2023
24 Verdaguer i la natura. Itinerari literari i naturalístic. 2020 - 2023
25 Gaudí al Park Güell: arquitecte, urbanista i paisatgista. 2021 - 2023
26 Dones amb empenta a la Barcelona medieval. 2022 -2023
27 La Barcelona de Mercè Rodoreda . 2023
28 Represió, atac i defensa de Barcelona. Del procés de Montjuïc a la Guerra Civil. 2023
29 “Fora la fam!” Dones i revoltes a l’ombra de la industrialització. 2023
30 La ciutat de les dones. Barcelona i els inicis del feminisme. 2023
31 L’atracció de la muntanya. 2023
Itineraris d’autor
01 Tothom al carrer! La lluita per les llibertats a la Barcelona de la transició (1976-1979).
Josep Grau. 2019-2023
02 Una, grande y libre. Escenaris de la dictadura franquista a Ciutat Vella
Josep Grau. 2019-2023
03 Made in USA: l'empremta nord-americana a Ciutat Vella
Josep Grau. 2022 - 2024
VISITES
Visites comentades
01 De la ciutat romana al Palau Reial Major medieval (Conjunt monumental de la Plaça del Rei). 2008 - 2024
02 El refugi antiaeri del Poble-sec. Refugi 307. 2008 - 2023
03 Güell, Gaudí i Barcelona. L'expressió d'un ideal urbà. 2010 - 2023
04 La casa de l'Aigua de la Trinitat. Conductes, dipòsits i comportes. 2011 - 2024
05 La Barcelona de la guerra i la postguerra. Perspectives des del turó de la Rovira. 2011 - 2023
06 Cristianisme, visigots i poder a Barcelona, segles IV al VIII. 2014 - 2023
07 L'habitatge a Barcino. Les domus dels carrers de sant Honorat i Avinyó. 2015 - 2023
08 El Palau Reial Major. 2015 - 2023
09 Interrogar Barcelona. De la industrialització al segle XXI. 2015 - 2023
10 Verdaguer i Barcelona. 2016 - 2023
11 En defensa pròpia: Verdaguer contra la censura. 2018 - 2023
12 La defensa de la ciutat moderna. 2018 - 2023
13 Barcelona Flashback. Kit d’història en 100 objectes. 2019 - 2023
14 Visita al centre de col·leccions del MUHBA a la Zona Franca. 2020 - 2023
15 La Barcelona de la guerra i la postguerra. Perspectives des del turó de la Rovira. 2023
16 El Park Güell i l'aigua. De muntanya pelada a jardí de la ciutat. 2022 - 2023
17 Habitar Barcelona. Reptes, combats i polítiques al segle XX. 2022 - 2023
18 La casa de l'aigua de Trinitat Nova. 2023
19 La ciutat foradada: els bombardejos i la construcció de refugis a Barcelona (1936-1939). 2023
20 Protegir Barcelona. Bombers i prevenció d’incendis, 1833-2022. 2023
21 Habitar Barcelona al segle XX. Bon Pastor. 2023
LITERATURA, MÚSICA, CINEMA I ALTRES
01 180 anys d’odes a Barcelona
Dins la Setmana de la Poesia de Barcelona.
Diversos rapsodes recitaran fragments d’odes a Barcelona que ens parlen de la fundació de la ciutat, de la capital del Mediterrani, de la industrialització, de l’Eixample i de la Barcelona d’avui, en diferents indrets de la renovada seu del MUHBA Plaça del Rei.
Selecció de textos i presentació: Laura López Granell. Rapsodes: Meritxell Sota, Berta Giraut, Jordi Vidal, Anna Bou Jorba, Daniela Brown i Enric Umbert-Rexach.
12/5/2023
02 Bach profà: dansa i poesia. Festa Verdaguer 2023. Folgueroles-Barcelona
Cantata BWV212 i poemes recitats de Picander, Verdaguer i Guerau de Liost. A càrrec de Bachcelona Consort. Solistes: Salvat Beca Bach i Miquel Desclot. Concert i recital amb la música de J.S. Bach i la poesia de Christian Friedrich Henrici “Picander” (1700-1764), poeta alemany i llibretista seu, acompanyada de textos de Jacint Verdaguer i Guerau de Liost. La traducció de Picander al català, la selecció de la resta dels textos i el recitat aniran a càrrec de Miquel Desclot.
13/5/2023
03 La força Verdaguer. Xerrada i projecció. Festa Verdaguer 2023. Folgueroles-Barcelona
Activitat múltiple centrada en l’art i poesia: presentació del llibre Exorcisme. Història d’una pintura de Neus Dalmau, presentació del disc Cantata de Randa, de Salvador Brotons i Neus Dalmau i projecció del curtmetrarge L’àngel de Lloret, dirigit per Neus Dalmau, amb Fermí Reixach en el paper de Verdaguer i Joan Pau Romaní donant veu a l’àngel. Els textos són de Jacint Verdaguer i Walter Benjamin i la música de Bernat Vivancos.
