Ricardo Garcia Vilanova és l’únic periodista gràfic que va estar a Síria des de l’inici de la guerra civil, el novembre del 2011, on va presenciar les primeres manifestacions contra el règim de Bashar al-Assad. Els seus llibres Fade to Black i The Libyan Crossroads recullen l’ascens i caiguda de l’ISIS a Síria, Líbia i l’Iraq. La guerra s’ha acostat des d’aquests països més llunyans fins a Ucraïna, més propera.
Contraposant imatges de Síria i Ucraïna, Garcia Vilanova demostra que la guerra és igual arreu: amenaça, destrossa i fugida. Les seves imatges queden gravades a la retina a través de la composició, del sentiment i de l’emoció que hi ha en les fotografies. És la intenció que persegueix el fotògraf, que amb aquesta emoció vol fer reflexionar sobre les conseqüències de la guerra i, sobretot, posar el focus en el patiment de la població.
Síria (2012). Un franctirador va matar el petit Yazan Gassan Rezk, de 5 anys, d’un tret al cap, en un punt d’accés de la ciutat de Kasr al-Kabir. La mare plorava amb el cos del seu fill als braços abans del funeral. Aquell mateix dia van morir 6 persones i 37 van resultar ferides en els bombardejos que es van produir a l’urbs envoltada per les forces lleials a Bashar al-Assad. La ciutat era un bastió rebel a la província d’Homs.
© Ricardo Garcia Vilanova
Ucraïna. Tomba d’un soldat caigut al cementiri de Berkovetskaia, als afores de Kíiv. El cementiri es troba infestat de mines, a conseqüència dels combats que tenen lloc en aquesta zona (15 de març del 2022).
© Ricardo Garcia Vilanova
Síria (2012). El terra del vestíbul feia de sala d’urgències a l’hospital Dar al-Shifa d’Alep. Les plantes superiors havien quedat destruïdes pels bombardejos. Només hi havia cinc metges per a uns 400.000 habitants, entre els quals hi havia Yasser Darwish, que va romandre a la ciutat des de l’inici de la guerra, al juliol, fins que hi va arribar l’ISIS. Va haver d’abandonar Alep perquè figurava en una llista de les persones més buscades per assassinar-lo.
© Ricardo Garcia Vilanova
Ucraïna. Una dona és evacuada de la ciutat d’Irpín en una ambulància després d’un atac de l’exèrcit rus (11 de març del 2022).
© Ricardo Garcia Vilanova
Síria (2013). De les aproximadament 400 persones que s’havien refugiat a l’interior de les coves a la província d’Idlib, més de la meitat eren nens. Es va demanar que no se’n revelés la ubicació per por que l’exèrcit les pogués atacar. Això no obstant, els voltants de les coves van ser bombardejats. Els refugiats no tenien prou menjar, ni medicaments ni roba per protegir-se del fred de l’hivern, però almenys els nens podien assistir a classes impartides per voluntaris.
© Ricardo Garcia Vilanova
Ucraïna. A Severodonetsk, a la regió del Donbass, els bombardejos són constants. En un refugi antinuclear de l’antiga URSS construït el 1966, actualment hi viuen un gran nombre de famílies, entre les quals hi ha quinze nens (maig del 2022).
© Ricardo Garcia Vilanova
Síria (2013). Un dels carrers principals de la ciutat de Deir ez-Zor, dividida per punts de control que separaven l’urbs en zones gestionades per l’Exèrcit Sirià Lliure (FSA), Jabhat al-Nusra (Al-Qaeda a Síria) i l’ISIS. L’altra meitat de la ciutat estava sota el règim de Bashar al-Assad.
© Ricardo Garcia Vilanova
Ucraïna. Considerada la segona ciutat més important d’Ucraïna, Khàrkiv ha estat objecte de bombardejos russos des de l’inici de la guerra a mitjan febrer. La destrucció s’ha apoderat d’aquest enclavament (13 de maig del 2022).
© Ricardo Garcia Vilanova
Síria (2012). Soldats de l’Exèrcit Sirià Lliure (FSA, per les sigles en anglès, Free Syrian Army) en un fort combat contra les tropes de Bashar al-Assad al barri vell d’Alep.
© Ricardo Garcia Vilanova
Ucraïna. Els soldats de l’exèrcit ucraïnès reaccionen al so dels trets de l’exèrcit rus mentre una dona gran amb cadira de rodes és evacuada de la ciutat d’Irpín (11 de març del 2022).
© Ricardo Garcia Vilanova
Síria (2015). Una dona kurda i els seus fills ploren al costat de la tomba del seu marit i pare, respectivament, mort en els combats per alliberar Kobane.
© Ricardo Garcia Vilanova
Ucraïna. Una dona fuig amb el seu gat de la ciutat assetjada d’Irpín, al nord de Kíiv. En aquell moment, els soldats russos ja havien entrat a la capital ucraïnesa i Rússia havia trencat el corredor humanitari (7 de març del 2022).
© Ricardo Garcia Vilanova
Síria (2018). Tot i que Raqqa ja s’havia deslliurat de l’ISIS quan es va captar aquesta imatge, les dones encara portaven el nicab, peça que l’ISIS va instaurar de manera obligatòria en tot el seu califat. Una dona avançava entre les ruïnes de la capital destruïda del califat de l’Estat Islàmic.
© Ricardo Garcia Vilanova
Ucraïna. Evacuació de civils a la ciutat d’Irpín després de l’entrada de soldats russos. Ucraïna recupera el control de la ciutat a finals del mes de març (13 de març del 2022).
© Ricardo Garcia Vilanova
Síria (2019). Mohamed (al volant), farmacèutic de Hajin (Deir ez-Zor), la seva dona i els seus tres fills van abandonar la ciutat on van viure sota el control de l’ISIS, durant els combats contra les Forces Democràtiques Sirianes (SDF) que van tenir lloc a la darrera batalla que va marcar la desaparició del califat.
© Ricardo Garcia Vilanova
Ucraïna. Després de ser escortades per un soldat de l’exèrcit ucraïnès, diverses persones esperen a l’interior d’un vehicle per sortir de la zona que forma la primera línia de la ciutat assetjada d’Irpín (7 de març del 2022).
© Ricardo Garcia Vilanova
Síria (2021). Sirians al camp de refugiats d’Al-Hawl, procedents de la ciutat de Deir ez-Zor, d’on van haver de fugir pels combats que van assolar la ciutat durant diversos anys.
© Ricardo Garcia Vilanova
Ucraïna. Nens d’un orfenat de Severodonetsk (a la regió del Donbass) són evacuats en un tren especial en direcció a Kíiv (febrer del 2022).
© Ricardo Garcia Vilanova
Síria (2021). Funeral de membres de la família Gulo, que pertanyien al Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK). Van ser assassinats per un dron a la ciutat de Qamishli, al nord de Síria.
© Ricardo Garcia Vilanova
Ucraïna. Funeral de Sergeii Goncharenko (de 52 anys), hispanista, traductor i poeta rus, assassinat a Irpín per l’artilleria russa (19 de març del 2022).
© Ricardo Garcia Vilanova
El butlletí
Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Metròpolis