13/5/2023
04 Emili Fontbona a Verdaguer. Festa Verdaguer 2023. Folgueroles-Barcelona
Presentació i recital. Donació al MUHBA d’una obra d’Emili Fontbona dedicada a J. Verdaguer. La presentació i diàleg anirà càrrec de Josep-Joan Sabaté Ramon, Maria Núria Gil Duran i Francesc Fontbona. El recital a càrrec de la rapsoda Anna Maluquer qui recitarà Verdaguer. A la guitarra, l’acompanyarà Maria Ribera qui interpretarà algunes peces del guitarrista i compositor barceloní Josep Viñas (1823-1888).
18/5/2023
05 Diada Verdaguer excursionista a Vil·la Joana. Festa Verdaguer 2023. Folgueroles-Barcelona
Caminada, activitat literària i visita a la Casa Verdaguer de Vallvidrera
10/6/2023
06 Canigó, de Jacint Vedaguer. Festa Verdaguer 2023. Folgueroles-Barcelona
Ofrena floral i recital. Acte d’homenatge al poeta el dia de la seva mort, organitzat anualment pel MUHBA (col·labora el districte de Sarrià - Sant Gervasi). Recital de fragments del poema Canigó, de Jacint Verdaguer, a càrrec de Sílvia Bel, amb música de Carles Beltran.
10/6/2023
07 Homenatge a la tomba del poeta. Festa Verdaguer 2023. Folgueroles-Barcelona
Recital i ofrena. Tradicional homenatge a la tomba del poeta al Cementiri de Montjuïc. Aquest acte està organitzat per Indrets del record.
11/6/2023
08 La força Verdaguer. Apunts per a una exposició multidisciplinària
Xerrada i projecció amb l’artista Neus Dalmau. Activitat múltiple centrada en l’art i poesia amb presentació d’un llibre, un disc i una projecció.
13/5/2023
09 El GREC al MUHBA Vil·la Joana. El Valor de res de la Cia Pagans
El valor de res promet ser tota una experiència escènica pluridisciplinària, ja que, amb el fet de llegir un llibre com a tema central, aquí s’integren les arts escèniques, la literatura, la tecnologia i la natura.
13/7/2023 - 15/7/2023
10 Poesia als Parcs. Recital Fonollada
Recital poètic Fonollada a càrrec de Laura G. Ortensi i Carla Marco amb acompanyament musical de Quim Carandell de La Ludwig Band (guitarra i veu). Recital organitzat amb la col·laboració de l’Editorial Fonoll. El cicle Poesia als parcs és una iniciativa impulsada per la Diputació de Barcelona que s’emmarca dins el programa cultural “Viu el parc” de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona
17/9/2023
01 Concert 'Conjunt de flamenco de l’ESMUC'
Concert organitzat amb estudiants de l’Esmuc, en relació als continguts de la jornada de recerca “Camins musicals de llibertat. Barcelona, 1974/1986". A càrrec de Lluís Gerard Valeta i Oscar Mathieau, a les guitarres i Ana Navas, cante.
11/5/2023
02 Musicant Verdaguer. Festa Verdaguer 2023. Folgueroles-Barcelona
Audició comentada
8/6/2023
03 Magnus Lindberg “Kraft”
El Gran Conjunt Simfònic de l’ESMUC interpretarà dues de les obres més emblemàtiques i transformadores de la música simfònica del segle XX: KRAFT, de Magnus Lindberg, i Lontano, de György Ligeti. La formació serà dirigida pel professor Ernest Martínez Izquierdo i comptarà amb la participació del mateix Magnus Lindberg, al piano, i amb Anssi Karttunen, al violoncel. El concert forma part de la col·laboració de l’ESMUC amb el MUHBA en el cicle de concerts “Camins musicals de llibertat. Barcelona, 1974-1986”. Concert organitzat per l'ESMUC.
25/6/2023
04 Concert 'Sons de llibertat'. Camins musicals de llibertat. Barcelona, 1974-1986
Amb Pol Aumedes. A les acaballes del franquisme les ànsies de llibertat van donar lloc a noves propostes artístiques amb una mirada transgresora, llibertària i a la vegada de recuperació de tradicions. Això va empènyer a Barcelona cap a camins musicals fins aleshores inexplorats. Un concert entre el ball de plaça i la performance a la galeria d’art, per recordar-nos com la tradició i la contemporaneïtat poden confluir en molts aspectes. Organitzat pel MUHBA i l'ESMUC, amb la col·laboració de B:SM i Park Güell
30/6/2023
05 Concert 'Sons de flamenco en vermell'. Camins musicals de llibertat. Barcelona, 1974-1986
Amb amb La prenda roja. La tradició del flamenc recuperada amb l’experimentació de la música urbana actual, reivindicant el lloc de la dona en la nostra societat i l’empoderament femení. En aquest concert ens presenten un repertori emmarcat a l'etapa entre 1974 i 1986, creat especialment per a aquesta ocasió. Un viatge musical que travessa un període convuls, un procés històric que va marcar per sempre la música i el flamenc. Organitzat pel MUHBA i l'ESMUC, amb la col·laboració de B:SM i Park Güell
7/7/2023
06 Nits llatines. Camins musicals de llibertat. Barcelona, 1974-1986
Amb Jordi Barceló Group. Composicions pròpies i adaptacions de temes tradicionals llatins, s’ofereix un concert únic i original. Aquest projecte musical pretén donar a conèixer un estil d’interpretació pianística que fusiona l’estil “stride piano” dels anys 30 amb un aire de caire llatí i que s’anomena ”latin stride piano". Organitzat pel MUHBA i l'ESMUC, amb la col·laboració de B:SM i Park Güell
14/7/2023
07 Concert 'From now on'. Camins musicals de llibertat. Barcelona, 1974-1986
Amb Isaac Romagosa Group. Una proposta de fusió entre el jazz modal i diferents palos del flamenc a partir de suggeridores sonoritats postimpressionistes. Organitzat pel MUHBA i l'ESMUC, amb la col·laboració de B:SM i Park Güell.
21/7/2023
08 Música del segle XVI al Palau Major de Barcelona. Madrigals, ensalades i villancets.
A càrrec del Cor Francesc Valls de la Catedral de Barcelona. El treball del Cor, combina tant la interpretació de la polifonia religiosa de tots els temps, així com d’obres inèdites conservades als arxius capitulars, que son introduïdes novament dins la litúrgia, oferint setmanalment un variat repertori de motets.
26/7/2023
Cinema
01 'Espejismos'. Film festival MECAL
En el marc del Festival Internacional de Curtmetratges i Animació de Barcelona, a l’apartat d'Immigració de l’exposició permanent del MUHBA Oliva Artés, es pot visionar el film Espejismos, del director Alfonso Palazón Meseguer (2022). Aquesta projecció entra en diàleg amb el discurs del museu de la història contemporània i concretament en relació amb la temàtica de la immigració.
05/7/2023 - 30/9/2023
02 Cicle de cinema 'Dones, patriarcat, Barcelona anys 60'. España otra vez. 1968, Jaime Camino
Presentació a càrrec de Cèlia Marín Vega. Un metge estranger que va allistar-se a les brigades internacionals durant la guerra civil torna a Barcelona 20 anys després per assistir a un congrés mèdic. Una vegada a la ciutat, busca a la infermera amb qui va tenir un affair durant la guerra. Passat i present es superposen com si fos un mirall trencat.
05/7/2023
03 Cicle de cinema 'Dones, patriarcat, Barcelona anys 60'. Noche de Vino tinto. 1966, José María Nunes
Presentació a càrrec de Cèlia Marín Vega. El seu amant ja l’havia advertit que si una tarda no es presentava volia dir que s’havia acabat. La protagonista d’aquesta història surt al carrer i passeja per la ciutat decidida a oblidar-lo.
12/7/2023
04 Cicle de cinema 'Dones, patriarcat, Barcelona anys 60'. El Certificado. 1970, Vicente Lluch
Presentació a càrrec de Cèlia Marín Vega. Una noia acaba d’arribar a Barcelona i comença una relació amb un home casat, per apaivagar la gelosia de l’home ella aconsegueix un certificat de virginitat.
19/7/2023
05 Projecció del documental 'Perifèria'
Perifèria és un viatge als ecos del passat de Santa Coloma de Gramanet. Els seus veïns i veïnes la van transformar en una ciutat digna. Aquell passat reverbera en el present dels seus carrers, places i rostres. Xavier Valls fou l’arquitecte que va elaborar el Pla Popular, una experiència pionera de participació ciutadana. El 1987 fou assassinat a l’atemptat d’Hipercor. Els seus fills tornen al soterrani on va quedar el seu arxiu personal per recuperar la seva epopeia. El documental serà presentat pel seu fill Xavi Valls.
28/9/2023
06 Festival Rellisquín. Festival de cinema i ciutat del Poblenou
El Museu d'Història de Barcelona (MUHBA) col·labora en la 3a edició del "Festival Rellisquín. Festival de cinema i ciutat del Poblenou". MUHBA Oliva Artés acollirà la cloenda del festival. Hi haurà un passe de curtmetratges, una xerrada amb Habitatge Cooperatiu Abril i l'entrega final de premis a Curts en 36.
08/10/2023
MUHBA Europa
Xarxa de treball de museus de ciutat
La xarxa de museus europeus de ciutat (City History Museums and Research Network of Europe - CityHist Network) és un grup de treball informal promogut pel MUHBA i format per museus de ciutat, universitats i centres de recerca en patrimoni d’una vintena de ciutats europees. Es tracta d’una plataforma de col·laboració i espai de debat que gira al voltant de la història i el patrimoni urbà, així com de la gestió dels museus de ciutat i del lloc institucional i social que ocupen actualment les ciutats.
ALTRES